Φεβρουάριο ο διαγωνισμός για τα σκουπίδια στην Αττική

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Φεβρουάριο ο διαγωνισμός για τα σκουπίδια στην Αττική


Ενεργοί παραμένουν περί τους 90 ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Απόθεσης Απορριμμάτων) σε όλη την Ελλάδα. Αυτό δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Όπως διευκρίνισε για 70 από αυτούς έχει εκδοθεί απόφαση κλεισίματος. Οι υπόλοιποι 20, σύμφωνα με τον υπουργό αποτελούν τον «σκληρό πυρήνα» και βρίσκονται κυρίως στην Πελοπόννησο και στα νησιά. «Είναι οι πιο δύσκολοι για να κλείσουν γιατί δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες αυτή τη στιγμή», τόνισε ο υπουργός.
Ειδικά για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι προχωράει γρήγορα ο διαγωνισμός ώστε σύντομα να μπορέσουν να κλείσουν οι χωματερές. Για τα νησιά, το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις.

Οι προς αποκατάσταση χωματερές είναι 395. «Από αυτές, οι 250 θα ενταχθούν έως τα μέσα Φεβρουαρίου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και οι υπόλοιποι οι 145 έχουν κάνει αιτήματα για χρηματοδότηση από τα ΠΕΠ των Περιφερειών», είπε ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης
Σχετικά με τον διαγωνισμό που αφορά τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των έργων υποδοµής για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην πρωτεύουσα ο υπουργός τόνισε ότι σε 20 με 25 ημέρες θα ξεκινήσει η πρώτη φάση του. Τα έργα, όπως επεσήμανε πολλές φορές ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα προχωρήσουν με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνουν ταυτοχρόνως τρεις ή τέσσερις διαγωνισμοί. «Το γεγονός ότι δεν έχει κλείσει το θέμα της χωροθέτησης στο τέταρτο από τα τέσσερα σημεία δεν προβληματίζει για την πρώτη φάση του διαγωνισμού», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι η πρώτη φάση μπορεί να ξεκινήσει, έως ότου προχωρήσει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εναλλακτική χωροθέτηση που έχει προταθεί από το Δήμο Κερατέας.

1,5 δισ. για βιολογικούς καθαρισμούς

Η μεγαλύτερη δράση του ΕΠΠΕΡΑΑ ύψους 1,5 δις ευρώ αφορά στην αποτελεσματική διαχείριση υγρών αποβλήτων σε οικισμούς Γ΄ προτεραιότητας (με 2.000 - 15.000 κατοίκους). Τα έργα αυτά εξυπηρετούν 211 οικισμούς, με συνολικό πληθυσμό περίπου 850.000 άτομα.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεαδάκη, έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και άλλοι βιολογικοί καθαρισμοί ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. «Θα φτάσουμε περίπου τους 300 οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 85% με 90% όλων των βιολογικών Γ΄ κατηγορίας».Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα μπορέσουν αυτοί οι βιολογικοί να έχουν υλοποιηθεί έως το 2015. Αυτό όπως επεσήμανε εξαρτάται από την ωριμότητα των έργων και την κινητοποίηση των φορέων.
Για τους βιολογικούς καθαρισμούς Β' προτεραιότητας (για οικισμούς πάνω από 15.000 κατοίκους) παραμένει το γνωστό αγκάθι της Ανατολικής Αττικής. «Για το μεν Μαρκόπουλο και το Κορωπί έχουν ήδη δρομολογηθεί _ το Κορωπί βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης των προσφορών_, γίνεται μια μεγάλη κινητοποίηση και για το ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων το οποίο θα λύσει το πρόβλημα με τη Λούτσα, την Αρτέμιδα και τη Ραφήνα και μένει εκείνο για τη Νέα Μάκρη», σημείωσε ο κ. Ανδρεαδάκης.

Προειδοποίηση για όσους καθυστερούν έργα

Προειδοποίηση έστειλε ο υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου σε όσους δικαιούχους έργων έχουν καθυστερήσει. «Μιλώ για απένταξη έργων από το ΕΠΕΕΡΑΑ περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα γίνει στους επόμενους μήνες με βάση την εκτίμηση της υπηρεσίας ότι τα έργα αυτά δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν», τόνισε ο υπουργός. Όπως επεσήμανε ο κ. Ανδρεαδάκης μια πρώτη λίστα επιστολών προς 24 δικαιούχους οι οποίοι έχουν καθυστερήσει πάνω από ένα χρόνο θα αποσταλεί πιθανώς αύριο.

«Δεν είμαι ικανοποιημένος για τον Ασωπό»

Εγγράφως θα απολογηθεί έως τις 3 Φεβρουαρίου το ΥΠΕΚΑ στο Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με το αν έχει παραβιαστεί το δικαίωμα στην υγεία στον Ασωπό. «Ετοιμάζουμε την απάντηση στις αιτιάσεις του Συμβουλίου. Κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από την κατάσταση στον Ασωπό, αυτή τη στιγμή. Να το πω πάρα πολύ καθαρά. Ταυτοχρόνως, δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει όλη τη δουλειά υποδομής που έχει γίνει», επεσήμανε ο υπουργός. Υποστήριξε ωστόσο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας ή προβλήματα σε τρόφιμα στην περιοχή
Σχετικά με το τι γίνεται σήμερα στον Ασωπό ο κ. Ανδρεαδάκης είπε ότι ο εργολάβος ξεκινά την υλοποίηση του έργου υδροδότησης από τον Μόρνο των περιοχών Ελαιώνα και Νεοχωράκι. Επίσης, αναφέρθηκε στην ένταξη στο ΕΠΕΕΡΑΑ αντίστοιχων έργων για τη Μεσσαπία μια άλλη περιοχή που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου