ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΕΕ ΧΡ. ΣΠΙΡΤΖΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΕΕ ΧΡ. ΣΠΙΡΤΖΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ



Ιδού οι πολιτικές, που οδηγούν σε απόγνωση του διπλωματούχους μηχανικούς. Στις αντικρουόμενες και αναιτιολόγητες πολιτικές που οδηγούν σε απόγνωση τους Διπλωματούχους Μηχανικούς και θέτουν σε κίνδυνο τον ασφαλιστικό τους Φορέα προκαλώντας απώλειες των κρατικών εσόδων αναφέρεται ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρζτης στην επιστολή του προς τους πολιτικούς αρχηγούς των πέντε Κοινοβουλευτικών κομμάτων, με την οποία ζητά παράλληλα να οριστούν συναντήσεις τους με αντιπροσωπεία του προεδρείου της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ. Η επιστολή εστάλη προς τους:

  • Γεώργιο Α. Παπανδρέου, πρόεδρο του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος 
  • Αντώνη Σαμαρά, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας 
  • Αλέκα Παπαρήγα, γενική γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής Κουμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
  • Γεώργιο Καρατζαφέρη πρόεδρο Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. 
  • Αλέξη Τσίπρα πρόεδρο Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας.
ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕξΗΣ:

Αξιότιμε/η Κύριε/α Πρόεδρε/ Γενική Γραμματέα, σας αποστέλλω αυτήν την επιστολή, με αφορμή την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες Μηχανικοί και ο τεχνικός κόσμος της χώρας, αλλά και για τη συνεχή αναμόχλευση θεμάτων που έχουν συζητηθεί εδώ και έναν περίπου χρόνο και ενώ το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει λάβει σχετικές αποφάσεις και έχει ψηφίσει, αντίστοιχα, τους σχετικούς Νόμους. Είναι γνωστή η δεινή κατάσταση την οποία υφίσταται η χώρα αλλά και η υπεύθυνη στάση που έχουν κρατήσει όλο αυτό το διάστημα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και οι Διπλωματούχοι
Μηχανικοί. Είναι γνωστή σε όλους η τελματωμένη δραστηριότητα στα ιδιωτικά και στα δημόσια έργα.
Είναι γνωστή η απόγνωση των Διπλωματούχων Μηχανικών, που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, ενώ ανά δεκάδες ζητούν τη διαγραφή τους από το Μητρώο Μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με σκοπό να μπορέσουν να διαγραφούν από τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στον ασφαλιστικό μας Φορέα, δηλαδή στο Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ).
Ενώ η παραπάνω κατάσταση ταλανίζει τους Διπλωματούχους Μηχανικούς και τον τεχνικό κόσμο, οι οποίοι συμμετέχουν και σε όλα τα υπόλοιπα πρόσθετα βάρη και πρόσθετες φορολογήσεις (έκτακτες εισφορές, φορολόγηση με το σύστημα εσόδων-εξόδων, περαιώσεις, κ.λ.π.) νέα μέτρα υποχρεωτικής ανά τριετία αναβάθμισης των ασφαλιστικών κατηγοριών όλων των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ, έρχονται να προστεθούν στις ήδη βεβαρημένες υποχρεώσεις μας.
Πιο συγκεκριμένα, οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές θα ανέρχονται σε ποσοστό 25% για τους ασφαλισμένους μετά το 1993 και σε βάθος χρόνου στο 95% και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2011. Η κατάσταση στον Κλάδο, είναι τέτοια που ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Διπλωματούχων Μηχανικών ήδη δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις υπάρχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Την ίδια περίοδο τίθεται το ζήτημα κατάργησης δύο διατάξεων του Νόμου 3919/2011, κατάργηση η οποία θα οδηγήσει σε απίστευτες απώλειες στα έσοδα του ελληνικού δημοσίου και του ασφαλιστικού μας Φορέα.
Ο Νόμος 3919/2011, αποκλειστικά με ευθύνη της Κυβέρνησης, δεν έχει εφαρμοσθεί, παρότι συντάχθηκε και παραδόθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στα αρμόδια Υπουργεία, και στο Υπουργείο Οικονομικών, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και Υπουργικής Απόφασης, και ενώ το Επιμελητήριο προχώρησε, πριν την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών. Πάρα ταύτα επιχειρείται η κατάργηση των νόμιμων αμοιβών, δηλαδή των τιμών αναφοράς επί των οποίων προκύπτουν κρατήσεις και εισφορές προς το κράτος και τον ασφαλιστικό Φορέα
.Η προφανής αντίφαση των δύο προηγούμενων πολιτικών έχει φέ-ρει σε απόγνωση τους Διπλωματούχους Μηχανικούς και αναδεικνύει τον πρόχειρο τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων και τις ασύνδετες προτεινόμενες πολιτικές. Είναι απορίας άξιο πως δεν έχει ενημερωθεί η Τρόικα από τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών, όταν το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχει αποστείλει πλήρη τεκμηρίωση για τις εισφορές των Μηχανικών.
Επιχειρείται, τέλος, η κατάργηση του ελέγχου από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας του αθέμιτου ανταγωνισμού των τιμών των μελετών, όταν αυτή η ελεγκτική αρμοδιότητα δεν υπάρχει και δεν μεταβιβάζεται σε καμία άλλη δημόσια Υπηρεσία. Αναφέρουμε ότι και οι δυο παραπάνω παρατηρήσεις είχαν εκφραστεί κατά τη διαβούλευση του Νόμου 3919/11 από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και επιχειρείται σήμερα να επιβληθούν, παρότι το ελληνικό Κοινοβούλιο τις απέρριψε λίγους μήνες πριν και με ευθύνη της Κυβέρνησης δεν εφαρμόστηκε ο Νόμος στο σύνολό του, όπως προείπαμε. Θα θέλαμε, επίσης, να σας ενημερώσουμε ότι οι παραπάνω πολιτικοί χειρισμοί επιχειρείται να «επιβληθούν», τη στιγμή που ήδη έχει νομοθετηθεί η μη ύπαρξη εγγύησης των συντάξεων από το κράτος από το 2015 και όταν τα αποθεματικά του ασφαλιστικού μας Φορέα έχουν αυθαίρετα μετατραπεί σε ομόλογα από την Τράπεζα της Ελλάδος με αβέβαιη την τύχη τους.
Έπειτα από τα παραπάνω, παρακαλούμε για συνάντηση του Προεδρείου της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας μαζί σας, προκειμένου να σας παρουσιάσουμε τις απόψεις μας, να προτείνουμε λύσεις που θεωρούμε καταλληλότερες για τα παραπάνω ζητήματα και να σας εκθέσουμε τα γενικότερα προβλήματα του τεχνικού κόσμου.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Σπίρτζης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου