Επιστολή ΕΛΕΤΑΕΝ. ∆ημόσια διαβούλευση για το σχέδιο Π∆ Χρήσεων Γης

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Επιστολή ΕΛΕΤΑΕΝ. ∆ημόσια διαβούλευση για το σχέδιο Π∆ Χρήσεων Γης

Με την παρούσα επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας τις απόψεις μας για το υπό προετοιμασία Προεδρικό ∆ιάταγμα για τις Χρήσεις Γης. Κατ’ αρχήν είναι αδιαμφισβήτητα θετική η προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί και κωδικοποιηθεί ησχετική νομοθεσία περί χρήσεων γης. Φρονούμε όμως ότι το υπό διαβούλευση σχέδιο δεν έχει λάβει υπόψη του, στο βαθμό που θα όφειλε, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά περιοριστικό και να μη συμβαδίζει με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Α.Π.Ε. και το αρ. 9 του ν. 3851/2010. Ειδικά γιατις λεγόμενες μικρές Α.Π.Ε. (μικρές ανεμογεννήτριες, μικρά φωτοβολταϊκά κλπ), το σχέδιο φαίνεταινα τις αγνοεί τελείως και να τις αποκλείει. Θέματα επίσης εγείρονται με την εγκατάσταση Α.Π.Ε.στις εκτός σχεδίου περιοχές και στις περιοχές προστασίας. 
Προκειμένου να αρθούν τα ανωτέρω προβλήματα και κυρίως προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση του Π∆ ε το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Α.Π.Ε. προτείνεται:

ι) Να υπάρξει ρητή διάταξη που θα διευκρινίζει ότι σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ του συγκεκριμένου Π∆ και κάποιου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, τότε εφαρμόζεται το τελευταίο. 
ιι) Να υπάρξει ρητή διάταξη ότι ειδικά για τις Α.Π.Ε. εφαρμόζεται το άρθρο 9 του ν.3851/2010 
ιιι) Να εισαχθούν διατάξεις ως ακολούθως: 


A. Nα επιτρέπονται εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. και τα συνοδά τους έργα, εφόσον κατατάσσονται σε κατηγορία μηδενικής ή χαμηλής όχλησης, σε περιοχές:

1. Αποκλειστικής κατοικίας (αρ. 2) 
2. Αμιγούς κατοικίας (αρ. 3) 
3. Γενικής κατοικίας (αρ. 4) 
4. Πολεοδομικού κέντρου κλπ. (αρ. 5) 
5. Κοινωφελών λειτουργιών (αρ. 7) 
6. Ελεύθερων χώρων – αστικού πρασίνου (αρ. 8) 
7. Οριοθετημένοι οικισμοί (αρ. 12) 

B. Να επιτρέπονται εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. και τα συνοδά τους έργα σε περιοχές: 

1. Τουρισμού – αναψυχής – παραθεριστικής (δεύτερης) κατοικίας (αρ. 6) 
2. Χονδρεμπορίου (αρ. 9, Α.3) 
3. Εμπορευματικού κέντρου (αρ. 9, Β.3) 
4. Εγκαταστάσεις ΜΜΜ (αρ. 13, Α) και Λοιπές Εγκαταστάσεις (αρ. 13, Γ) (να διευκρινιστεί ότι οι Α.Π.Ε. συγκαταλέγονται στις “άλλες εγκαταστάσεις”) 
5. Ελέγχου και Περιορισμοί ∆όμησης και Χρήσεων (αρ. 14) και συγκεκριμένα σε όλες τις ζώνες αυτών, ήτοι: 
• Ζώνες γεωργικών, δασικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών και λοιπών αγροτικών εκμεταλλεύσεων 
• Ζώνες διασφάλισης αστικών υποδομών 
• Ζώνες εκτόνωσης αστικών επιβαρύνσεων 
6. Ειδικής Προστασίας (αρ. 15) ∆ικαιολογητική βάση των ανωτέρω προτάσεων αποτελεί η κατ’ αρχήν συβατότητα των Α.Π.Ε. με όλες τις παραπάνω περιοχές και χρήσεις. Είναι αυτονόητο ότι σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις η εγκατάσταση Α.Π.Ε. γίνεται με εφαρμογή των προβλεπομένων στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο και την περιβαλλοντική νομοθεσία. Η η συπερίληψη στο σχέδιο Π∆ των ανωτέρω περιοχών ως κατ’αρχήν δόκιμων και επιτρεπτών για τις Α.Π.Ε. θα οδηγήσει σε απριόρι αποκλεισμό τους από τεράστιες εκτάσεις της Ελληνικής επικράτειας.

Με εκτίμηση, 
Παναγιώτης Παπασταματίου 
Πρόεδρος ∆.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου