Αυξημένα τεκμήρια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Αυξημένα τεκμήρια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Σημαντικές αλλαγές στα τεκμήρια των ακινήτων, προβλέπονται για το τρέχον φορολογικό έτος, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Τα νέα τεκμήρια θα αυξήσουν κατακόρυφα τη φορολογία πολλών ιδιοκτητών ακινήτων καθώς οι αυξήσεις των τεκμηρίων σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 70%.
Χαρακτηριστικά, οι αυξήσεις των τεκμηρίων φτάνουν το 60% για τις πισίνες, το 70% για ακίνητα και τα αυτοκίνητα και στο 200% για τα σκάφη αναψυχής και θα ισχύσουν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2012 για τα εισοδήματα του 2011.

Αναλυτικότερα, η αντικειμενική δαπάνη, προκύπτει σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή της μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας και υπολογίζεται ανάλογα με την επιφάνειά της ως εξής:

-έως και 80 τ.μ. μέτρα κύριων χώρων, 40 ευρώ το τ.μ.,
-από 81 έως και 120 τ.μ. κύριων χώρων, 65 ευρώ το τ.μ.,
-από 121 μέχρι και 200 τ.μ κύριων χώρων, 110 ευρώ το τ.μ.,
-από 201 έως 300 τ.μ. κύριων χώρων, 200 ευρώ το τ.μ. και
-από 301 τ.μ. κύριων χώρων αυτής, 400 ευρώ τ.μ..

Σημειώνεται, ότι για βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τ.μ. ανεξάρτητα από μέγεθος της επιφάνειας. Σε περίπτωση πολυκατοικίας βοηθητικοί χώροι θεωρούνται ο ανεξάρτητος χώρος της αποθήκης ή του γκαράζ ενώ στην περίπτωση μονοκατοικίας, η αποθήκη, ο χώρος στάθμευσης, το λεβητοστάσιο, η αποθήκη καυσίμων, το κλιμακοστάσιο αν οι χώροι αυτοί δεν είναι κοινόχρηστοι.

Τα νέα τεκμήρια διαβίωσης είναι υψηλότερα κατά 33% για τις κατοικίες και μέχρι και 71% για τα αυτοκίνητα. Αποτέλεσμα, πολλοί φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν ή δεν δηλώνουν υψηλό εισόδημα να κληθούν να καταβάλουν φόρο. 

Τα τεκμήρια αυτά, χαρακτηρίζει ως "φορολογικό εφιάλτη" η ΝΔ και σημειώνει ότι "έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανές επίπεδο" και "επιβάλλονται αδιάκριτα". Από την πλευρά του ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι τα τεκμήρια συνεχίζουν να στοχοποιούν τα ασθενέστερα και μεσαία στρώματα, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους πλούσιους.

buildnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου