Στο 24% η απορρόφηση των πόρων για έργα περιβάλλοντος

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Στο 24% η απορρόφηση των πόρων για έργα περιβάλλοντος

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 κρίνεται η πορεία έργων περιβάλλοντος συνολικού ύψους 1,2 δίς ευρώ, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος βάζει στόχο να ολοκληρώσει την ένταξη τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης (ΕΠΠΕΡΑΑ), ώστε να ακολουθήσει η συμβασιοποίηση και η έναρξη υλοποίησης τους. Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου χθες παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η απορρόφηση πόρων από το ΕΠΠΕΡΑΑ από 10,3% τον περα-σμένο Ιούνιο αυξήθηκε σε 24,2% στο τέλος του 2011 για συνολικά 381 εκτελούμενα έργα στα οποία υπήρξε απορρόφηση 511 εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτοχρόνως είπε ο υπουργός ότι όποια έργα δεν είναι έτοιμα να ενταχθούν και να συμβασιοποιηθούν θα απεντάσσονται από την χρηματοδότηση του ΕΠΠΕΡΑΑ, αποδίδοντας την σχετική κατάσταση σε «καλούς, κακούς και άτυχους» τελικούς αποδέκτες του προγράμματος.
Ο κ Παπακωσταντίνου, όπως και ο ειδικός γραμματέας Υδάτων Ανδρ. Ανδρεαδάκης δέχθηκαν δημοσιογραφικές ερωτήσεις για τις επιπτώσεις που έχουν στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ η αποχή των εκπροσώπων του ΤΕΕ και γενικότερα οι κινητοποιήσεις των μηχανικών. Επίσης ερωτήθηκαν και για τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης λόγω των προβλέψεων του «Καλλικράτη», των μαζικών αποχωρήσεων προσωπικού από Δήμους και Περιφέρειες αλλά και από τις οριζόντιες περικοπές των αποδοχών των υπαλλήλων. 

Τα έργα που κρίνεται η πορεία τους το πρώτο τρίμηνο του 2012, τα οποία βρίσκονται στην τελική κρίση ομάδας εργασίας του ΥΠΕΚΑ και οι υπεύθυνοι για την υλοποίηση τους θα πάρουν τελεσίγραφο από το υπουργείο να δείξουν ότρι υπάρχει πρόοδος για να μην απενταχθούν είναι: 
  • Έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ προϋπολογισμού των 150 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό αντικείμενο συζήτησης και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
  • Έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων για οικισμούς τρίτης προτεραιότητας, ύψους 800 εκ. ευρώ. 
  • Έργα βιοκλιματικών σχολείων ύψους 50 εκ. ευρώ, όπου εξετάζεται η δυνατότητα ένταξης περισσότερων έργων, συνολικού ύψους 100 εκ., καθώς υπάρχει μία πολύ μεγάλη ζήτηση κι είναι μία πολύ σημαντική δράση. 
  • Έργα της ύδρευσης Παξών και Κέρκυρας που είναι 40 εκ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο και τα έργα επαναχρησιμοποίησης λυμάτων που είναι περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ. 
Ο κ Παπακωσταντίνου αναφερόμενος στην πορεία του προγράμματος δήλωσε ότι :
-« Έχουμε ένα υπερδιπλασιασμό των συμβάσεων τους τελευταίους 6 μήνες για να φτάσουν σήμερα τα 841 εκατ. ευρώ από 397 εκατ. που ήταν τον Ιούνιο. Στο πραγματικό, το πιο απτό τρόπο παρακολούθησης προόδου του προγράμματος έχουμε 381 έργα σε εξέλιξη με απορρόφηση που έχει ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.».

tee.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου