Επιστολή της ΡΑΕ προς ΥπΟικ για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Επιστολή της ΡΑΕ προς ΥπΟικ για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών

Θέμα: Εφαρμογή Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών του ν. 4021/2011 και λειτουργία της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ - ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που έχει προκαλέσει πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σε βάρος των τελικών καταναλωτών. 
Ως γνωστόν, το άρθρο 53 του ν.4021/2011 θέσπισε την επιβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους 
Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, η παράγραφος 11 του εν λόγω άρθρου αναφέρει:
«Αν δεν καταβληθεί το τέλος, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στην έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος του καταναλωτή προς τον Διαχειριστή του Δικτύου, ο οποίος προβαίνει σε διακοπή της σύνδεσης και δεν το επαναχορηγούν μέχρι να εξοφληθεί το οφειλόμενο τέλος, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα με την υπουργική απόφαση της παραγράφου 13. Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο καταναλωτή, γνωστοποιούν τη διαγραφή στο Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.). Αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος του παρόντος άρθρου, δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος…»
Δυστυχώς, η εν λόγω διάταξη παρουσιάζει αμφισημία και επιδέχεται διάφορες ερμηνείες, η εφαρμογή των οποίων επιφέρει σοβαρά προβλήματα και παρενέργειες στη λειτουργία της εγχώριας αγοράς. Ειδικότερα, ηερμηνεία που έχει δοθεί από το Διαχειριστή του Δικτύου είναι ότι, η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας δεν επιτρέπεται έως ότου εξοφληθεί το σύνολο του ειδικού τέλους που έχει καταλογιστεί στην παροχή για το εν λόγω έτος. Ένεκα της εφαρμογής της ως άνω (λανθασμένης, κατά την άποψη μας) ερμηνείας, παρουσιάζονται τα ακόλουθα προβλήματα:
  • Υπάρχει πλήθος καταναλωτών που, ενώ έχουν ήδη προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης με νέο προμηθευτή, η αλλαγή του προμηθευτή τους έχει «παγώσει», λόγω μη καταβολής του συνόλουτου ΕΕΤΗΔΕ για το έτος 2011, ακόμα και αν οι καταναλωτές αυτοί δεν έχουν ακόμα λάβει τολογαριασμό που περιλαμβάνει την τελική δόση για το έτος 2011, ή δεν έχει ακόμα παρέλθει η ημερομηνία λήξης πληρωμής του λογαριασμού.
  • Υπάρχουν προμηθευτές οι οποίοι, βάσει του ν. 4001/2011, επέλεξαν να μετατρέψουν τις υφιστάμενες άδειές τους σε άδειες εμπορίας (trading, δηλ. αποκλειστικά για εισαγωγές και εξαγωγές ηλεκτρισμού), και να μην συνεχίσουν τη δραστηριότητα προμήθειας τελικών καταναλωτών στη χώρα μας. Οι προμηθευτές αυτοί, ενώ κατά τα άλλα έχουν ακολουθήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες μεταφοράς των πελατών τους σε εναλλακτικούς προμηθευτές, δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη μεταφορά αυτή, αποκλειστικά και μόνο λόγω του τρόπουεφαρμογής του ΕΕΤΗΔΕ, κατά την ως άνω, λανθασμένη, ερμηνεία. Η μεταφορά των πελατών θα είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως, εάν δεν παρακωλύονταν οι αλλαγές εκπροσώπησης πελατών λόγω του ΕΕΤΗΔΕ.
Αντίθετα, δεδομένου ότι η επίμαχη διάταξη περιλαμβάνεται στην παράγραφο 11, η οποία όμως αναφέρεται ειδικά στην περίπτωση που το τέλος δεν καταβληθεί, οπότε και ο Διαχειριστής προβαίνει σε διακοπή της παροχής, είναι βάσιμο να ερμηνευθεί ότι η ρύθμιση αυτή αφορά μόνο την περίπτωση της παραγράφου 11,και όχι συνολικά το ΕΕΤΗΔΕ, πράγμα που οδηγεί σε κάθε περίπτωση στην απαγόρευση αλλαγής προμηθευτή, έως ότου εξοφληθεί το σύνολο του ΕΕΤΗΔΕ για το εν λόγω έτος.
Η ΡΑΕ είχε παρέμβει τον Οκτώβριο του 2011, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, σε μια προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος της διπλής ερμηνείας, έτσι ώστε να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των καταναλωτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4001/2011. Προς το σκοπό αυτό, είχε απευθύνει την επισυναπτόμενη επιστολή (Ο-48978/26.10.2011) προς το Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΗ Α.Ε.), με κοινοποίηση στο Υπουργείο σας.
Στην ως άνω επιστολή, η ΡΑΕ εισηγείτο, ενδεικτικά, την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης(1211/10.10/2011, ΦΕΚ Β΄ 2298/13.10.2011), ώστε να καταστεί σαφές, ότι η απαγόρευση του δικαιώματος επιλογής νέου προμηθευτή για τους επιλέγοντες πελάτες δεν καταλαμβάνει, σύμφωνα με τη διάταξη του γ΄ εδάφιου της παραγράφου 11 του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011, τους καταναλωτές που δεν έχουν καταστεί ακόμη υπόχρεοι, ή έχουν εξοφλήσει οποιαδήποτε δόση του ΕΕΤΗΔΕ έχει ήδη τιμολογηθεί στολογαριασμό τους του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά μόνον όσους δεν έχουν εξοφλήσει το εν λόγω τέλος(δόση ή τελικό ποσό), μετά την παρέλευση της προθεσμίας πληρωμής από την τιμολόγηση του ΕΕΤΗΔΕ. 
Το σύνολο δε των ενήμερων καταναλωτών διατηρεί, καθ’ όλη τη διάρκεια είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ, το δικαίωμα επιλογής και αλλαγής προμηθευτή, το οποίο δεν δύναται να ανασταλεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Ένεκα των σημαντικών δυσμενών επιπτώσεων και παρενεργειών που έχουν σημειωθεί, λόγω του ως άνω 
ζητήματος, στη λειτουργία της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επανερχόμαστε με συγκεκριμένη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος, η οποία περιλαμβάνει τροποποίηση του ν.4021/2011.
Η πρόταση της ΡΑΕ για την τροποποίηση της παραγράφου 11 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011 έχει δύο (2) εναλλακτικές:

1. Πλήρη διαγραφή του εδαφίου «Αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος του παρόντος άρθρου, δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος». 

Εναλλακτικά:

2. Τροποποίηση του εδαφίου ως εξής: «Αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος της περίπτωσης του εδαφίου Α΄ της παρούσας παραγράφου, δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος». 
Η προτεινόμενη από τη ΡΑΕ λύση δεν αλλάζει την ουσία του άρθρου 53 και του έκτακτου ειδικού τέλους που θέσπισε η Πολιτεία το 2011, αλλά διευκρινίζει τον τρόπο εφαρμογής του, έτσι ώστε να μην προκαλούνται προβλήματα σε βάρος των καταναλωτών και να μην υπάρχει ασυμβατότητα με τον ν. 4001/2011 και τις συναφείς Κοινοτικές Οδηγίες.
Επιπρόσθετα, για την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων στη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα παρακαλούσαμε για τη συμμετοχή της ΡΑΕ στη διαμόρφωση της τελικής Υπουργικής Απόφασης της παραγράφου 13 του άρθρου 53 του ν.4021/2011, για τη διαδικασία είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ για το έτος 2012.

Με τιμή,

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ

Δρ. Νίκος Βασιλάκος

rae.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου