Το project “Helios” στις Βρυξέλλες

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Το project “Helios” στις Βρυξέλλες

Οι βασικές παράµετροι του µεγάλου επενδυτικού σχεδίου εξαγωγής Ηλιακής Ενέργειας «Ήλιος» και η συµβολή του στην ανάκαµψη της Ελληνικής Οικονοµίας αλλά και στην προώθηση των στρατηγικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενέργεια και την Κλιµατική Αλλαγή, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τον Νοέµβριο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, οι ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ Μαριλένα Κοππά και Άννυ Ποδηµατά.Κεντρικός οµιλητής της εκδήλωσης ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο «Ήλιος», ένα φιλόδοξο σχέδιο εξαγωγής ηλιακής ενέργειας στη Γερµανία το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση έως και 10.000MW φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριµένα προβλέπεται η παραγωγή από 2.000MW έως 10.000MW ηλιακής ενέργειας, σε 200.000 στρέµµατα, µε προϋπολογισµό 20 δισ. ευρώ και προοπτική δηµιουργίας 30.000 µε 60.000 θέσεων εργασίας. Το σχέδιο στηρίζεται στις προβλέψεις της κοινοτικής οδηγίας 28/2009, η οποία επιτρέπει σε ένα κράτος µέλος, προκειµένου να καλύψει τους στόχους για κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης µε ΑΠΕ, να τις παράγει σε άλλες χώρες. Έτσι, από τη συνολική δυνατότητα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών έως 10.000 MW, µόνο η παραγωγή των περίπου 2.000 MW θα µπορεί, στην αρχή τουλάχιστον, να αποτελέσει αντικείµενο φυσικών εξαγωγών σε άλλες χώρες, µέσω υφιστάµενων και νέων διασυνδέσεων. Τα ετήσια έσοδα από την πώληση της ενέργειας υπολογίζονται σε 3-3,5 δισ. ευρώ και το συνολικό έσοδο σε βάθος 25ετίας σε περίπου 80 δισ. ευρώ. Το κόστος των γραµµών µεταφοράς, εφ’ όσον η ενέργεια αυτή θα εξάγεται στη Γερµανία υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ.

Το Σχέδιο «Ήλιος» στοχεύει να αποτελέσει εφαλτήριο της πράσινης ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας µέσω:

• Της οικονοµικής αξιοποίησης ενός ανεξάντλητου φυσικού πόρου (ηλιακή ενέργεια)
• Της δηµιουργίας ευνοϊκών συνθηκών για αειφόρο ανάπτυξη στον τοµέα των ΑΠΕ. 
• Της διευκόλυνσης άλλων κρατών- µελών στην επίτευξη των στόχων τους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ µέχρι το 2020, προσφέροντας ελκυστικότερους όρους για την ανάπτυξη Φ/Β έργων (υψηλότερη απόδοση για το ίδιο κόστος επένδυσης).
• Της δηµιουργίας των κατάλληλων συνθηκών και απαραίτητων υποδοµών για την εξαγωγή ηλεκτρισµού παραγόµενου και από άλλες µορφές ΑΠΕ. 
• Την ανάπτυξη του 1ου πράσινου ενεργειακού αγωγού Νότου- Βορρά, µε τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων κρατών- µελών. Το Ήλιος αποτελεί µία µοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη ενός αµοιβαίου επωφελούς προγράµµατος συνεργασίας µεταξύ των κρατών- µελών και συµβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των Ευρωπαϊκών στόχων ΑΠΕ για το 2020. 

Ανεμολόγια Τεύχος 70

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου