«Καταφύγια» για επενδυτές οι κατοικίες του Λονδίνου

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

«Καταφύγια» για επενδυτές οι κατοικίες του Λονδίνου

Συνεχίζεται, με αυξανόμενη μάλιστα ένταση, η ανοδική πορεία των τιμών των πολυτελών κατοικιών του Λονδίνου, που αποτελούν και στόχο αρκετών εύπορων Ελλήνων επενδυτών την τελευταία διετία. Οπως προέκυψε από έρευνα της Knight Frank κατά τον Οκτώβριο, οι τιμές των πολυτελών κατοικιών αυξήθηκαν κατά 12,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 13 μηνών και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν οι τιμές είχαν ενισχυθεί σε ποσοστό 14,2%. O λόγος για κατοικίες των οποίων η μέση αξία ανέρχεται σε 3,7 εκατ. στερλίνες (περίπου 4,2 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με τους φορείς της αγοράς ακινήτων, αιτία της σημαντικής αυτής ανόδου είναι η ενίσχυση της αβεβαιότητας, αναφορικά με την τύχη της Ευρωζώνης και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία ωθεί τους επενδυτές στην αναζήτηση ασφαλών «καταφυγίων», όπως η αγορά κατοικίας στη βρετανική πρωτεύουσα. Πάντως, η Knight Frank εκτιμά ότι η αύξηση αυτή των τιμών θα μετριαστεί σε 5% κατά το 2012, προτού ακολουθήσει τροχιά σταθεροποίησης κατά το 2013. Σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει αύξηση τιμών με διψήφια ποσοστά για τρίτο διαδοχικό χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι από την τελευταία περίοδο πτώσης των τιμών που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2009, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 38%. Κατά τη Nationwide, οι τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο (συνολικά και όχι μόνο των πολυτελών), ενισχύθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο για 12ο διαδοχικό μήνα.
Αυτή η μεγάλη ζήτηση για κατοικίες πολυτελείας, μοιραία, έχει οδηγήσει και σε μειωμένη προσφορά. Συγκεκριμένα, ο αριθμός διαθέσιμων προς πώληση πολυτελών κατοικιών μειώθηκε σε ποσοστό 14% κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών. Αυτή η κάμψη της προσφοράς έχει ενθαρρύνει αρκετές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων να μετατρέψουν πρώην επαγγελματικά ακίνητα (π.χ. γραφεία) σε κατοικίες, ιδίως σε ακριβές συνοικίες, όπως το Γουέστ Εντ. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Savills, ο αριθμός των κατοικιών στο Λονδίνο που πωλήθηκαν σε τιμή υψηλότερη των 5,5 εκατ. ευρώ ενισχύθηκε κατά 31% σε 262 ακίνητα κατά το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το 65% των αγοραστών προήλθε από το εξωτερικό, μία ακόμα απόδειξη ότι τέτοια ακίνητα θεωρούνται ασφαλής επενδυτικός προορισμός.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου