Το Μάρτιο η χρηματοδότηση των αυτοκινητοδρόμων

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Το Μάρτιο η χρηματοδότηση των αυτοκινητοδρόμων


Την ύπαρξη 6 δις. ευρώ έως τον Μάρτιο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μεταξύ άλλων τα 5 μεγάλα έργα παραχώρησης (οδικοί άξονες), η διαχείριση των σκουπιδιών και άλλες δραστηριότητες, προανήγγειλε κατά συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Αυτό θα γίνει όπως ανέφερε, με την αλλαγή του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το οποίο δημιουργείται ένα Εγγυητικό Ταμείο που θα μοχλεύσει πόρους 1,5 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ, ώστε το Μάρτιο να υπάρχουν 6 δις ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν όλες οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της χώρας. 

Σήμερα, όσον αφορά το ΕΣΠΑ, ανέφερε ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Χαρακτηριστικά, σημείωσε, αυτή τη στιγμή η απορρόφηση έχει φτάσει, από το 2,9% στο 27%, οι εντάξεις έργων είναι στο 92% και οι νομικές δεσμεύσεις στο 53%. Μόνο το τελευταίο εξάμηνο του έτους, ανέφερε ο υπουργός, οι εντάξεις έργων ανέρχονται σε 4 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, τόνισε "οι ενεργές συμβάσεις ανέρχονται σε 8 δισεκατομμύρια ευρώ, η απορρόφηση του περσινού Οκτωβρίου σε σχέση με το φετινό Οκτώβριο είναι αυξημένη κατά 38% και μειώθηκαν τα νεκρά έργα κατά 44%, ενώ ταυτόχρονα αυτή τη στιγμή προωθούμε την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ". 

Επίσης, πρόσθεσε, ότι σήμερα έχουμε είκοσι σχέδια που εκκρεμούν στο fast track συνολικού ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά τα 3 είναι έτοιμα και σε λίγες μέρες θα εγκριθούν από την Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε, τη δυνατότητα να παρέχονται κεφάλαια του ΕΣΠΑ μέσα από τα προγράμματά του και για κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις. Όπως ανακοίνωσε περίπου το 50% των προγραμμάτων θα είναι κεφάλαια κίνησης.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός Εγγυοδοτικού Ταμείου, μέσα από το οποίο θα διοχετευθούν 500 εκατ. ευρώ μέσα από το ΕΣΠΑ ως εγγύηση προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να παρέχει αυτή με τη σειρά της δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες ώστε να διοχετευθούν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. "Σε είκοσι μέρες περίπου θα έχουμε δάνεια περίπου 1,2 δις ευρώ, προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά από δάνειο το οποίο θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς τις ελληνικές τράπεζες με έλεγχο της ίδιας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, ούτως ώστε όλα τα χρήματα να πάνε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις", ανέφερε ο υπουργός.

Εξαγωγές

Ως "θαύμα" χαρακτήρισε ο υπουργός, τις εξαγωγές της χώρας καθώς υπήρχε 40% αύξηση το πρώτο εξάμηνο του 2011 και 65% αύξηση το Σεπτέμβριο του 2011. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό οφείλεται "στις προσπάθειες που κάνουμε για χρηματοοικονομική ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Διαθέτουμε 140 εκατομμύρια υπό μορφή κεφαλαίου κίνησης για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις χωρίς καμία εγγύηση και με μοναδικό προαπαιτούμενο την ασφάλιση στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων. Προχωρούμε στην ψήφιση νόμου για την απλοποίηση του εξαγωγικού εμπορίου και την υλοποίηση του ηλεκτρονικού "one stop shop" για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ενώ σε λίγο διάστημα θα είναι στην αγορά πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με το Πρόγραμμα "Go-To-Market"".

buildnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου