Σε δύο μήνες ο διαγωνισμός για τα σκουπίδια

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Σε δύο μήνες ο διαγωνισμός για τα σκουπίδια


Σε δύο μήνες θα γίνει η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχων, για την επεξεργασία και διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων της Αττικής. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου σε ειδική ημερίδα στην οποία κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους υποψήφιοι ανάδοχοι- εταιρείες.
Η πρόταση της τετραμελούς Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΥΠΕΚΑ, ΥΠΕΣ , Περιφέρεια, Ε. Γ. Σ.Δ.Ι.Τ.) αφορά τη δημιουργία τεσσάρων εργοστασίων, δύο στη Φυλή, χωρητικότητας 1.300.000 τόνων απορριμμάτων, ένα στο Γραμματικό χωρητικότητας 127.500 τόνων και ένα στην Κερατέα χωρητικότητας 90.000 τόνων. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν ποιος συνδυασμός τεχνολογιών θα αξιοποιηθεί και κατά πόσο αυτός θα ανεβάσει το κόστος διαχείρισης, που θα μετακυλήσει στον πολίτη.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΔΚΝΑ, Ν. Χιωτάκης, σήμερα το κόστος ανά τόνο απορρίμματος φθάνει τα €45 και αυτό πρέπει να αποτελεί την ανώτατη τιμή στην οποία θα κληθούν να ανταποκριθούν οι δήμοι και οι δημότες.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, από την πλευρά του, άφησε ανοικτό το θέμα και σημείωσε ότι «το ποσό θα εξαρτηθεί από τις λύσεις που θα επιλεγούν». Επίσης, διατυπώθηκαν έντονοι προβληματισμοί για τη σκοπιμότητα κατασκευής τεσσάρων εργοστασίων από τη στιγμή που η παραγωγή απορριμμάτων μειώνεται σταθερά από πέρσι και η κρίση, που έχει επιπτώσεις στην κατανάλωση, θα μειώσει σταθερά και τα ερχόμενα χρόνια την ποσότητα απορριμμάτων. Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Π. Κουκουλόπουλος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει αλλαγή στον «Καλλικράτη», προκειμένου ο ΦΟΣΔΑ (φορέας διαχείρισης απορριμμάτων) να μετατραπεί σε φορέα Ιδιωτικού Δικαίου.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε ότι θεωρεί «άμεση προτεραιότητα τη διαχείριση στερεών αποβλήτων» και πρόσθεσε ότι η περιφέρεια μπορεί να συμβάλει με ποσό έως €100 εκατ. από το ταμείο της. Το συνολικό κόστος των υποδομών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα €430 εκατ. Οι υποδομές θα υλοποιηθούν με τη μορφή Σyμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και το ελληνικό δημόσιο θα συνεισφέρει με κοινοτικές ενισχύσεις, που εκτιμώνται στο 30% του κόστους του έργου.

ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου