ΤΟ ΕΚΕΤΑ για την ενέργεια στα κτίρια

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΤΟ ΕΚΕΤΑ για την ενέργεια στα κτίρια

Ενα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ανάλυση και τη βελτιστοποίηση της ενεργαακής απόδοσης των κτιρίων, το οποίο λάμβανει υπόψη παραμέτρους όπως τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και τα μοντέλα επιχειρησιακών διαδικασιών που καθορίζουν την καθημερινή λειτουργία του, θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού έργου Adapt4EE (Occupant Aware, Intelligent and Adaptive Enterprises).To έργο συντονίζεται από το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ), έχει συνολικό προϋπολογισμό 3,6 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Ερευνα της EE. Από την Ελλάδα συμμετέχει, εκτός από το ΕΚΕΤΑ και η ελληνική εταιρία Hypertech AE.
To έργο Adapt4EE θα σχεδίασει και θα αναπτύξει επαναχρησιμοποιήσιμα επιχειρησιακά ενεργειακά μοντέλα για διαφορετικά είδη επαγγελματικών κτιρίων (π.χ. νοσοκομείο, αθλητικό κέντρο, εκθεσιακό κέντρο κ.λπ.), καθώς επίσης και μηχανισμούς ενσωμάτωσης και αξιοποίησης αυτών από σχεδιαστές, αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς στα πρώιμα στάδια σχεδιασμού κτιριακών εγκαταστάσεων.
Στόχος είναι ο ακριβής και ρεαλιστικός υπολογισμός της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, κατά την καθημερινή πρακτική λειτουργία τους, με σημείο αναφοράς τους χρήστες του και την "ατομική" και "ομαδική" ενεργειακή συμπεριφορά τους. Οι δραστηριότητες των χρηστών
(φυσική παρουσία, ενεργειακή συμπεριφορά, προσωπικές προτιμήσεις) θα μελετηθούν και αναλυθούν εκτενώ, με σκοπό να συσχετισθούν οι επιμέρους ενεργειακές καταναλώσεις των κτιρίων με τις διάφορες πτυχές της επιχειρησιακής τους λειτουργίας (επιχειρησιακές διαδικασίες, πόρους και αγαθά). 

Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου