Ομιλία Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη στην ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: "Ελληνικοί υδρογονάνθρακες από την έρευνα στην εκμετάλλευση"

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Ομιλία Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη στην ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: "Ελληνικοί υδρογονάνθρακες από την έρευνα στην εκμετάλλευση"

Ο ορυκτός πλούτος αποτελεί βασικό πυλώνα του νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, ουσιαστικά αποτελεί μια νέα πηγή εθνικού πλούτου, αύξησης των δημοσίων εσόδων, καθώς και δημιουργίας πολλών νέων θέσεων εργασίας.
Στο χώρο της ενέργειας , εκτός από τις Α.Π.Ε. που αποτελούν εθνική προτεραιότητα με καλή εξέλιξη τα τελευταία χρόνια αναφορικά με την είσοδο τους στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί την κορυφαία εθνική ενεργειακή προτεραιότητα. Αδιαμφισβήτητα στην ενεργειακά πιο σπάταλη χώρα της Ευρώπης , η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο εθνικό ενεργειακό κοίτασμα, που η σημασία του αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στις κοινωνικές ομάδες των ενεργειακά φτωχών που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν τη δυνατότητα στη χώρα μας να απολαμβάνουν τις πρόνοιες του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ. - 350.000 οικογένειες).
Στον τομέα των ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι ρεαλιστικός ο στόχος μας σε βάθος 15-20 ετών να καλύπτουμε από εγχώριες πηγές Υδρογονανθράκων το 30% των αναγκών της χώρας, με άλλα λόγια να αντικαταστήσουμε το 30% των σχεδόν 12 δις € που δαπανούμε για εισαγωγές πετρελαιοειδών κάθε χρόνο, με ελληνικούς Υδρογονάνθρακες.
Σε εποχή βαθιάς κρίσης, οι Υδρογονάνθρακες αποτελούν μια σπουδαία ελπίδα για την κοινωνία και την εθνική οικονομία. Όμως δεν χρειαζόμαστε ούτε υπερβολές ούτε μύθους. Δεν χρειαζόμαστε ούτε συνωμοσίες, ούτε μυστήρια. Για να έχουμε ορατά αποτελέσματα μετά από ορισμένα χρόνια, χρειαζόμαστε υπομονή και επιμονή. Όμως είναι πολύ σημαντική η δημιουργία θετικού κλίματος στο εσωτερικό της χώρας και η διαμόρφωση ελκυστικών επενδυτικών προϋποθέσεων από το εξωτερικό. Άλλωστε το 50% της οικονομίας είναι κλίμα και προσδοκία. Επιδιώκουμε και τα δύο.
Για να πετύχει το εθνικό αυτό εγχείρημα απαιτείται Διαχρονική Σταθερότητα (πολιτική, φορολογική, κοινωνική, αδειοδοτική, περιβαλλοντική) και Καθαροί Όροι παιχνιδιού, δηλ. Διαφάνεια. Όλες οι συμβάσεις πρέπει να προκύπτουν μετά από διεθνείς διαγωνισμούς που έχουν ως βασικό τους κριτήριο τη μεγιστοποίηση των εσόδων του ελληνικού δημοσίου.
Μετά από δική μας πρωτοβουλία, ενημερώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής για όλες τις σχετικές δράσεις. Τις προηγούμενες εβδομάδες αποστείλαμε για σχολιασμό στα κόμματα, το σχέδιο σύμβασης που έχει ετοιμάσει η ειδική επιτροπή διαπραγμάτευσης του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εθνικός συντονισμός. Θεωρούμε βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει καμία απρόβλεπτη μεταβολή σε βασικούς όρους των διαγωνιστικών διαδικασιών ή διατάξεων του νομοθετικού πλαισίου ή φορολογικού καθεστώτος που έχουμε θεσπίσει. Οφείλουμε και ΘΑ είμαστε ως Ελλάδα αξιόπιστοι και σταθεροί συνομιλητές απέναντι στον πετρελαϊκό επιχειρηματικό κόσμο.
Εκσυγχρονίσαμε τη σχετική νομοθεσία. Με ειδικό άρθρο για την ΑΟΖ θεσμοθετήσαμε για πρώτη φορά στο εθνικό μας Δίκαιο την εφαρμογή της αρχής του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας για τη μέση γραμμή ίσων αποστάσεων, ώστε να διασφαλίσουμε απόλυτα και έναντι οποιουδήποτε τρίτου, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε όλο το Ιόνιο και το Αιγαίο αλλά και στις υπόλοιπες θαλάσσιες εκτάσεις της χώρας.
Όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει: «Η Ελλάδα δεν θα αφήσει ούτε σπιθαμή χερσαίου εδάφους ή θαλάσσιας έκτασης όπου ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα που να μην την εξερευνήσει για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και ιδιαίτερα για Υδρογονάνθρακες.»
Δημιουργούμε το δημόσιο φορέα που θα διαχειρίζεται για λογαριασμό της ελληνικής πολιτείας το σύνολο των αποθεμάτων της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Πριν λίγες βδομάδες είχαμε τη γνωστή εξαιρετική εθνική επιτυχία με την κατάθεση οκτώ (8) δεσμευτικών προσφορών από τις μεγαλύτερες εταιρείες σεισμικών ερευνών στον κόσμο.
Το φετινό φθινόπωρο θα γνωρίζουμε επιτέλους με ακρίβεια πού έχουμε και πόσους Υδρογονάνθρακες έχουμε στις περιοχές αυτές. Αμέσως μετά, η χώρα θα προχωρήσει στην προκήρυξη μεγάλου διεθνούς γύρου παραχωρήσεων με 10-15 οικόπεδα.
Προκηρύξαμε διεθνή διαγωνισμό απευθείας εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Πατραϊκό κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα, όπου οι εκτιμήσεις μιλούν για πάνω από 250 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, με άλλα λόγια για περίπου 10 δις ευρώ έσοδα στο ελληνικό δημόσιο σε βάθος 20-30 ετών.
Σχεδιάζουμε νέο γύρο παραχωρήσεων μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2012 για όλες τις χερσαίες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης Υδρογονανθράκων.
Η χώρα προχωρά επίσης στην πλήρη απελευθέρωση του συνόλου των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στο εθνικό αρχείο Υδρογονανθράκων, ώστε όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι επιστήμονες, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να γνωρίζουν τις πληροφορίες για τον εθνικό μας πλούτο στους Υδρογονάνθρακες. Όσο περισσότεροι επενδυτές γνωρίζουν τις πληροφορίες αυτές, τόσο περισσότεροι θα προσελκυστούν, ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Ο δρόμος της αξιοποίησης της νέας πηγής πλούτου έχει σκληρούς οικονομικούς ανταγωνισμούς και αλληλοσυγκρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η διαφάνεια και ο έλεγχος της Βουλής, είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση. Δεν θα υπάρξει εκ μέρους της κυβέρνησης καμία υπογραφή σύμβασης χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των κομμάτων και στη συνέχεια κύρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων.
Σε εποχές κρίσης υπάρχουν δυο μαγικές λέξεις: ΑΝΑΠΤΥΞΗ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Στο θέμα της Ανάπτυξης και ιδιαίτερα της αυτοδύναμης Περιφερειακής Ανάπτυξης και της μείωσης των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, εκτός των εσόδων του κεντρικού κράτους, σημαντικά ποσά προκύπτουν από τα ποσοστά 20% των εσόδων του δημοσίου για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και 5% των ειδικών πόρων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Αυτά τα ποσοστά για την περίπτωση πχ του θαλάσσιου οικοπέδου ‘Πατραϊκός’ (κοίτασμα της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών) είναι ύψους 2 δις ευρώ για την ευρύτερη περιοχή σε βάθος εικοσαετίας, κονδύλι που αναμφισβήτητα αλλάζει απολύτως θετικά όλο το μοντέλο ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδος.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι η δημόσια δαπάνη στα τρία Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (Π.Ε.Π.) Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων είναι αντίστοιχα 370 εκατ. ευρώ, 420 εκατ. ευρώ και 280 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, τα αναμενόμενα έσοδα των τοπικών κοινωνιών από το μπλοκ του Πατραϊκού, είναι περίπου διπλάσια από τα τρία Π.Ε.Π της ευρύτερης περιοχής αναφοράς και τριπλάσια των δυο άμεσα δικαιούχων περιφερειών. 
Σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας, όπως π.χ. στην Ήπειρο (κοίτασμα της τάξης των 50-80 εκατ. βαρελιών), η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του βιομηχανικού τομέα της περιφέρειας (πλην κατασκευών) σε ετήσια βάση αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% (από 480 εκατ. € σε 670 εκατ. €) και για περίοδο τουλάχιστον 20 ετών. Στο όφελος αυτό θα πρέπει να προστεθεί η θετική επίδραση στην απασχόληση και στο εισόδημα : για κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο των Υ/Α δημιουργούνται 2-3 νέες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία και για κάθε 1 € εισοδήματος που αποκτάται άμεσα από τον κλάδο Υ/Α, δημιουργείται εισόδημα 1-2 € σε εργαζόμενους σε άλλους κλάδους.
Προτείνουμε, κατά το Νορβηγικό πρότυπο, το σύνολο των εσόδων του ελληνικού δημοσίου από τις έρευνες Υ/Α να μην πάει στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά να δημιουργήσει ένα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών που θα στηρίζει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και πιθανά και στην Παιδεία.
Στο θέμα της αποτελεσματικότητας, απαιτείται να ανασχεδιάσουμε τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, καθώς και τα ερευνητικά κονδύλια που διατίθενται από την Γ.Γ.Ε.Τ. στην κατεύθυνση ενίσχυσης των γεωεπιστημών, με ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και αξιοποίηση Υδρογονανθράκων.
Έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη εθνική προσπάθεια που θα διαρκέσει πολλά χρόνια, ώστε να «ελληνοποιηθούν» όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, περισσότερες επιστημονικές συμβολές, περισσότερες ελληνικές επενδυτικές δράσεις.
Εκτός από την πολιτική βούληση, εκτός από την ψήφιση νόμων, πρέπει να υπάρχει και σοβαρό Επιχειρησιακό Σχέδιο Υλοποίησης του Οράματος. Έχουμε και το Όραμα και το Επιχειρησιακό Σχέδιο.
Προϋποθέσεις επιτυχίας είναι η αυστηρότητα στα χρονοδιαγράμματα, ο ρεαλισμός, η γνώση, ο πατριωτισμός και το πάθος. Οι δυνάμεις του ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδας θα μας οδηγήσουν να πάμε ακόμη ταχύτερα, ακόμη ψηλότερα, ακόμη δυνατότερα.
Το στοίχημα είναι μεγάλο, όμως μπορούμε να το κερδίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου