Ευθύνες στο ΥΠΕΚΑ για τη νέα γενιά αυθαιρέτων

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ευθύνες στο ΥΠΕΚΑ για τη νέα γενιά αυθαιρέτων

-«Το υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να αυτομαστιγωθεί στην αυτοκριτική για τις αιτίες που οδηγούν σε μια νέα γενιά αυθαιρέτων και ταυτοχρόνως να πάρει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου». Αυτά τόνισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χρήστος Σπίρτζης, σε χθεσινές δηλώσεις του, ασκώντας άμεση παρέμβαση στο θέμα των αυθαιρέτων, που διογκώθηκε επικοινωνιακά μετά τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ, ότι διαθέτει απεικονίσεις από δορυφόρο για να βάλει τάξη και να τιμωρηθούν οι παραβάτες.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε ακόμη ότι «δεν εξαντλείται ο ρόλος του υπουργείου σε εισπρακτικούς νόμους και εκ των υστέρων διαπιστώσεις για τα αυθαίρετα». Απέκρουσε τις προσπάθειες συλλήβδην ενοχοποίησης είτε δυσφήμισης των μηχανικών, τονίζοντας ότι το ΤΕΕ, όπου υπάρχουν πραγματικά περαστικά και ευθύνες κινεί τις πειθαρχικές διαδικασίες. Τόνισε ότι δεν εισακούστηκε το ΤΕΕ, που είχε προδιαγράψει τη δημιουρ- γία μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων, καθώς το υπουργείο δεν συνδύασε την εφαρμογή του νόμου με την άμεση προώθηση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού. Επίσης είπε ότι εξακολουθούν να είναι ανύπαρκτοι ή υποτυπώδεις οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ενώ δεν έχουν προωθη- θεί παράλληλα μέτρα για τον έλεγχο των κατασκευών και την αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών, όπως η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. Ως κραυγαλέο παράδειγμα ευθύνης για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων ο Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε το γεγονός ότι το υπουρ- γείο προέβλεψε ότι για να ενταχθεί ένα αυθαίρετο στη διαδικασία τακτοποίησης ζητείται μια απλή δήλωση.
-«Είναι σαν λέει η πολιτεία στον κάθε ιδιοκτήτη πήγαινε χτίσε ένα αυθαίρετο και μετά νομιμοποίησε το» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου