ΔΕΗ: 960 εκατομμύρια ευρώ δάνειο για τα χρεολύσια του 2012

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

ΔΕΗ: 960 εκατομμύρια ευρώ δάνειο για τα χρεολύσια του 2012

Τους όρους του υπό έκδοση Κοινοπρακτικού δανείου ύψους 960 εκατ. ευρώ, για την αναχρηματοδότηση και χρεωλυσίων του 2012, έχει εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Η ΔΕΗ διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, ότι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών το πρώτο τρίμηνο του 2012 αφορά κυρίως σε πελάτες Χαμηλής Τάσης. 
Όπως αναφέρει, εκτός από την επίδραση της οικονομικής ύφεσης στη δυνατότητα των πελατών της να πληρώνουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών συνδέεται και με την επιβολή και διαδικασία είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ. Ειδικότερα υποστηρίζεται ότι η αύξηση του χρονικού ορίου για διακοπή ηλεκτροδότησης από 40 ημέρες σε 80 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού αν οι πελάτες δεν πλήρωναν, που έγινε με σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο της πολιτείας, σε συνδυασμό με νομοθετική ρύθμιση που περιόριζε τη ΔΕΗ από το να προχωρά σε διακοπές ηλεκτροδότησης σε περίπτωση μη πληρωμής του ΕΕΤΗΔΕ, οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση των αποκοπών στο πρώτο τρίμηνο του 2012, και, κατ' επέκταση, στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, λαμβανομένης υπόψη και της συνολικής πρόσθετης χρέωσης των πελατών αυτών μέσω των λογαριασμών ρεύματος με 2,5 δισ. ευρώ για το ΕΕΤΗΔΕ (πολύ μεγαλύτερο μέσο ύψος χρέωσης των λογαριασμών που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 10.10.2011 έως 10.02.2012). 
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, από το Μάρτιο, ο ρυθμός των αποκοπών έχει αρχίσει να αυξάνεται, ενώ παρατηρούνται ήδη σημάδια βελτίωσης στο ρυθμό είσπραξης των λογαριασμών. Η εταιρεία τονίζει επίσης πως, όπως και πολλοί άλλοι φορείς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ρευστότητά της έχει επιβαρυνθεί από τις ανεξόφλητες οφειλές των εναλλακτικών προμηθευτών Hellas Power και Energa, η άδεια λειτουργίας των οποίων ανεστάλη. Επιπρόσθετα, η ρευστότητα της εταιρείας έχει επηρεαστεί αρνητικά και από την ανάγκη προχρηματοδότησης του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους 200.000 πελάτες των εν λόγω εταιρειών μέχρι και την είσπραξη των αντίστοιχων λογαριασμών.
Η εταιρεία αναμένει βελτίωση στις χρηματοροές της από το δεύτερο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της επίδρασης της αύξησης των τιμολογίων, της αύξησης των εισπράξεων ως αποτέλεσμα της προμήθειας Η/Ε στους 200.000 πελάτες των εναλλακτικών προμηθευτών, του συμψηφισμού οφειλών του Δημόσιου Τομέα και της επιστροφής φόρου 167 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου