Θέσεις 10 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Θέσεις 10 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας υποβάλλουμε τα συγχαρητήριά μας όσον αφορά στην απόσυρση του άρθρου 148 του Μέρους Ε’ του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με τίτλο «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημόσιων Έργων και άλλες διατάξεις». 
Παράλληλα, όμως, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τον κίνδυνο που προκύπτει συνολικότερα στο Μέρος Ε’ «ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» του εν λόγω σχεδίου νόμου και ειδικότερα στις διατάξεις που αφορούν τους τουριστικούς λιμένες (Κεφάλαιο Γ’ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»), οι οποίες δεν αποσύρθηκαν, όπως θα ήταν εύλογο.

Ειδικότερα, ο προβληματισμός μας εντοπίζεται στα εξής σημεία του Μέρους Ε’:
  • Δεν διασαφηνίζεται ο ρόλος του σχεδίου της υπό διαμόρφωση ΚΥΑ για το νέο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό, η οποία κατατέθηκε πρόσφατα σε δεκαήμερη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, όπως και η σύνδεση της με το νέο σχέδιο νόμου, καθώς πολλά από τα άρθρα που αναφέρονται στην πρώτη περίπτωση είναι διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο σ/ν.
  • Δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση αν το σχέδιο της ΚΥΑ θα περάσει από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ), όπως ορίζεται από τον νόμο για τη χωροταξία (ν. 2742/1999) και ποιες θα είναι οι τροποποιήσεις που θα πρέπει να υποστεί, δεδομένου ότι πολύ απέχει από το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου.
Επιπλέον, στο σχέδιο νόμου αναφέρονται μια σειρά από διατάξεις που αφορούν τους τουριστικούς λιμένες με τα εξής μειονεκτήματα:
  • δεν υπάρχει συμμετοχή του ΥΠΕΚΑ στις απαιτούμενες διαδικασίες,
  •  ο Συντελεστής Δόμησης είναι ανεπίτρεπτα υψηλός,
  • δεν πρέπει να επιτρέπεται η δόμηση σε απόσταση μικρότερη των 50m από τον αιγιαλό,
  • επιτρέπει τη δόμηση κτιρίων έως την ακτογραμμή και σε κάθε περίπτωση χωρίς να καθορίζεται το είδος τους,
  • το χρονικό διάστημα που δίνεται στις Δημοτικές Αρχές για να εκφράσουν τις απόψεις τους είναι απαράδεκτα περιορισμένο (15 μέρες),
  • είναι επίσης περιορισμένο το διάστημα μέσα στο οποίο επιτρέπεται η προσφυγή κατά γνωμοδότησης της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων,
  • το χρονικό διάστημα παραχώρησης των μαρίνων είναι ιδιαίτερα μεγάλο (99 χρόνια).
Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας καλούμε να καταψηφίσετε το σχέδιο νόμου, τουλάχιστον κατά το Μέρος Ε΄ που αφορά την «Απλοποίηση και τη διευκόλυνση των τουριστικών επενδύσεων» και το κεφάλαιο Γ’ που αφορά την «Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη δημιουργία και λειτουργία τουριστικών λιμένων και λοιπές διατάξεις».
Θα θέλαμε και πάλι να σας συγχαρούμε θερμά για την καταψήφιση του άρθρου 148, το οποίο θα είχε επιζήμιες επιπτώσεις για το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και ανταλλαγή απόψεων.

Με τιμή,

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

Αρκτούρος
Αρχέλων
Δίκτυο Μεσόγειος SOS
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Καλλιστώ
MOm-Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας
Greenpeace
WWF Ελλάς


PDF


ellet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου