Επιστολή του Προέδρου της ΡΑΕ προς τον Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε. για τα απελευθερωμένα τιμολόγια Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Επιστολή του Προέδρου της ΡΑΕ προς τον Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε. για τα απελευθερωμένα τιμολόγια Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ

Κύριε Πρόεδρε,

Σε συνέχεια της από 24.02.2012 επιστολής μας, και μετά την αποστολή από τη ΔΕΗ των ζητηθέντων σχετικών στοιχείων, καθώς και τις διαδοχικές επικοινωνίες και συναντήσεις μεταξύ των υπηρεσιών της ΡΑΕ και της ΔΕΗ, με τη συμμετοχή και του συμβούλου της ΔΕΗ σε θέματα τιμολόγησης πελατών ΥΤ (PWC), θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής, σχετικά με τα προτεινόμενα από τη ΔΕΗ τιμολόγια ΥΤ: 
Από την ανάλυση των στοιχείων που διενήργησε η ΡΑΕ, δεν προκύπτει ότι έχουν ληφθεί υπόψη από τη ΔΕΗ τα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά φορτίου των πελατών, ή κατηγοριών πελατών με παρόμοια συμπεριφορά, σύμφωνα με την Απόφαση ΡΑΕ 692/2011 για τις Βασικές Αρχές Τιμολόγησης. 

Συγκεκριμένα:
  • Ο επιμερισμός του κόστους ισχύος στους πελάτες ΥΤ προκύπτει ότι έχει γίνει με βάση τη ετεροχρονισμένη αιχμή κάθε μήνα, για το σύνολο των πελατών ΥΤ. Θεωρούμε πως ορθότερη κλείδα επιμερισμού είναι η συμμετοχή στην αιχμή και όχι η ετεροχρονισμένη αιχμή, και μάλιστα η συμμετοχή του κάθε πελάτη/ κατηγορίας πελατών και όχι, του σύνολου της ΥΤ, ως εάν να είχαν όλοι οι πελάτες ΥΤ την ίδια συμπεριφορά.
  • Ως παράδειγμα των ανωτέρω, παραθέτουμε ενδεικτικούς υπολογισμούς βάσει της συμμετοχής των πελατών ΥΤ στην αιχμή του συστήματος, ως κλείδα επιμερισμού του κόστους ισχύος, και όχι της ετεροχρονισμένης αιχμής του συνόλου των πελατών ΥΤ.
  • Αντίστοιχα, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η καμπύλη φορτίου πελατών/ κατηγοριών πελατών στον επιμερισμό του κόστους ενέργειας. Από τα διαθέσιμα στοιχεία και τις συναντήσεις μεταξύ των στελεχών της ΡΑΕ και της ΔΕΗ, καθώς και στελεχών του συμβούλου σας, δεν προκύπτει κατά πόσον αυτό έχει ληφθεί υπόψη ή όχι, στα προτεινόμενα από τη ΔΕΗ ζωνικά τιμολόγια. 
Είναι προφανές ότι, για τιμολόγιο προσαρμοσμένο στο προφίλ κατανάλωσης πελάτη/κατηγορίας πελατών, το τιμολόγιο αυτό εφαρμόζεται μόνο όσο συνεχίζει να ισχύει η καταναλωτική συμπεριφορά του πελάτη. Σε περίπτωση αλλαγής συμπεριφοράς, θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα και το τιμολόγιο, ή ο πελάτης να τιμολογηθεί με το τιμολόγιο που αντιστοιχεί στα νέα χαρακτηριστικά του φορτίου του. Κατά την άποψη της ΡΑΕ, για τον ορθό επιμερισμό της οριακής τιμής της ενέργειας μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών καταναλωτών πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι ένα προφίλ κατανάλωσης με υψηλό συντελεστή φορτίου επιτυγχάνει, σε μακροχρόνια βάση, συμπίεση της οριακής τιμής, και συνεπώς του συνολικού κόστους, ενώ ένα προφίλ με χαμηλό συντελεστή φορτίου (με μεγαλύτερο ποσοστό της κατανάλωσης συγκεντρωμένο στις ώρες υψηλού φορτίου) τείνει, μακροχρόνια, να αυξάνει την οριακή τιμή. Προς επίρρωση του ως άνω, θα πρέπει να συγκριθεί το κόστος για την εξυπηρέτηση ενός φορτίου με υψηλό συντελεστή φορτίου, π.χ. 90% (ακόμη και αν αυτό είναι θεωρητικό), με την εξυπηρέτηση του ίδιου ακριβώς φορτίου, του οποίου όμως ο συντελεστής είναι πολύ χαμηλός, όπως για παράδειγμα είναι το οικιακό προφίλ κατανάλωσης. Οι όποιες συνέργειες προέρχονται από το μέγεθος της αγοράς και τη συνύπαρξη πολλών κατηγοριών καταναλωτών με διαφορετικό προφίλ, δεν πρέπει να αναιρούν την ως άνω βασική αρχή, δηλ. του επιμερισμού του κόστους ενέργειας βάσει της σύγκρισης, χωριστά, των δύο, υπό μία άποψη, ακραίων ως προς το συντελεστή φορτίου, προφίλ κατανάλωσης.

Περαιτέρω:
  • Προβληματίζει το υψηλότερο κόστος ισχύος της ΔΕΗ, συγκριτικά με μία νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου. Το σημαντικό αυτό θέμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, πέραν της εξέτασης των τιμολογίων ΥΤ για το 2012, στο πλαίσιο που έθεσε η ΡΑΕ στη σχετική γνωμοδότησή της για το επιτρεπόμενο έσοδο των ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία η σύγκριση του κόστους της επιχείρησης με αυτό που προκύπτει από βέλτιστες πρακτικές, και η ενσωμάτωση σημαντικού κινήτρου (ως ποσοστού απομείωσης του δηλούμενου, από την επιχείρηση, κόστους), με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση του κόστους αυτού.
  • Η προσαρμογή των τιμών ισχύος ανά ζώνη κατανάλωσης θα πρέπει να πραγματοποιείται βάσει της αθροιστικής κατανομής των πιθανοτήτων απώλειας φορτίου (LOLP), δηλαδή η ζώνη αιχμής θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα του αθροίσματος του LOLP όλων των ζωνών, η ζώνη ενδιάμεσου φορτίου θα πρέπει να είναι το άθροισμα του LOLP των ζωνών ενδιάμεσου φορτίου και μη-αιχμής, και η ζώνη μη-αιχμής θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο το δικό της LOLP.
Πρόταση ΔΕΗ Εκτίμηση ΡΑΕ

Συνολικά έσοδα από χρεώσεις ισχύος           
€90εκ €60εκ

Μέσο έσοδο από χρέωση ισχύος για πελάτη A με σχετικά σταθερή κατανάλωση όλο το 24ωρο
€12,2/MWh €12/MWh

Μέσο έσοδο από χρέωση ισχύος για πελάτη B με μεγαλύτερη κατανάλωση τις ώρες της ημέρας
€29,5/MWh €14,5/MWh

Μέσο έσοδο από χρέωση ισχύος για πελάτη Γ με μεγαλύτερη κατανάλωση τις νυχτερινές ώρες
€9,9/MWh €3,4/MWh
  • Ο όρος επιβολής ποινών σχετικά με τη δήλωση φορτίου είναι σαφώς καταχρηστικός, δεν αντανακλά τη σχετική σταθερότητα λειτουργίας των πελατών ΥΤ και δεν έχει τεκμηριωμένη κοστολογική βάση. Θα πρέπει να παρέχεται μεγαλύτερη ελαστικότητα στους πελάτες ΥΤ, καθώς και να επιβάλλεται ποινή μόνο αν προκύπτει ότι η απόκλιση του πελάτη ΥΤ οδήγησε σε αντίστοιχη ποινή τη ΔΕΗ, ως προμηθευτή, σχετικά με τις δηλώσεις φορτίου της.
  • Συμφωνούμε με τη χαμηλότερη μοναδιαία χρέωση εξυπηρέτησης μεγάλων πελατών (συγκριτικά με τους πελάτες μέσης και χαμηλής τάσης), καθώς και με τις προσφερόμενες εκπτώσεις από τη χρέωση διάθεσης και περιθωρίου της επιχείρησης. Οι δύο αυτές προτάσεις σας συνάδουν με τις Βασικές Αρχές Τιμολόγησης της ΡΑΕ (Απόφαση 692/2011).
Ως εκ τούτου, σας καλούμε να λάβετε υπόψη σας τις παραπάνω παρατηρήσεις, ώστε να προχωρήσετε στη διαμόρφωση των τελικών τιμολογιακών σας προτάσεων προς τους πελάτες ΥΤ, και να διαπραγματευτείτε ουσιαστικά μαζί τους, πράγμα το οποίο δεν φαίνεται να πράξατε καθ’ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Συνοψίζοντας, οι κατά τη ΡΑΕ περιοχές ενδεχόμενης διορθωτικής σας παρέμβασης στα νέα σας τιμολόγια, είναι οι εξής:
  • Μείωση του συνολικού κόστους ισχύος που επιμερίζεται στους πελάτες ΥΤ, χρησιμοποιώντας εναλλακτική κλείδα επιμερισμού (π.χ. λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή στην αιχμή/ αιχμές, και όχι την ετεροχρονισμένη αιχμή του συνόλου της ΥΤ).
  • Δικαιότερο επιμερισμό του κόστους ισχύος μεταξύ των κατηγοριών πελατών ΥΤ, λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή της κατηγορίας/ του πελάτη στην αιχμή και όχι του συνόλου της ΥΤ, καθώς επίσης και τη γενικότερη ανάλυση που προαναφέρθηκε.
  • Μηδενισμό των χρεώσεων ισχύος στη ζώνη ελαχίστου (κατ’ αναλογία των χρεώσεων πελατών ΜΤ).
  • Χρέωση ισχύος βάσει του μέσου όρου π.χ. 10 μεγίστων, και όχι βάσει του απόλυτου μεγίστου ζώνης, έτσι ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική χρέωση βάσει τυχαίου συμβάντος.
  • Επιβεβαίωση του ότι ο επιμερισμός του κόστους ενέργειας και ο υπολογισμός των σταθμισμένων τιμών ενέργειας ανά ζώνη έχει λάβει υπόψη του τα χαρακτηριστικά φορτίου των πελατών ΥΤ ή κατηγοριών πελατών, καθώς και τη συμμετοχή τους στο κόστος ενέργειας κάθε ζώνης, όπως προαναφέρθηκε.
  • Ελαστικότερους όρους δήλωσης ισχύος (π.χ. ημερήσια ή μηνιαία, με δυνατότητα αναθεώρησης) μέσα σε εύλογη προθεσμία, ώστε να είναι δυνατή η ημερήσια δήλωση της ΔΕΗ ως προμηθευτή και η κατάργηση των σχετικών ποινών.
  • Παροχή έκπτωσης για έγκαιρη και τακτική εξόφληση των λογαριασμών. 
Οι ως άνω παρατηρήσεις ισχύουν και για τους πελάτες της Μέσης Τάσης, στο βαθμό που εμφανίζουν παρόμοια χαρακτηριστικά κατανάλωσης με τους πελάτες της ΥΤ. Γενικότερα, και όσον αφορά το επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ Α.Ε., ο καθορισμός των τιμολογίων ΥΤ βασίστηκε από την επιχείρηση στη λογιστική καταγραφή του κόστους, και συγκεκριμένα κατά προσέγγιση στο συνολικό επιτρεπόμενο έσοδο ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, όπως αυτό αποτυπώθηκε στην Γνωμοδότηση ΡΑΕ 36/2011.
Υπενθυμίζουμε, όμως, ότι στη γνωμοδότηση αυτή, η ΡΑΕ είχε επίσης τονίσει ότι:
«…, το εύλογο Επιτρεπόμενο Έσοδο θα πρέπει μακροχρόνια να συγκλίνει στο κόστος αναφοράς μιας επιχείρησης που εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές λειτουργίας, επιτυγχάνοντας υψηλή αποδοτικότητα του ανθρώπινου και του επενδεδυμένου κεφαλαίου της και αυξάνοντας την αξία της επιχείρησης, διαθέτοντας έτσι υψηλής ποιότητας στοιχεία Ισολογισμού. Το κόστος αναφοράς πρέπει να αντιπαραβάλλεται με το κόστος που προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις, το οποίο ενδεχομένως να επιδέχεται βελτιώσεις και περαιτέρω μειώσεις, έτσι ώστε αφενός να δίνεται κατάλληλο κίνητρο στην επιχείρηση για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του κόστους της, αφετέρου ο καταναλωτής να μην επιβαρύνεται από κόστη, που μπορεί μεν να είναι πραγματικά, αλλά θα μπορούσαν να ήταν χαμηλότερα. Περαιτέρω, η κατανομή της διαφοράς μεταξύ του κόστους αναφοράς και του τρέχοντος κόστους, στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, πρέπει να ακολουθεί τον κανόνα του Ramsey, ώστε να περιορίσει το ενδεχόμενο θραύσης της ελαστικότητας των πλέον ελαστικών καταναλωτών, που είναι ακριβώς αυτοί των οποίων η ανταγωνιστικότητα επηρεάζεται δυσμενώς από το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.»
Όσον αφορά τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (π.χ. το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ), σας ενημερώνουμε ότι η ΡΑΕ βρίσκεται ήδη σε προχωρημένη διαδικασία διερεύνησης εναλλακτικών μεθοδολογιών επιμερισμού του σχετικού κόστους, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ENER & DG COMP), έτσι ώστε να εξευρεθεί αποδεκτή εναλλακτική μέθοδος, σε σχέση με τη σημερινή, η οποία θα στηρίζεται σε μία περισσότερο ορθολογική και οικονομικά βιώσιμη βάση.

rae.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου