Ανατροπές από το ΣτΕ επί του σχεδίου ΠΔ της Σαντορίνης

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Ανατροπές από το ΣτΕ επί του σχεδίου ΠΔ της Σαντορίνης

Το παλαιό νομοθετικό καθεστώς οικοδόμησης για τη Σαντορίνη ισχύει μόνο εάν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια έως τις 30 Δεκεμβρίου και όχι για τους φακέλους που έχουν κατατεθεί στην πολεοδομία του νησιού έως το τέλος του 2011.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ως μη νόμιμη σχετική διάταξη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) με το οποίο τροποποιούνται οι όροι κατάτμησης και δόμησης της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Θήρας.
Να σημειωθεί ότι στο τέλος Δεκεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε προχωρήσει σε εξάμηνη αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών στη Σαντορίνη.
Ειδικότερα, με το νέο διάταγμα επέρχεται τροποποίηση του παλαιότερου ΠΔ του 1990 με το οποίο είχαν καθοριστεί κατώτατα όρια κατάτμησης και περιορισμοί δόμησης σε Θήρα και Θηρασίας.
Το Ε' Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Κων. Μενουδάκος και εισηγητής ο πάρεδρος Χρ. Ντουχάνης) με γνωμοδότησή του έκρινε ορισμένες διατάξεις του μη νόμιμες και διαγραπτέες, ενώ έκανε αρκετές ουσιαστικές παρατηρήσεις.
Μη νόμιμη κρίθηκε η σχετική διάταξη του σχεδίου ΠΔ η οποία αναφέρει ότι ισχύει το παλαιό νομοθετικό καθεστώς οικοδόμησης για τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2011 στο πολεοδομικό γραφείο του νησιού.
Ωστόσο, οι δικαστές έκριναν ότι είναι νόμιμες οι διατάξεις που προβλέπουν ότι είναι άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα εκτός σχεδίου εφόσον η έκτασή τους είναι άνω των 4 στρεμμάτων. Ακόμη έκριναν ότι νόμιμα καθορίζεται στα 10 στρέμματα η αρτιότητα στη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας καθώς και στις εκτάσεις όπου καλλιεργούνται αμπέλια για παραγωγή οίνων Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας ή τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως είναι η φάβα.
Με το νέο ΠΔ θα απαγορεύεται η δόμηση στην περιοχή της Καλντέρας, η οποία από το 1997 έχει χαρακτηριστεί, με υπουργική απόφαση, ως τόπος ιστορικού και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας, όπως επίσης η δόμηση γύρω από τους αρχαιολογικούς χώρους. Ακόμη, θα απαγορεύεται κάθε μορφής δόμηση σε απόσταση 150 μέτρων από τη ζώνη του αιγιαλού και η διάνοιξη δρόμων παράλληλων προς την ακτή.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επέτρεψαν την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων τελεφερίκ, εφόσον όμως γίνουν συγκεκριμένες οι ανάγκες των οικισμών που θα εξυπηρετηθούν.
Παράλληλα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι είναι συμβατή με τις επιταγές του Συντάγματος η νομοθετική πρόβλεψη που αναφέρει ότι σε επείγουσες και ειδικές περιπτώσεις μπορεί να αποστέλλονται στο ΣτΕ για επεξεργασία πολεοδομικού περιεχομένου προεδρικά διατάγματα, χωρίς τις απαιτούμενες γνωμοδοτήσεις.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου