Εξώσεις-εξπρές σε ασυνεπείς ενοικιαστές

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Εξώσεις-εξπρές σε ασυνεπείς ενοικιαστές

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την είσπραξη οφειλόμενων ενοικίων και την έξωση των μη συνεπών ενοικιαστών προβλέπει σχετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία τέθηκε σε ισχύ προ ολίγων ημερών, αναφέρεται σε άρθρο της Καθημερινής. 
Βάσει της ρύθμισης αυτής, οι ιδιοκτήτες που αντιμετωπίζουν κακοπληρωτές ενοικιαστές θα μπορούν να προβαίνουν σε εξώσεις ακόμα και χωρίς τη διεξαγωγή δίκης, διαδικασία η οποία σε αρκετές περιπτώσεις απαιτούσε αρκετά χρόνια και πολλά έξοδα. 
Προϋπόθεση είναι η προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τον ιδιοκτήτη, βάσει των οποίων θα εκδίδεται διαταγή άμεσης απόδοσης του ενοικίου. 
Είναι ο νέος τρόπος, όπου με διαδικασίες-εξπρές μπορούν να εισπραχθούν όλα τα οφειλόμενα ποσά. Για να εκδοθεί μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση καταβολήςτου μισθώματος, να κοινοποιηθεί εξώδικο στον ενοικιαστή μέσα σε 15 ημέρες και να κατατεθούν στο δικαστήριο τα απαραίτητα έγγραφα. 
Συνολικά, η διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να κρατήσει περίπου 50 ημέρες. Αξίζει να τονιστεί ότι με την ίδια διαταγή ο δύστροπος ενοικιαστής καταδικάζεται και στην πληρωμή όχι μόνο των ενοικίων αλλά και των κοινοχρήστων και λογαριασμών κοινής ωφελείας που τον βαρύνουν.
Επιπλέον, μέσω καταγγελίας της μίσθωσης από τον ιδιοκτήτη, είτε με εξώδικο, είτε με το δικόγραφο της αγωγής, ο μισθωτής θα έχει δικαίωμα 30 ημερών να πληρώσει τα οφειλόμενα. Σε διαφορετική περίπτωση, λύνεται αυτοδικαίως η μίσθωση και προσδιορίζεται δικάσιμος. Η υπόθεση θα συζητείται με μάρτυρες και έπειτα από 3-4 μήνες θα εκδίδεται απόφαση. 

Ο τρίτος τρόπος διεκδίκησης των οφειλών και έξωσης του ενοικιαστή αφορά την κατάθεση αγωγής από τον ιδιοκτήτη για δυστροπία. Με αυτόν τον τρόπο δεν καταγγέλλεται η μίσθωση, αλλά ζητείται να διαταχθεί η απόδοση του ακινήτου. Ο ενοικιαστής έχει προθεσμία μέχρι τη συζήτηση της αγωγής να πληρώσει τα ενοίκια. Αν αυτό γίνει, η δίκη καταργείται, αν αυτό όμως έχει ξανασυμβεί (επανειλημμένη δυστροπία), τότε ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να ζητήσει να συνεχιστεί η δίκη και να εκδοθεί απόφαση έξωσης. 

Αυτήν την περίοδο, οι ιδιοκτήτες κατοικιών βρίσκονται ενώπιον σοβαρών οικονομικών ζητημάτων, καθώς αφενός μεν τα «φέσια» από τις ενοικιάσεις υπολογίζεται ότι μόνο για φέτος θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, αφετέρου καλούνται να φορολογηθούν για ενοίκια, τα οποία ποτέ δεν εισέπραξαν. Επιπλέον, η επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ έχει αφαιρέσει 2-3 ενοίκια για κάθε ακίνητο σε ετήσια βάση, καθιστώντας την εκμετάλλευση κατοικιών φορολογικό βάρος και όχι τρόπο ενίσχυσης των εισοδημάτων των ιδιοκτητών. 

Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την απόγνωση χιλιάδων νοικοκυριών που πλήττονται από την οικονομική κρίση, την εκτίναξη της φορολογίας, τη μείωση των εισοδημάτων και την ανεργία, αναφέρει η Καθημερινή. 

Σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως, όπου ιδιοκτήτες και ενοικιαστές έχουν οικοδομήσει μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές μειώσεις ενοικίων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενοικιαστές. Βέβαια, υπάρχουν κι εκείνοι οι οποίοι στο όνομα της κρίσης επιχειρούν να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους. 

Πάντως, οι ιδιοκτήτες που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τις παραπάνω διατάξεις θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η εύρεση νέων μισθωτών μόνο εύκολη υπόθεση δεν πρόκειται να είναι, ενώ και το ύψος του ενοικίου που θα εξασφαλίσουν κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ακόμα χαμηλότερο.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου