Πρόγραμμα «προσβάσιμης αλυσίδας» για τον κοινόχρηστο χώρο και τα δημόσια κτίρια

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Πρόγραμμα «προσβάσιμης αλυσίδας» για τον κοινόχρηστο χώρο και τα δημόσια κτίρια


To Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του TEE, διοργάνωσε ημερίδα για την προσβασιμότητα Ατόμων Με Αναπηρία στον δημόσιο χώρο αποτελώντας ουσιαστικά μια ενημέρωση, αποτύπωση της υφισταμένης κατάστασης καθώς κατάθεση προτάσεων βελτίωσης. Η Ημερίδα περιλάμβανε εισηγήσεις που αναφέρονταν στην ουσία του ζητήματος της προσβασιμότητας των ΑMEΑ, προσφέροντας το ερέθισμα για ανάληψη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών της καθημερινότητας τους στους δημόσιους χώρους. Για την «Πολεοδομική Νομοθεσία και την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία στον δημόσιο χώρο» μίλησε η κ. Τάνια Βεζυριαννίδου, αρχιτέκτων μηχανικός, που εξήγησε ότι «το ΥΠΕΚΑ το 2000 θέσπισε νομοθεσία για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία, η οποία αφορά την κατακόρυφη και οριζόντια προσπέλαση όλων των δημόσιων, αλλά και των ιδιωτικών κτιρίων για χρήση κοινού. 
Από το 1985 ήδη στο ΥΠΕΚΑ λειτουργεί γραφείο ΑMEΑ, που ανήκει απευθείας στον υπουργό, ενώ σήμερα το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζει μελέτη προσβασιμότητας, η οποία θα πρέπει να αποτελεί προαπαιτούμενο για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Παράλληλα, με απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης όλα τα δημόσια κτίρια, όπως και οι κοινόχρηστοι χώροι, οφείλουν να είναι προσβάσιμα. Τέλος, το Υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει ένα πρόγραμμα «προσβάσιμης αλυσίδας» για τον κοινόχρηστο χώρο και τα δημόσια κτίρια, ώστε μέσα από προσβάσιμες διαδρομές να μπορούν να εξυπηρετούνται τα άτομα με αναπηρία». «Παρά την ισχύ της σχετικής νομοθεσίας από το 2000, πολλές φορές δεν εφαρμόζεται. Ο ιδιώτης την εφαρμόζει περισσότερο από ό,τι το Δημόσιο. To Δημόσιο κάνει κατασκευές χωρίς να βγάλει οικοδομική άδεια επειδή η απόφαση του Γενικού Γραμματέα επέχει θέση οικοδομικής άδειας, δεν έχει έρθει ούτε ένας δημόσιος φορέας, για να βγάλει αυτήν την άδεια προσβασιμότητας για τα δημόσια κτίρια, ενώ εξυπηρετούμε όλη την περιφέρεια ΑΜ-Ο».
Η Ζωή Κοσμίδου, προϊστάμενη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής μίλησε για την προσβασιμότητα ΑΜEΑ στα διδακτήρια. Η κ. Καλυψώ Πολιτειάδου, προϊσταμένη του τμήματος Μελετών του Δ.Π.Θ. τόνισε ότι «η προσβασιμότητα, που είναι δικαίωμα των ανθρώπων με αναπηρίες, δεν αφορά μόνο την πρόσβαση στον αστικό χώρο και σε δημόσια κτίρια, αλλά έχει να κάνει και με τις εγκαταστάσεις αναψυχής, όπως είναι και οι παραλίες», εκ των εισηγητών της Ημερίδας. Εισηγήσεις παρουσίασαν και φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης Δ.Π.Θ., που είναι ασκούμενοι στο Σύλλογο «Περπατώ», οι οποίοι έθιξαν το θέμα «Προσβασιμότητα στον Δήμο Κομοτηνής - Μύθος ή πραγματικότητα;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου