Αξιόπιστο και μόνιμο σύστημα ελέγχου για τα αυθαίρετα

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Αξιόπιστο και μόνιμο σύστημα ελέγχου για τα αυθαίρετα

Αμφισβητώντας του ελέγχους και τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του φαινομένου των αυθαιρέτων νέας γενιάς ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης είπε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ότι:
-«Παρακολουθούμε το ΥΠΕΚΑ να εξαγγέλλει ελέγχους. Τους περιμένουμε, τους ευχόμαστε αλλά με τα στοιχεία που έως σήμερα έχει δώσει το υπουργείο αμφισβητούμε και την αξιοπιστία τους και την έκταση τους και τη συνέχιση τους» και έθεσε συγκεκριμένα και αποκαλυπτικά ερωτήματα προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, τα οποία είναι:
  • Οι εικόνες που έδειξε το ΥΠΕΚΑ στις 2 Απριλίου ήταν του 2009 ή όχι;
  • Έγινε σύγκριση με τη σημερινή υπάρχουσα κατάσταση;
  • Υπάρχει σχεδιασμός για την κάλυψη ολόκληρης της χώρας;
  • Υπάρχει σχεδιασμός για τη συνέχεια των ελέγχων;
  • Υπάρχει σχεδιασμός για την επάρκεια και αποτελεσματικότητα της Ειδικής; Γραμματείας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος;
Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος του ΤΕΕ παρουσίασε προς τους βουλευτές οπτικό υλικό με δορυφορικές λήψεις από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ, οι οποίες με συγκριτική παρουσίαση μεταξύ της περιόδου Αυγούστου 2011 και Μαρτίου 2012 και όχι μονοσήμαντα, όπως παρατήρησε ότι έκανε το ΥΠΕΚΑ ανέδειξε σε νησιωτικές περιοχές, όπως η Πάρος και Αντίπαρος, χαρακτηριστικά δείγματα αναληθών δηλώσεων κτισμάτων με κατασκευή εκ των υστέρων.
Αναδεικνύοντας την αναξιοπιστία και την θολή κατάσταση που διαμορφώνεται από το σχετικό θεσμικό πλαίσιο ο Χρ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στις διαρκείς παρεμβάσεις που ξεκίνησαν από το 2009 επί Γ. Σουφλιά, συνεχίστηκαν επί Τ. Μπιρμπίλη την περίοδο 2010-2011 για τους ημιυπαίθριους και συνεχίζονται μέχρι σήμερα με το νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων με διαρκείς τροποποιήσεις της νομοθεσίας αλλά και συνεχείς παρατάσεις των προθεσμιών δηλώσεων, που προέβλεψε χαριτολογώντας ότι είναι βέβαιο πως μπορεί να φτάσουν έως το 2020…
Σε αυτό το σκηνικό είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ και παρότι το ΤΕΕ έχει αποστείλει σχέδιο προεδρικού Διατάγματος για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου δεν έχει εκδοθεί ακόμη αν και η εφαρμογή της είχε προβλεφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2011. Έως σήμερα εξακολουθούν να γίνονται αλλαγές στο νόμο 4014/2011 και η ειδική γραμματεία φορτώνεται αρμοδιότητες ελέγχου χωρίς προϋποθέσεις να τις υλοποιήσει.
Αναλυτική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ στην συμβολή του ΤΕΕ για να υπάρχει ένα αξιόπιστο ηλεκτρονικό σύστημα διεκπεραίωσης της ρύθμισης για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ενώ πρότεινε την αξιοποίηση των ελεγκτών δόμησης και στον έλεγχο των αυθαιρέτων. Είπε χαρακτηριστικά ότι έπειτα από συνεχείς διαφωνίες κατορθώθηκε οι διαδικασίες για την τακτοποίηση αυθαιρέτων να μην γίνουν μέσω των πολεοδομικών γραφείων αλλά από ηλεκτρονικό σύστημα, που έφτιαξε το Τεχνικό Επιμελητήριο προς διάψευση των επιφυλάξεων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και των αντιρρήσεων του υπηρεσιακού μηχανισμού του υπουργείου.
Τα μηνύματα που στέλνει ο πολιτικός κόσμος στους πολίτες και τους Μηχανικούς είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ ότι είναι:
  • Με τις συνεχείς νομοθετικές αλλαγές: Ένα θολό τοπίο και την αίσθηση ότι όλα γίνονται.
  • Με τις προβλέψεις για υπεύθυνη δήλωση: Ότι δηλώσεις νομιμοποιείς
  • Με την ανυπαρξία αξιόπιστων μηχανισμών ελέγχου: Πληρώνω και παρανομώ.
  • Με την μη ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και με την παράλληλη εφαρμογή της ρύθμισης των αυθαιρέτων: Ένα ασυνεπές κράτος που ζητά να δηλώσεις αυθαίρετα κτίρια σε περιοχές που δεν είναι δάση, όταν δεν έχει καθορίσει τα δάση, που δεν είναι σε αιγιαλό, όταν δεν έχουν οριστεί οι αιγιαλοί, που δεν είναι σε προστατευόμενη περιοχή, όταν δεν έχουν καν προγραμματίσει την ύπαρξη δορυφορικών εικόνων για όλη τη χώρα και ένα αξιόπιστο και μόνιμο σύστημα ελέγχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου