Σκυροδέτηση σε χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Σκυροδέτηση σε χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Απριλίου 2012, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ, εκδήλωση με θέμα: “Σκυροδέτηση σε χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος” (Τ.Ο.1) όπου παρουσιάστηκε η πρώτη από τις Τεχνικές Οδηγίες (Τ.Ο.) που εκδίδει ο Σ.Π.Μ.Ε.. Η Τεχνική Οδηγία (Τ.Ο.1) συντάχθηκε από την Επιτροπή Τεχνολογίας Σκυροδέματος του Σ.Π.Μ.Ε., με Πρόεδρο τον κο Α. Σακελλαρίου Δρ. Πολ. Μηχ/κό, Αντιπρόεδρο τον κο Χ. Ζέρη Επίκουρο Καθηγη- τή Ε.Μ.Π. & Γραμματέα της επιτροπής τον κο Ν. Μαρσέλλο MSc Π. Μ. και μέλη κ.κ. Κ. Παπανικολάου Επ. Καθ. Παν. Πατρών, Ν. Ζυγούρη MSc Π.Μ. & Πρόεδρο Σ.Π.Μ.Ε., Β. Μπαρδάκη Δρ. Π.Μ. & Μέλος Δ.Σ., Χ. Βογιατζή Π.Μ., Θ. Παναγιωτίδη Π.Μ., Γ. Πιττό Π.Μ. & Μέλος Δ.Σ. Στο κείμενο της Τ.Ο.1 συνοψίζονται οι πρακτικές σκυροδέτησης και συντήρησης του σκυροδέματος υπό συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος (cold – weather concreting) με στόχο την συλλογή και παράθεση πληροφοριών με αναφορές σε κείμενα εφαρμογής και συστάσεις οι οποίες ισχύουν τόσο στην χώρα μας όσο και σε άλλες προηγμένες τεχνολογικά χώρες.
Η Εσπερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του Νίκου Ζυγούρη Προέδρου ΣΠΜΕ, στην συνέχεια παρουσιάστηκαν αναλυτικά σύμφωνα με το Πρόγραμμα: 

α) Το νόημα της Τεχνολογίας Σκυροδέματος & το έργο της επιτροπής του Σ.Π.Μ.Ε. από τον κο Α. Σακελλαρίου, Δρ. Π.Μ. 
β) Γενική Εισήγηση για την Τ.Ο.1, με 1ο μέρος από την κα Κ. Παπανικολάου, Επ. Καθηγήτρια Παν. Πατρών. 2ο μέρος από τον κο Χ. Ζέρη, Επ. Καθηγητή Ε.Μ.Π. 
γ) Τεχνικές Εφαρμογές και Προτάσεις από Εταιρείες παραγωγής Πρόσθετων Σκυροδέματος.

Οι κίνδυνοι, από την αποφυγή λήψης μέτρων προστασίας του σκυροδέματος κατά την διάρκεια χαμηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος, είναι πολλοί και ενδεικτικά αναφέρονται:
  • Παγοποίηση ή παγοπληξία, όταν η θερμοκρασία του σκυροδέματος πέσει κάτω από 40C.
  • Καθυστέρηση πήξης
  • Μείωση ρυθμού ανάπτυξης αντοχών
  • Αυξημένος κίνδυνος ρηγμάτωσης.
Τα μέτρα προστασίας αφορούν:
  • Στο σκυρόδεμα ως υλικό (π.χ. θερμοκρασία σκυροδέματος > 100C)
  • Στο περιβάλλον της κατασκευής (δημιουργία κλειστού θερμαινόμενου περιβάλλοντος)
  • Στη θερμική προστασία του δομικού μέλους (θερμομονωτικές “κουβέρτες”φύλλα πολυστερίνης, πολυουρεθάνης κ.λ.π.)
Τα κυριότερα πρόσθετα σκυροδέματος που μπορεί να χρησιμο- ποιηθούν είναι:

Αερακτικά και Επιταχυντές. 

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ΚΤΣ – 97, περιοχές της χώρας που χαρακτηρίζονται από χαμηλές θερμοκρασίες (Κατηγορία: IV, σύμφωνα με τον ΕΛΟΤ– 515) πρέπει να έχουν προστασία καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς (π.χ. Φλώρινα, Αμύνταιο, Νευροκόπι κλπ). Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΠΜΕ ανέπτυξε το επιστημονικό έργου του ΣΠΜΕ και συνεχάρη τα μέλη της Επιτροπής Σκυροδέματος, η οποία μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει την έκδοση τριών (3) τεχνικών οδηγιών και μέχρι τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμες άλλες τέσσερεις (4). Ανακοινώθηκε ότι ο ΣΠΜΕ έχει προγραμματίσει να διεξαχθούν άλλες δύο παρόμοιες εκδηλώσεις, συμβάλλοντας έτσι στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και δια βίου μάθηση των Πολιτικών Μηχανικών αλλά και όλων των Μηχανικών γενικότερα. Τέλος ο πρόεδρος του ΣΠΜΕ ευχαρίστησε το ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ το οποίο ατελώς κάλυψε δικτυακά την εκδήλωση. Τα πλήρη κείμενα των Τεχνικών Οδηγιών καθώς και των παραρτημάτων τους, μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του Σ.Π.Μ.Ε. www.spme.gr, καθώς και σε αντίτυπα που έχουν εκδοθεί και διατίθενται δωρεάν στα μέλη του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου