Προτάσεις για την αντιμετώπιση των ταμειακών ελλειμμάτων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Προτάσεις για την αντιμετώπιση των ταμειακών ελλειμμάτων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας


Δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των Energa και Hellas Power και υποστήριξη της ρευστότητας των προμηθευτών (ΔΕΗ και εναλλακτικών) για την εξόφληση υποχρεώσεων που δεν σχετίζονται με το κόστος της ενέργειας, (όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, το τέλος ΑΠΕ, κ.α.) είναι ορισμένες από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη που εκπονήθηκε μετά από παραγγελία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την αντιμετώπιση των ταμειακών ελλειμμάτων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Πηγές των ελλειμμάτων είναι η οικονομική κρίση και οι καθυστερήσεις εξόφλησης των λογαριασμών από τους πελάτες, η έξοδος από την αγορά των Energa και Hellas Power και η χρηματοδότηση της αγοράς "πράσινης" ενέργειας από τους παραγωγούς ΑΠΕ, οι οποίοι πάντως υποστηρίζουν ότι με τη δραστηριότητά τους συμβάλουν στη μείωση του κόστους της ενέργειας. Οι καθυστερήσεις πληρωμών από τους τελικούς καταναλωτές έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις καθώς οι προμηθευτές καθυστερούν να πληρώσουν τους παραγωγούς, εκείνοι τους προμηθευτές καυσίμων (κυρίως φυσικό αέριο), κλπ. Η μελέτη εκπονήθηκε από την Pricewaterhouse Coopers και προτείνει, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των ταμειακών ελλειμμάτων που προέκυψαν στην αγορά. Η εξόφληση του δανείου θα γίνει, σύμφωνα με την πρόταση, με αξιοποίηση των εσόδων από την πώλησηαδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, για το οποίο όμως απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.
Προτείνεται επίσης η αποδέσμευση των λογαριασμών Energa/ Hellas Power (έχουν δεσμευθεί από την αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες), καθώς και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων ΦΠΑ στο Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Η ΡΑΕ σημειώνει πάντως ότι "το θέμα του ελλείμματος (είτε λόγω Λογαριασμού ΑΠΕ, είτε λόγω οφειλών Energa/Hellas Power, είτε λόγω των αυξανόμενων επισφαλειών της Προμήθειας) είναι σημαντικά πιο πολύπλοκο και το θέμα του δανείου αποτελεί προσωρινή ενέργεια και μόνο, και όχι βιώσιμη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ καθυστερήσεις στην υιοθέτηση των ως άνω μέτρων για την εξομάλυνση των χρηματοροών μπορεί να επαναφέρουν την αγορά στην υφιστάμενη δυσχερή θέση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου