«Η κόκκινη γραμμή για τα αυθαίρετα δεν είναι ανεξίτηλη»

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

«Η κόκκινη γραμμή για τα αυθαίρετα δεν είναι ανεξίτηλη»

Η δημιουργία των αυθαιρέτων νέας γενιάς και οι καταγγελίες για παράνομες και ψευδείς δηλώσεις αυθαιρέτων είναι άλλη μια απόδειξη της αδυναμίας του κράτους να διασφαλίσει την εφαρμογή του νόμου είπε ο Κώστας Καρτάλης πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ανοίγοντας τη διαδικασία της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής με ειδικό θέμα για τον έλεγχο των αυθαιρέτων. Ο ίδιος στο τέλος της συνεδρίασης, είπε ότι επιβεβαιώνεται η άποψη του, πως χωρίς τους αναγκαίους ελεγκτικούς μηχανισμούς το φαινόμενο των αυθαιρέτων θα διαιωνίζεται και αυτή η κόκκινη γραμμή που δεσμεύτηκε το ΥΠΕΚΑ να βάλει δεν θα είναι ούτε με παχύ μαρκαδόρο ούτε ανεξίτηλη.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου είπε ότι υπάρχει μια ολοκληρωμένη απεικόνιση των αυθαιρέτων που δηλώνονται και εφόσον γίνουν συγκρίσεις για την κατάσταση των κτισμάτων πριν και μετά μπορούν αν εντοπιστούν οι παραβάσεις. Μίλησε για ευρήματα σε ορισμένες περιοχές, όπως στη Μύκονο, όπου έγινε παράλληλα έλεγχος από του Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και πρόσθεσε ότι αν αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της τεχνολογίας και οι δορυφορικές εικόνες και εφαρμοστεί σωστά ο νόμος πράγματι μπορεί να μπει κόκκινη γραμμή στα αυθαίρετα νέας γενιάς. Ο ίδιος μίλησε και για την απόφαση του ΣτΕ, λέγοντας αφενός μεν ότι ήταν εκ των προτέρων γνωστές οι κυρώσεις που προβλέπονται για οποιαδήποτε ανακρίβεια στις δηλώσεις αφετέρου δε ότι πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές και το σύστημα του ΤΕΕ να μην δέχεται νέες αιτήσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων, χωρίς δημόσια έγγραφα και αεροφωτογραφίες.
Η Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη περιέγραψε τις ηρωικές προσπάθειες τις δικές της και των άλλων πέντε ελεγκτών που διαθέτει η υπηρεσία της στον τομέα του ελέγχου των αυθαιρέτων και των περιβαλλοντικών παραβάσεων, θέτοντας ευθέως θέμα μεγάλων και διαχρονικών αδυναμιών των ελεγκτικών μηχανισμών. Παρουσίασε αναλυτικά τις προσπάθειες που οργανώθηκαν για να γίνει επιχείρηση ελέγχου στη Μύκονο, μάλιστα με έξοδα μετακίνησης που έβαλε η ίδια και οι άλλοι επιθεωρητές από την τσέπη τους για τη μετακίνηση και τα εμπόδια που συνάντησε απέναντι σε ένα τοπικό σύστημα διαπλοκής και συγκάλυψης. Η ίδια παρουσίασε οπτικοποιημένο υλικό και είπε ότι ο έλεγχος των επιθεωρητών εντόπισε αυθαίρετα νέας γενιάς σε 40 περιπτώσεις, που είναι όλα ιδιοκτητών μεγαλόσχημων και πλουσίων. Για τα αυθαίρετα αυτά είπε ότι έχει επιληφθεί ο Εισαγγελέας και ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε κατεδαφίσεις, περιγράφοντας παράλληλα και τις σχετικές δυσκολίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου