Το «Ήλιος» Οδηγεί την Αγορά Φέρνοντας Ζεστό Χρήμα στην Ελλάδα

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Το «Ήλιος» Οδηγεί την Αγορά Φέρνοντας Ζεστό Χρήμα στην Ελλάδα

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στο πρόσφατο συνέδριο του Economist που πραγματοποιήθηκε στις 28 – 29 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Apollon Palace Hotel στο Καβούρι, παραξενεύθηκαν όταν είδαν τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιμακτηρίου Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να εγκαταλείπει ξαφνικά το panel πριν τελειώσει τη τοποθέτηση του ο υπουργός ενέργειας του Ισραήλ κ. Uzi Landau, κατευθυνόμενος σχεδόν τρέχοντας προς την έξοδο. Τι είχε συμβεί; Μια νέα κυβερνητική κρίση ή μια ακόμη απόσχιση νεόκοπων πολιτευτών από τις αιμορραγούσες τάξεις του Νέο - ΠΑΣΟΚ; Τίποτε απ’ όλα αυτά. Απλούστατα ο υπουργός ΥΠΕΚΑ μόλις είχε λάβει ένα επείγον sms από την Καγκελάριο στο Βερολίνο με το οποίο ο διευθυντής του γραφείου της, τον ενημέρωνε ότι η ίδια η Καγκελάριος Frau Merkel επιθυμούσε να του μιλήσει προσωπικά σε 8- 10 λεπτά.
Πράγματι δεν πέρασαν ούτε 5 λεπτά όταν μια γνώριμη φωνή, που είχε όμως κάτι μήνες ν’ ακούσει, του απευθύνθηκε στο πρώτο πρόσωπο ενικού που χρησιμοποιούσε όταν ήθελε να τον καλοπιάσει “Giorgos mou, ti kanis?” Τότε εκείνος κατάλαβε ότι επρόκειτο για θέμα που απασχολούσε προσωπικά την πανίσχυρη Καγκελάριο και εάν μπορούσε να την βοηθήσει τότε θα μπορούσε να προσμένει και τα ανάλογα ανταλλάγματα.
Η συνομιλία δεν διήρκησε πολύ. Για την ακρίβεια ούτε 8 λεπτά. Όμως ήτο αρκετό διάστημα για ν’ αλλάξει το πρόγραμμα του υπουργού για τα επόμενα τρία εικοσιτετράωρα και να φέρει τα πάνω κάτω στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ. Η πολυπόθητη ανάπτυξη με εντολή Merkel ξεκινούσε τώρα και δεν θα περίμενε την αναχρηματοδότηση των τραπεζών και την εξειδίκευση του ΕΣΠΑ από το εγκατεστημένο στην Αθήνα European Task Force , το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ ακόμη προσπαθεί να καταλάβει πώς λειτουργεί η Ελληνική οικονομία. Η πανίσχυρη Καγκελάριος είχε πάρει την κατάσταση στα χέρια της και ήτο αποφασισμένη έστω με οικονομική επίθεση τύπου Blitzkrieg να βάλει εδώ και τώρα την χώρα μας στην αναπτυξιακή τροχιά.
Τελειώνοντας την συνομιλία της με τον αγαπητό της “Giorgos” (σε αντιδιαστολή με το “George pedi mou” όπως αποκαλούσε χαϊδευτικά τον πρώην πρωθυπουργό) τον ενημέρωσε ότι εάν κοιτάξει ίσα μπροστά του στο βάθος του lobby του ξενοδοχείου θα δει μια ομάδα έξι κυρίων και μιας κομψής κυρίας, οι οποίοι όρθιοι του χαμογελούσαν σαν να τον περίμεναν να έρθει προς το μέρους τους. Πράγματι με τον τερματισμό της συνομιλίας με την Frau Merkel η διευθύντρια του γραφείου του ΥΠΕΚΑ τον ενημέρωσε για το group των 6 εν αναμονή ξένων συνομιλητών του οι οποίοι μεταξύ τους εκπροσωπούσαν τις μεγαλύτερες βιομηχανικές και οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης. Ο πλέον γνωστός της ομάδας και γνώριμος του ΥΠΕΚΑ ήτο ο πρόεδρος της Deutsche Bank κ. Josef Ackermann ο οποίος συνοδέυετο από τον Deputy CEO της Siemens, από μέλος του ΔΣ της Hochtief, από τον Διευθυντή του κλάδου ενέργειας της Alstom, από ανώτερο στέλεχος της Ελβετό – Σουηδικής ΑΒΒ και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών, EPIA τον Dr. Winfried Hoffmann. Παρούσα ακόμη η μέχρι πέρυσι CEO της Γαλλικής Areva η κα. Anne Lauvergeon, σε νέο όμως ρόλο.
Αφού έγιναν οι σχετικές συστάσεις ο κ. Ackermann ο οποίος και είχε αναλάβει τον άτυπο ρόλο του συντονιστή του group ενημέρωσε τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι ευρίσκοντο στην Αθήνα μετά από παράκληση της Γερμανίδας πρωθυπουργού για να επεξεργασθούν μια σημαντική επένδυση στο πλαίσιο του σχεδίου «Ήλιος», το γνωστό pet project του υπουργού. Όπως τόνισε ο κ. Ackermann, στην κλειστή συνάντηση που ακολούθησε αμέσως μετά σε σουίτα του ξενοδοχείου στο Καβούρι, εμείς επιθυμούμε μια ουσιαστική συνεργασία που θα εξασφαλίσει σημαντικά και σταθερά έσοδα και κέρδη σε βάθος χρόνου για τις εταιρείες μας ενώ εσείς, το Ελληνικό Δημόσιο, χρειάζεστε άμεσα ζεστό χρήμα για ν’ αποφύγετε την χρεοκοπία. Βέβαια θα εισπράττετε κάποια μικροποσά κάθε χρόνο αλλά τα πολλά χρήματα, όπως μας ζήτησε η κα. Frau Merkel, πρέπει να σας τα δώσουμε τώρα αφού λάβουμε πρώτα τις απαραίτητες εγγυήσεις. Αυτά και μερικά άλλα είπε ο πολύς κ. Ackermann στον εμβρόντητο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ουδέποτε είχε φανταστεί στα πιο τρελά όνειρά του ότι ένα project που γεννήθηκε κυριολεκτικά από το πουθενά στις τέσσερις παρά τέταρτο το πρωί στις Βρυξέλλες σης 26ης Οκτωβρίου 2011, στη συνάντηση κορυφής της ΕΕ (για να καλύψει την μαύρη τρύπα των 15.0 δις του Μνημονίου) θα έφερνε τόσο γρήγορα χρήματα. «Η αρχική συμφωνία, heads of agreement, θα πρέπει να έχει υπογραφεί μέχρι το Σάββατο το πρωί, γιατί τη Δευτέρα έχω συνάντηση με την ίδια την κα. Merkel», δήλωσε ο Γερμανός τραπεζίτης ο οποίος έφυγε εσπευσμένα κατευθυνόμενος στο ελικοδρόμιο του Αστέρα Palace της Βουλιαγμένης όπου τον περίμενε ελικόπτερο για να τον πάει στο ιδιωτικό του αεροπλάνο στο El. Venizelos και από εκεί στη Φρανκφούρτη.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia.gr αμέσως μετά την αποχώρηση του προέδρου της Deutsche Bank τα πράγματα εξελίχθηκαν με κινηματογραφική ταχύτητα με τον ρόλο συντονιστή του γκρουπ των επενδυτών να τον έχει αναλάβει η κα. Anne Lauvergeon γνωστή και ως Atomic Anne από την θητεία της στην Γαλλική εταιρεία πυρηνικών, Areva, η οποία τώρα εμφανίσθηκε ως CEO της κοινοπραξίας που ίδρυσαν οι Ευρωπαϊκές εταιρείες υπό την ονομασία “Helios Hellas Hello AG” με έδρα το Zug της Ελβετίας. Με την δυναμικότητα που την διακρίνει η Anne έφερε τα πάνω κάτω και πράγματι τα ξημερώματα του Σαββάτου, δηλαδή χθες, το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και “Helios Hellas AC” ήτο έτοιμο και μονογραφήθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, τον υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου και την υπουργό Ανάπτυξης κα. Άννα Διαμαντοπούλου σε μια λιτή τελετή στο Μαξίμου στις 13:00. Αμέσως μετά η κα. Anne Lauvergeon πήρε τους έξι συνοδούς της, για μια πολλά αναμενόμενη επίσκεψη στην Ακρόπολη και μετά πλούσιο γεύμα στο Μικρολίμανο, όπου ο Αττικός ήλιος έλουσε επιτέλους τα ευτυχισμένα πρόσωπα τους μέσα στις ανοιξιάτικες ηλιαχτίδες του.
Σύμφωνα με τις βασικές διατάξεις της συμφωνίας, η κοινοπραξία “HΗΗ” θ’ αναλάβει κατ΄ αποκλειστικότητα την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απ' την Ελλάδα, ισχύος περίπου 12 GW, από όλες τις μορφές ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για τα επόμενα 25 χρόνια προς το Ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα με πύλη εισόδου την βόρειο Ιταλία αφού πρώτα κατασκευάσει με δικά της έξοδα το υποβρύχιο καλώδιο 1,400 χλμ από το Κατάκολο μέχρι την Τεργέστη ισχύος 10 GW. Τις τιμές αγοράς θα τις ορίζει το ίδιο το consortium αποδίδοντας ένα σταθερό 25% στην Ελληνική κυβέρνηση (στον ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος για την μείωση του χρέους). Με την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας το consortium δέχθηκε να προκαταβάλει στο Ελληνικό κράτος το ποσό των 10.0 δις ευρώ σε δύο δόσεις (Ιούνιος 2012 και Ιανουάριος 2013) προεξοφλώντας στην ουσία έσοδα από τα επόμενα χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι από το 25% το κράτος τελικά θα λαμβάνει 5 – 8 % ή και λιγότερα από τα ετήσια έσοδα.
Μετά την απρόσμενη αυτή θετική εξέλιξη, και υπό την αυστηρή καθοδήγηση της κα. Άνγκελα Μέρκελ, η Ελληνική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά να εφαρμόσει την ίδια φόρμουλα και σε άλλες παραγωγικές επενδύσεις που σκέπτεται να προχωρήσει, ιδίως στο φυσικό αέριο και τους υδρογονάνθρακες. Όπως πληροφορήθηκε το energia.gr μιλώντας με συμβούλους του πρωθυπουργού και του ΥΠΕΚΑ, είναι εξαιρετικά πιθανό να επιτευχθούν προεισπράξεις από μελλοντικές πωλήσεις φ. αερίου και πετρελαίου που να υπερβούν ακόμη και τα 30.0 δις ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους. Όταν το energia.gr εξέφρασε την απορία του για την επίτευξη ενός τόσου φιλόδοξου στόχου οι σύμβουλοι έδειξαν υπογεγραμμένο προσύμφωνο με πετρελαϊκό κολοσσό στον οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί να δοθεί εκχώρηση κατά αποκλειστικότητα για τα επόμενα 50 χρόνια για την άντληση τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου και πετρελαίου σε μυστική τοποθεσία σε υποθαλάσσια περιοχή νοτιώς της Μυκόνου. Έτσι προκειμένου να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους αποφασίσθηκε να θυσιασθεί η Μύκονος, ως τουριστικός προορισμός αφού η εν λόγω πετρελαϊκή ανέλαβε την υποχρεωτική κατασκευή τεραστίου υπεράκτιου αιολικού πάρκου εγκατεστημένης ισχύς 3,0 GW βορείως και νοτίως της νήσου.
Τέλος, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Καψής, σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα των ΑΠΕ, « η προεξόφληση μελλοντικών εσόδων τώρα από μεγάλα αναπτυξιακά projects όπως το «Ήλιος» αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να συγκεντρώσει από δεξιά και αριστερά το ποσό των 50 δις ευρώ μέχρι το τα τέλη Ιουνίου για την αναχρηματοδότηση των Ελληνικών τραπεζών μετά την τελευταία επιπλοκή που παρουσιάσθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το EMSF και την ουσιαστική αδυναμία περαιτέρω υποστήριξης του Ελληνικού χρηματοδοτικού συστήματος. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος για την ομόφωνη απόφαση των κομμάτων για αναβολή των εκλογών για την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, εκτιμώντας ότι έως τότε θα έχουν συγκεντρωθεί τα απαραίτητα χρήματα για την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, αλλά και θα έχουν εξασφαλισθεί τα περαιτέρω κονδύλια για την διεξαγωγή των εκλογών. Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας, ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να τεθεί σε εκλογική διάταξη», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Παράγοντες της Ευρωπαϊκής αγοράς φωτοβολταϊκών σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το «Ήλιος» παρατήρησαν ότι η απόφαση αυτή της Ελληνικής κυβέρνησης να υπογράψει σύμβαση με το Ευρωπαϊκό consortium “HHH” ανοίγει νέους δρόμους και προοπτικές στην χειμαζόμενη βιομηχανία φωτοβολταϊκών της Ευρώπης. Εκτιμούν δε ότι με την ενεργοποίηση της σύμβασης από την 1η Μαΐου 2012 θα ξεκινήσουν παραγγελίες προς μεγάλες παραγωγικές μονάδες σε Γερμανία και Ιταλία ενώ θα επιταχυνθούν τα σχέδια για την ίδρυση σε Ελλάδα δύο μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, μια στη περιοχή Πάτρας και άλλη μια πλησίον του Βόλου συνολικής δυναμικότητας 1,000 MW κατ’ έτος.
Όμως τον ενθουσιασμό των Ευρωπαίων βιομηχάνων δεν τον συμμερίζονται Γάλλοι και Ισπανοί επιχειρηματίες αντίστοιχων επιχειρήσεων οι οποίοι δήλωσαν αποφασισμένοι να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού υποστηρίζοντας ότι η Ελληνική κυβέρνηση αγνόησε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις Διατάξεις της Ευρωπαϊκής αγοράς περί ανταγωνισμού επιλέγοντας να συνεργασθεί με το συγκεκριμένο consortium και να μην προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό ως όφειλε. Όπως σημειώνουν έγκυροι νομικοί κύκλοι εάν υποβληθούν εγκαίρως, δηλ. πριν την 1η Μαΐου 2012, ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες ενστάσεις στις Βρυξέλες τότε, η σύμβαση με το consortium “Helios Hellas Hello AG” κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα επιφέροντας ανεπανόρθωτο πλήγμα στην κυβέρνηση Παπαδήμου και προσωπικά στο ίδιο το ΥΠΕΚΑ του κ. Γεώργιου Παπακωνσταντίνου ο οποίος ως γνωστόν, έχει ανάγει το πρόγραμμα «Ήλιος» σε στοίχημα πολιτικής επιβίωσης του.

energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου