Χωρίς πιστοποητικό μη οφειλής ΕΤΑΚ οι μεταβιβάσεις ακινήτων και το 2012

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Χωρίς πιστοποητικό μη οφειλής ΕΤΑΚ οι μεταβιβάσεις ακινήτων και το 2012

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που πέρασε η Κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή δίνεται παράταση για ένα χρόνο στις μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς να απαιτείται πιστοποητικό καταβολή του ΕΤΑΚ.
Σημειώνεται, ότι η υποχρέωση προσάρτησης στα συμβόλαια πιστοποιητικού περί μη οφειλής ΕΤΑΚ είχε ενσωματωθεί στον περυσινό φορολογικό νόμο και απαγόρευε τη σύνταξη κάθε συμβολαιογραφικού εγγράφου χωρίς πιστοποιητικό από τον έφορο με το οποίο να πιστοποιείται ότι το ακίνητο "έχει δηλωθεί στη δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και έχει καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί στην αξία του για τα δύο προηγούμενα της μεταβίβασης έτη".

Ωστόσο, η έκδοση τέτοιας βεβαίωσης από τον έφορο ήταν δύσκολο να γίνει, από τη στιγμή που δεν έχουν αποσταλεί τα ειδοποιητήρια πληρωμής του ΦΑΠ ούτε για το 2009 ούτε για το 2010 ούτε για το 2011. Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που πέρασε την Παρασκευή, η υποχρέωση προσκόμισης του συγκεκριμένου εγγράφου παρατείνεται μέχρι τον Ιανουάριο του 2013. Ωστόσο, η παράταση ισχύει μόνο για τα φυσικά πρόσωπα καθώς σύμφωνα με την Πράξη που πέρασε "Οταν ο πωλητής είναι φυσικό πρόσωπο το πιστοποιητικό της παραγράφου 1 απαιτείται για συμβολαιογραφικά έγγραφα που καταρτίζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 2013".

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 48 του νόμου 3842/2010: "Απαγορεύεται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου, με το οποίο μεταβιβάζεται με αντάλλαγμα ή με χαριστική αιτία η κυριότητα ακινήτου ή μεταβιβάζονται ή δημιουργούνται εμπράγματα δικαιώματα σε αυτό, αν δεν επισυναφθεί από τον συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει, πιστοποιητικό του αρμόδιου προϊσταμένου Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας, με το οποίο θα πιστοποιείται ότι το ακίνητο έχει δηλωθεί στη δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και έχει καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί στην αξία του για τα δύο προηγούμενα της μεταβίβασης έτη".

buildnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου