To 2012 οι «διορθώσεις» στο τέλος ακινήτων

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

To 2012 οι «διορθώσεις» στο τέλος ακινήτων

Με το «χαράτσι» που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2012 και όχι με τη δεύτερη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων για το 2011 θα συμψηφίζεται η όποια επιστροφή προκύπτει για τους δικαιούχους από λαθεμένα στοιχεία σχετικά με τα τετραγωνικά του ακινήτου, όπως διευκρίνιζαν χθες στελέχη της ΔΕΗ, επικαλούμενα το σχετικό νόμο και την υπουργική απόφαση. Συγκεκριμένα ο νόμος 4021/11 και η υπουργική απόφαση 1211/2011 ορίζουν ότι το Ειδικό Τέλος Ακινήτων υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία της βάσης πληροφοριών που είχε η ΔΕΗ στις 17 Σεπτεμβρίου του 2011, από τα στοιχεία που είχαν χορηγήσει έως τότε οι δήμοι.
Συνεπώς, η οποιαδήποτε μεταβολή γίνει από τους δήμους στα στοιχεία αυτά μετά τις 17 Σεπτεμβρίου, ακόμα και αν είναι αιτιολογημένη, δεν πρόκειται να συνυπολογιστεί στον υπολογισμό του τέλους όχι μόνο για την πρώτη δόση αλλά και ούτε για τη δεύτερη, όπως χαρακτηριστικά, δηλώνουν υψηλά ιστάμενοι κύκλοι της ΔΕΗ. Ανάλογη πολιτική εξάλλου είναι αναγκασμένες να εφαρμόσουν και οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρισμού, που δραστηριοποιούνται στην αγορά.

Ετσι, ακόμα και αν διορθωθεί μία λάθος εγγραφή, στα τετραγωνικά του σπιτιού κ.λπ., ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα πρέπει να πληρώσει και τις δύο δόσεις με το λαθεμένο ποσό, ανεξάρτητα αν παραλάβει την εντολή πληρωμής της δεύτερης δόσης μέσα στο 2012 και να περιμένει να συμψηφιστεί η επιστροφή με τις τέσσερις δόσεις του Ειδικού Τέλους Ακινήτων του 2012 (!).Μόνον στις περιπτώσεις των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και αφού ο ενδιαφερόμενος επικοινωνήσει με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και δοθεί η σχετική ενημέρωση στη ΔΕΗ, τότε ο συμψηφισμός ή ακόμα και η ακύρωση της δεύτερης δόσης μπορούν να αφορούν το Ειδικό Τέλος για το 2011.

Οι εισπράξεις 
Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ έχει εκδώσει περί τους 2,8 εκατ. λογαριασμούς ρεύματος στους οποίους αντιστοιχεί συνολικό τέλος ακινήτων της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Από αυτά έχουν καταβληθεί στα ταμεία της ΔΕΗ για το τέλος, ποσό που προσεγγίζει τα 45 εκατ. ευρώ, όμως πρόκειται για εξαιρετικά πρόωρη εκτίμηση για την εισπρακτική απόδοση του τέλους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των λογαριασμών έχει αρχίσει να αποστέλλεται το τελευταίο δεκαήμερο και τα περιθώρια εξόφλησής τους όχι μόνο δεν έχουν εξαντληθεί αλλά ούτε καν έχουν προσεγγίσει τις σχετικές προθεσμίες. Αλλωστε από το σύνολο των 2,8 εκατ. λογαριασμών ένας μεγάλος αριθμός έχει εκδοθεί αλλά δεν έχει προλάβει να αποσταλεί ακόμα.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή ρεύματος, αφού περάσουν 40 ημέρες από την κανονική προθεσμία για την εξόφληση του λογαριασμού, όπως αναγράφεται σε αυτόν. Μετά τις 40 ημέρες η οφειλή θα αποστέλλεται στην εφορία για τα... περαιτέρω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο... χορό της άρνησης πληρωμής του φόρου, μπήκε και ο δήμος Νίκαιας - Ρέντη ο οποίος επισημαίνει ότι θα καλύψει νομικά τους πολίτες που θα αρνηθούν να καταβάλουν το χαράτσι και θα καταθέσουν ομαδικές προσφυγές κατά της ρύθμισης.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου