Τράπεζες: Επόμενο αγκάθι τα ακίνητα

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Τράπεζες: Επόμενο αγκάθι τα ακίνητα


Πέραν όλων των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές τράπεζες αυτήν την περίοδο, το τελευταίο διάστημα άρχισε να γίνεται εντονότερη η τάση μείωσης στις τιμές των ακινήτων. Κάτι που ουσιαστικά σημαίνει μείωση των εξασφαλίσεων των τραπεζών έναντι των στεγαστικών δανείων που παραχώρησαν τα οποία είναι πολλά. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως με βάση την έρευνα Household Survey of Consumer Finances για το έτος 2009 το 78.8% των κυπριακών νοικοκυριών έχει ιδιόκτητη κατοικία εκ των οποίων των 43.5% έχει τουλάχιστον μία υποθήκη.
Η ανακοίνωση του τελευταίου δείκτη τιμών του RICS αλλά και ο πρόσφατος της Κεντρικής Τράπεζες αυξάνει την ανησυχία των τραπεζιτών αφού η αύξηση των επισφαλειών, ανάμεσα τους και πολλά στεγαστικά δάνεια με υποθήκη και η μείωση της αξίας των υποθηκευμένων ακινήτων δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, με φυτίλι την ασταθή οικονομική κατάσταση σε Κύπρο και Ελλάδα.
Χαρακτηριστικός της εξάρτησης του Κύπριου στην ιδιόκτητη κατοικία είναι ένας δείκτης που παρουσίασε στο συνέδριο Retail Banking ο Γιώργος Συρίχας Ανώτερος ∆ιευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με τον οποίο η πιστωτική επέκταση των νοικοκυριών είναι σε απόλυτη ταύτιση με τις τιμές των ακινήτων. 



Στην ίδια παρουσίαση, αναφέρθηκε πως ενώ το 2003 η δαπάνη για αποπληρωμή στεγαστικού δανείου ήταν 1497 ευρώ, το 2009 ανέβηκε σε 2648 ευρώ.
Με τα δάνεια σε νοικοκυριά για σκοπούς στέγασης να ανέρχονται σε 12.2δις ευρώ, την ανεργία να αυξάνεται, τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να αυξάνεται λόγω, δυστυχώς, απομάκρυνσης καταθέσεων η μείωση στην αξία των ακινήτων ανεβάζερι επικίνδυνα τους κινδύνους. 
Σύμφωνα με το δείκτη του RICS, oι τιμές για κατοικίες, τόσο για σπίτια όσο και για διαμερίσματα, παρουσίασαν τριμηνιαία πτώση 1% και 2.7% αντίστοιχα, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στη Λάρνακα (-3.2% για σπίτια και -7.2% για διαμερίσματα).
Παγκύπρια, οι τιμές των καταστημάτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 4.4%, των γραφείων κατά 2.2% και των αποθηκών κατά 2%. Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 15,1%, των σπιτιών κατά 9,9%, των καταστημάτων κατά 12,2%, των γραφείων 9% και των αποθηκών κατά 6,4%.




Ήδη, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα στεγαστικά τους δάνεια το οποίο αναμένεται να διαφανεί εντονότερο με τη συμπλήρωση του έτους και την καταγραφεί όλων των προβληματικών δανείων για το 2011. Κι όλα αυτά, καπάκι στα ήδη προβληματικά δάνεια πολλών developers.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου