Κίνα: διαμάχη ιδιοκτητών - κυβέρνησης για την πτώση τιμών

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Κίνα: διαμάχη ιδιοκτητών - κυβέρνησης για την πτώση τιμών


Την έντονη διαμαρτυρία και μάλιστα με οργανωμένη μορφή των ιδιοκτητών κατοικιών στην Κίνα, αρχής γενομένης από τη Σαγκάη, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, έχουν προκαλέσει τα μέτρα της κυβέρνησης να αποφύγει την υπερθέρμανση της αγοράς και να οδηγήσει τις τιμές προς τα κάτω.
Οι κινήσεις αυτές έχουν επιτυχία μέχρι στιγμής, καθώς οι τιμές υποχώρησαν το τελευταίο δίμηνο, μια και οι κατασκευαστές κατοικιών προσφέρουν πλέον γενναίες εκπτώσεις για να προσελκύσουν αγοραστές.
Οι αντιδράσεις των ιδιοκτητών, που ανήκουν στην αναδυόμενη μεσαία τάξη της Κίνας, προκύπτουν από την ανησυχία τους ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν την αγορά σε κατάρρευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις περιουσίες τους, που έχουν αποκτηθεί με μεγάλη προσπάθεια και με την προσδοκία ότι οι τιμές θα αυξάνονται. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιοκτήτες συγκεντρώθηκαν πρόσφατα και κατέλαβαν τα γραφεία ορισμένων κατασκευαστικών εταιρειών ακινήτων, ώστε να τις αποτρέψουν από τη μείωση των τιμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί κατασκευαστές δεν δίστασαν να μειώσουν τις απαιτήσεις τους έως και κατά 40%, έναντι του πρόσφατου παρελθόντος, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον ρυθμό κάμψης των πωλήσεων, που έχουν μειωθεί κατά 15% στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του έτους.
Επιπλέον, οργή έχει προκληθεί στους ιδιοκτήτες που απέκτησαν ένα ακίνητο προ ολίγων μηνών και δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί, μια και η αγορά έγινε από τα σχέδια. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος σημερινός αγοραστής διαμερίσματος στο ίδιο συγκρότημα θα το αποκτήσει με σημαντικό οικονομικό όφελος.
Δεν είναι, λοιπόν, λίγοι εκείνοι που ζητούσαν αποζημίωση από τους κατασκευαστές.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αυξήσει επανειλημμένα τα επιτόκια και το ύψος των ρευστών διαθεσίμων που πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες, ώστε να αποθαρρύνει τον υπερδανεισμό προς τους κατασκευαστές και να συμβάλει έτσι στη μείωση των τιμών, ιδίως σε μεγάλες πόλεις, όπως η Σαγκάη. Σε αρκετές πόλεις, μάλιστα, έχουν αυξηθεί και οι απαιτούμενες προκαταβολές για την αγορά κατοικίας.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου