Προπύργια της διαφθοράς οι πολεοδομίες

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Προπύργια της διαφθοράς οι πολεοδομίες


Για την διαφθορά στις πολεοδομίες μίλησε στη Βουλή η Βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ κα. Μαρία Κυριακοπούλου, με αφορμή την ψήφιση του νέου νόμου για τις οικοδομικές άδειες.
Σύμφωνα με την έκθεση για το έτος 2010 του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το 13,8% των υποθέσεων που ελέχθησαν, αφορούσαν στην εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας "φέρνοντας έτσι τις πολεοδομίες δεύτερες σε σειρά κατάταξης μετά τις υπηρεσίες που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ως τα προπύργια της διαφθοράς", ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Κυριακοπούλου.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι το 1/5 των καταγγελιών που γίνονται για δημόσιες υπηρεσίες αφορούν τις πολεοδομίες και σχετίζονται με καθυστερήσεις, με τη μη ικανοποίηση αιτημάτων, με αδιαφανείς διαδικασίες και άλλα. Μάλιστα, σημείωσε ότι "πολλά κρούσματα διαφθοράς έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας για κυκλώματα συγκάλυψης πολεοδομικών αυθαιρεσιών και μη διαβίβασης προστίμων στις αρμόδιες εφορίες, με αποτέλεσμα αυτά να μην εισπράττονται ποτέ για υπαλλήλους πολεοδομιών που πραγματοποιούν αρχιτεκτονικές μελέτες ως ιδιώτες και παράλληλα τις επιβλέπουν ως υπάλληλοι της πολεοδομίας".
Πολλές επίσης είναι οι καταγγελίες, πρόσθεσε, για καταβολή "γρηγορόσημων", αλλά και για φακελάκια, προκειμένου ο αρμόδιος υπάλληλος να μη συντάσσει εκθέσεις αυτοψίας και να μη καταλογίζει πρόστιμα για διαπιστωθείσες παραβάσεις. Μάλιστα, πρόσφατα εντοπίστηκαν υπάλληλοι πολεοδομίας με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για όλα αυτά πρόσθεσε είναι απαραίτητη η αποσύνδεση των αρχών οικοδομικής αδειοδότησης από τις αρχές ελέγχου και η επιτάχυνση και η διαφάνεια στη διαδικασία έκδοσης αδειών δόμησης με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που περιέχονται στο νέο νόμο για τις οικοδομικές άδειες. Βασικός στόχος του νέου νόμου είπε ότι είναι "η διαφάνεια και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε έναν τομέα όπου παραδοσιακά διαπιστώνονται τα μεγαλύτερα ποσοστά διαφθοράς και έντονης γραφειοκρατίας ή ορισμένες φορές εσκεμμένης κωλυσιεργίας".

buildnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου