Ανησυχούν οι τράπεζες για τα ακίνητα

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ανησυχούν οι τράπεζες για τα ακίνητα

Έντονη είναι η ανησυχία στις τράπεζες το τελευταίο διάστημα, για δάνεια που παραχώρησαν στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Ο «πονοκέφαλος» προκλήθηκε λόγω της συνεχούς πτώσης στις τιμές των ακινήτων, κάτι που σημαίνει μείωση των εξασφαλίσεων των τραπεζών έναντι των στεγαστικών δανείων που παραχώρησαν σε επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Σε δηλώσεις του στη «Σ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης Λάκης Τοφαρίδης ανέφερε ότι οι τράπεζες δεν έχουν λόγο να ανησυχούν, αν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.
«Όταν πάει κάποιος σε τράπεζα και ζητά δάνειο για να αγοράσει ακίνητο, το 20%-30% της αξίας του ακινήτου το βάζει εκείνος. Αν όμως δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους οι τράπεζες και δάνεισαν το 100% της αξίας του ακινήτου, τότε έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν», ανέφερε ο κ. Τοφαρίδης. Πάντως, όπως εξήγησε, σε καμιά περίπτωση η μείωση στις τιμές των ακινήτων θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις τράπεζες. Σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη τιμών του RICS αλλά και τα πρόσφατα στοιχεία που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα, οι τραπεζίτες ανησυχούν, αφού η αύξηση των επισφαλειών, ανάμεσά τους και πολλά στεγαστικά δάνεια με υποθήκη και η μείωση της αξίας των υποθηκευμένων ακινήτων δημιουργούν ένα κλίμα ασάφειας.
Χαρακτηριστικό είναι πως σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των τιμών, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 15,1%, των σπιτιών κατά 9,9%, των καταστημάτων κατά 12,2%, των γραφείων 9% και των αποθηκών κατά 6,4%. Η συνέχεια αναμένεται ακόμα χειρότερη, αφού η υπό εξέταση περίοδος ήταν προ της καταστροφής στο Μαρί. Ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων παρουσιάζει τις τιμές και τα ενοίκια να εμφανίζουν πτώση σε όλες τις αστικές περιοχές. Οι τιμές για κατοικίες, τόσο για σπίτια όσο και για διαμερίσματα, παρουσίασαν τριμηνιαία πτώση 1% και 2,7% αντίστοιχα, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στη Λάρνακα (-3,2% για σπίτια και -7,2% για διαμερίσματα). Παγκύπρια, οι τιμές των καταστημάτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 4,4%, των γραφείων κατά 2,2% και των αποθηκών κατά 2%.

Ρίσκο που συμφέρει

«Ισχυρές ενδείξεις», αναφέρει ο κ. Τοφαρίδης, έχει ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, ότι η αγορά των ακινήτων θα αναθερμανθεί εντός των επόμενων ημερών, μετά την δημοσίευση του νόμου που ψήφισε η Βουλή και αφορά την κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών ακίνητης περιουσίας για έξι μήνες, εκεί και όπου υπάρχει Φ.Π.Α., και όπου δεν υπάρχει Φ.Π.Α. τα μεταβιβαστικά τέλη μειώνονται στο 50%. «Αν αγοράζει κάποιος από τις επόμενες ημέρες σε τιμές ακόμα και 17% πιο κάτω ακίνητα, τότε είναι λογικό ότι η αγορά εντός των ημερών θα αρχίσει να ανακάμπτει». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι τα επιτόκια για την αγορά ακινήτου συγκριτικά είναι χαμηλά και ότι οι επιχειρηματίες που θα τολμήσουν τη δεδομένη στιγμή να προβούν σε αγορές, έχουν μεγάλες πιθανότητες να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη από τις επενδύσεις τους, λόγω του ότι οι τιμές θα ξαναπάρουν την ανιούσα.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου