ΣΜΠΕ: Χωρίς διαβούλευση ψηφίστηκε ο νόμος για τις οικοδομικές άδειες

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΣΜΠΕ: Χωρίς διαβούλευση ψηφίστηκε ο νόμος για τις οικοδομικές άδειες


Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση, καμία συζήτηση και χωρίς να έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων, ψηφίστηκε με πολλές τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικό κείμενο, ο νέος νόμος για τις οικοδομικές άδειες. Αυτό καταγγέλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, τονίζει ότι την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011 την ώρα που βρίσκονταν στο κρισιμότερο σημείο οι συζητήσεις για την δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας, ο υπουργός ΠΕΚΑ κος Γ. Παπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής Υπουργός κος Ν. Σιφουνάκης προέβησαν σε συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την έκδοση των αδειών δόμησης.

"Είναι αδιανόητο να ρυθμίζονται επαγγελματικά δικαιώματα "εν μία νυκτί" και ειδικά την στιγμή που η Βουλή βρίσκεται υπό διάλυση" τονίζει ο Σύλλογος. "Δεν είναι δυνατόν τρία μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου (Α. Κακλαμάνης, Χ. Πρωτόπαπας, Α. Μπούρας) να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Δεν είναι δυνατόν κάποιοι εθνικοί εκπρόσωποι να κάνουν επανειλημμένως προσβλητικές αναφορές κάποιων εναντίον του ΤΕΕ και των μηχανικών. Οι μηχανικοί είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας. Ανεξάρτητα εάν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή δημόσιος υπάλληλος κανένας μηχανικός δεν έχει ασυλία και είναι το μοναδικό επάγγελμα που φέρει ευθύνη είναι για όλη του τη ζωή. Θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν κλεφτοπόλεμο με τα επαγγελματικά δικαιώματα και το μέλλον μας. Οποιαδήποτε συζήτηση θα πρέπει να γίνει επίσημα, συνολικά και με εκπροσώπους όλων των φορέων".

Για το λόγο αυτό ο ΣΠΜΕ, ζητάει: 
-να μην εφαρμοστούν τα άρθρα του ψηφισθέντος νομοσχεδίου τα οποία υποβαθμίζουν τους μηχανικούς.
-να μην εφαρμοστούν τα άρθρα τα οποία τροποποιούν το υφιστάμενο πλαίσιο επαγγελματικών δικαιωμάτων.
-να μην γίνει ξανά οποιαδήποτε τροποποίηση σε τέτοια θέματα εάν δεν είναι προϊόν μιας διαβούλευσης η οποία θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα, οργανωμένα και με συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων.

Τέλος, ο Σύλλογος ζητάει από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας να αντιδράσει και να απαιτήσει να ανασταλούν οι αποφάσεις που υποβαθμίζουν τους μηχανικούς "Η "ελέω Θεού" απόδοση "επαγγελματικών δικαιωμάτων" και η προσπάθεια ισοπέδωσης και απαξίωσης των μηχανικών, μπορεί να αποφέρει μόνο πρόσκαιρα οφέλη σε όσους την υποστηρίζουν" αναφέρει χαρακτηριστικά.

buildnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου