ΥΠΕΚΑ: Αισθητικές παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΥΠΕΚΑ: Αισθητικές παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη

Οκτώ αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για τη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η προκήρυξή τους αναμένεται τις επόμενες ημέρες. 
Αντικείμενο των διαγωνισμών θα είναι η επιλογή της καλύτερης πρότασης για την ανάδειξη του άξονα Αχειροποιήτου - Αγίας Σοφίας, του περιβάλλοντα χώρου του Επταπυργίου, της Βαλκανικής Πλατείας καθώς και του θαλασσίου μετώπου της πόλης. 
Η αναδιοργάνωση της παράκτιας ζώνης, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, αποτελεί παρέμβαση μητροπολιτικού χαρακτήρα Από το Δέλτα του Αξιού μέχρι το Αγγελοχώρι η περιοχή παρουσιάζει τεράστιο οικολογικό ενδιαφέρον με εγκαταστάσεις μεταποίησης και διαμετακόμισης, λειτουργίες με βιομηχανική επικινδυνότητα, εγκαταστάσεις μεταφορών και αστικό πλέγμα. Οι οκτώ διαγωνισμοί που ανακοινώθηκαν αφορούν:

- την ανάπλαση του άξονα Αχειροποιήτου - Αγίας Σοφίας. Αντικείμενο του Διαγωνισμού είναι η επιλογή της καλύτερης πρότασης για την ανάδειξη των μνημείων και τον μετασχηματισμό του άξονα (συνολικής έκτασης 40 στρεμμάτων) σε αρχαιολογικό περίπατο.

- τη διαμόρφωση και αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου του Επταπυργίου. Η μελέτη διαμόρφωσης των 46 στρεμμάτων θα συνδυαστεί με τον περίπατο κατά μήκος των τειχών και την απόδοση χώρου σε ήπιες χρήσεις, με σεβασμό στην φέρουσα ικανότητα - επισκεψιμότητα του μνημείου.

- ανάπλαση και ανάδειξη της Βαλκανικής Πλατείας. Στόχος για τα 26 στρέμματα του χώρου είναι η αναδιοργάνωση των χρήσεων γης και του οδικού δικτύου πρόσβασης, η σύνδεση των λειτουργιών μεταξύ τους, η διαμόρφωση νέων κατασκευών και η αύξηση των ελεύθερων δημόσιων χώρων. Οι προτάσεις της μελέτης θα αποτελέσουν τη βάση για την αναγκαία τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και των όρων και περιορισμών δόμησης.

Στο πλαίσιο της προκήρυξης προβλέπονται άλλοι πέντε αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για τον ανασχεδιασμό του θαλασσίου μετώπου. Ειδικότερα καλύπτονται οι εξής περιοχές:

- από τον Αξιό έως τον Γαλλικό ποταμό. Αφορά μέρος της προστατευόμενης περιοχής των Δέλτα του Γαλλικού, του Αξιού και της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου. Πρόκειται για αδόμητη έκταση, με δυνητικά προβλήματα κινητικότητας εδαφών, γειτνιάζει με οικισμούς και με βιομηχανικές και βιοτεχνικές συγκεντρώσεις.

- από τον Γαλλικό ποταμό έως και το Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Δυτική είσοδος / Περιοχή FIX). Παρουσιάζει δυναμική ανοικοδόμησης με μικτές χρήσεις γης εξ αιτίας των νέων χρήσεων που αποκτούν τα ιστορικά βιομηχανικά κελύφη, της γειτνίασης με το λιμάνι και την περιοχή των Λαχανοκήπων και της προνομιακής απόστασης από το ιστορικό εμπορικό κέντρο.

- μεταξύ Ποσειδωνίου και Κυβερνείου. θα επανασχεδιασθεί ως προς τις χρήσεις γης, το οδικό δίκτυο, τη βιώσιμη κινητικότητα.

- από το Φοίνικα έως το Αεροδρόμιο. η μελέτη πρέπει να επιλύσει προβλήματα πρόσβασης στην παραλία και να προτείνει λύσεις για τις μεγάλες ιδιοκτησίες δημόσιων και δημοτικών φορέων οι οποίες είναι πολεοδομικά αδιαμόρφωτες.

- από το Αεροδρόμιο έως το Μεγάλο Καραμπουρνάκι Παρουσιάζει διάχυση δραστηριοτήτων κατά μήκος της οδού με ποικίλες εγκαταστάσεις, διαθέτει μεγάλες παραθαλάσσιες δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις και περιλαμβάνει τους οικισμούς οι οποίοι ενώ αποτελούσαν τον παραδοσιακό παραθεριστικό χώρο της πόλης, σήμερα έχουν μετατραπεί σε πόλους πρώτης κατοικίας με μεγάλη πυκνότητα δόμησης.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου