Κινητές παγίδες 600.000 ασανσέρ

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Κινητές παγίδες 600.000 ασανσέρ

Κινητές παγίδες... αποτελούν πάνω από 600.000 ανελκυστήρες σε σύνολο περίπου 700.000, καθώς δεν έχει πιστοποιηθεί η ασφάλειά τους.
Αυτό αποκάλυψαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΕΣΑ), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι οποίοι ταυτόχρονα εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για σχέδιο υπουργικής απόφασης που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Οπως υποστηρίζουν, με το σχεδιαζόμενο πλαίσιο αραιώνονται... οι περιοδικοί έλεγχοι στα ασανσέρ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΒΕΣΑ Γιώργο Βλασόπουλο, από τους περίπου 700.000 ανελκυστήρες εκείνοι που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, π.χ. νοσοκομεία, υπουργεία, εφορίες αλλά και μεγάλους επαγγελματικούς χώρους, δεν έχουν πιστοποιηθεί, αν και η σχετική προθεσμία έχει λήξει στις 30 Ιουνίου του 2009.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους ανελκυστήρες που ανήκουν σε δημόσια κτίρια. Ο ίδιος υπολογίζει το ποσοστό των μη πιστοποιημένων σε 90 με 95%. Η πιστοποίηση γίνεται από ιδιωτικούς φορείς μία φορά κάθε χρόνο για τα ασανσέρ στο Δημόσιο, κάθε πέντε με έξι χρόνια στις πολυκατοικίες και κάθε τρία χρόνια στα επαγγελματικά κτίρια.

Ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΣΑ κατηγόρησε το υπουργείο Ανάπτυξης πως με το σχέδιο υπουργικής απόφασης που ετοιμάζει για την ασφάλεια και τη συντήρηση των ανελκυστήρων μειώνει τον αριθμό των περιοδικών ελέγχων στον ένα ανά τέσσερις μήνες για ανελκυστήρες σε πολυκατοικίες που κάνουν περισσότερες από πέντε στάσεις και στον έναν ανά οκτώ μήνες για πολυκατοικίες κάτω των πέντε στάσεων, έναντι ενός ελέγχου ανά 45 μέρες που ισχύει σήμερα. Στα δημόσια κτίρια τώρα ισχύουν δύο έλεγχοι ανά μήνα και η πρόταση του υπουργείου τούς περιορίζει σε έναν ανά μήνα.

Η ΠΟΒΕΣΑ
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΒΕΣΑ υποστηρίζουν πως αυτή η απόφαση, σε συνδυασμό με άλλη που καταργεί τα προσόντα των κινητών συνεργείων ελέγχου (τους ηλεκτροτεχνίτες που είναι εργαζόμενοι των εγκαταστατών και συντηρητών), οδηγεί σε αφανισμό τον κλάδο και ολιγοπώληση της αγοράς από τις μεγάλες εταιρείες. Κι αυτό επειδή οι τελευταίες θα επιλέγουν προσωπικό για τους περιοδικούς ελέγχους χωρίς πιστοποιημένη εξειδίκευση.

Οι εγκαταστάτες και συντηρητές ανελκυστήρων είναι 2.500 και οι υπάλληλοί τους (κινητά συνεργεία) υπολογίζονται σε περίπου 5.000 άτομα.

Ασανσέρ
Αγνωστος ο αριθμός

Κανένα στοιχείο δεν υπάρχει για τον ακριβή αριθμό των ανελκυστήρων στη χώρα, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δεν έχει προχωρήσει στην καταγραφή τους αλλά και στην τήρηση σχετικού μητρώου.

Αυτό έκαναν γνωστό οι εκπρόσωποι της ΠΟΒΕΣΑ δείχνοντας με αυτό το στοιχείο την τραγικότητα και το χαώδες της αγοράς. Το αποτέλεσμα είναι να μη γνωρίζει κανείς πόσα είναι τα ασανσέρ και αν έχουν γίνει οι προβλεπόμενοι έλεγχοι.

Εξάλλου, η ΠΟΒΕΣΑ σημείωσε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2011 θα πρέπει να έχουν πιστοποιηθεί οι ανελκυστήρες κάτω των 30 ετών και μέχρι το τέλος του 2012 εκείνοι που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου