Ζητείται… θαύμα στην αξιοποίηση των ακινήτων

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ζητείται… θαύμα στην αξιοποίηση των ακινήτων

Νομικά, χωροταξικά και πολιτικά ζητήματα έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση στο μέτωπο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Με τα χρονοδιαγράμματα να έχουν τιναχτεί στον αέρα, την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) να παραμένει ακέφαλη εδώ και εξάμηνο, τη σύμβαση με τις εννέα τράπεζες που έχουν αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο να μην έχει υπογραφεί, η νέα κυβέρνηση καλείται να επιτύχει ένα θαύμα ώστε να δείξει έργο μέχρι τέλος του έτους. 
Τις προηγούμενες ημέρες εμφανίστηκαν οι πρώτες παρενέργειες από την εξάμηνη καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης με τις τράπεζες. Οταν το υπουργείο Οικονομικών πίεσε για άμεση υπογραφή (κατόπιν σχετικών παραινέσεων της Τρόικας που βλέπει μόνο ανακοινώσεις για συμβούλους και όχι συμβάσεις...) η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας αρνήθηκε να υπογράψει με διαδικασίες εξπρές τη σχετική σύμβαση. 

Ενημέρωσε πως θα τη στείλει στη Γαλλία, στα κεντρικά της μητρικής Credit Agricole, και πως μπορεί να χρειαστεί μήνας μέχρι να λάβει απάντηση. Κάποιοι λένε πως οι Γάλλοι είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν από την κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν επίσης οι Εθνική Τράπεζα,Alpha Bank, EFG Eurobank Equities, Επενδυτική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Αττικής και Αγροτική.
Το πολυπληθές σχήμα συμβούλων και ...παρασυμβούλων βρίσκεται αντιμέτωπο και με πρακτικά ζητήματα. Σχεδόν κάθε τράπεζα έχει σύμβουλο ακινήτων και νομικούς συμβούλους οπότε (μαζί με τους εκπροσώπους του δημοσίου) συγκεντρώνονται 20 – 30 άνθρωποι. 

«Σύντομα θα χρειαζόμαστε αμφιθέατρο» λέει τραπεζικό στέλεχος που συμμετέχει στις συναντήσεις και εξηγεί πως είναι δύσκολο να ληφθούν αποφάσεις από μία «μικρή διαδήλωση». Ο ίδιος υποστηρίζει πως η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) παραμένει ακέφαλη με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η συνεργασία π.χ. για την άντληση στοιχείων που αφορούν τη δημοσία περιουσία. 

Ο Ευγ. Γιαννακόπουλος, παλιός συνεργάτης του Ευαγγ. Βενιζέλου, που προορίζονταν για τη συγκεκριμένη θέση, ουδέποτε εμφανίστηκε. Κατά πληροφορίες, δεν δέχθηκε να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής της ΚΕΔ η οποία παραμένει για σχεδόν μισό χρόνο χωρίς πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο. Σημειώνεται πως η ΚΕΔ επρόκειτο να καταργηθεί, όπως και η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), και να ενσωματτωθεί στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας που ουδέποτε δημιουργήθηκε γιατί μας προέκυψε το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. 

Ταυτόχρονα εγείρονται και άλλα ζητήματα όπως το ύψος του τιμήματος. Για παράδειγμα, εν μέσω της κρίσης η αξία ορισμένων κτιρίων μπορεί να είναι κάτω από την αντικειμενική. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν πολλές φορές ανακοινώσει πως μέχρι το τέλος του έτουςθα είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία για πώληση και επαναμίσθωση (sale and lease back) 39 κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες. 

Πρόκειται για κτίρια – φιλέτα (όπως του υπουργείου Εξωτερικών απέναντι από τη Βουλή, κλπ) που υπό κανονικές συνθήκες θα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επενδυτών. Ομως, τι θα συμβεί στην περίπτωση που κάποια πωληθούν σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής; 

Μήπως αυτός που θα υπογράψει την πώληση θα κατηγορηθεί για απιστία;» αναρωτιούνται όσοι ασχολούνται με τη διαδικασία. Θεωρείται, πάντως, αδύνατη η τήρηση των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων τα οποία προέβλεπαν την πώληση των κτιρίων μέχρι το τέλος του έτους.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου