Αποκλεισμός μηχανικών από δράση στήριξης της επιχειρηματικότητας

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Αποκλεισμός μηχανικών από δράση στήριξης της επιχειρηματικότητας


Τον αποκλεισμό των διπλωματούχων μηχανικών από πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης, για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, καταγγέλλει το ΤΕΕ Μαγνησίας, ζητώντας την παρέμβαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός των μηχανικών και να ορισθούν ως άνεργοι με άλλα κριτήρια.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προκήρυξε το "Ολοκληρωμένο Σχέδιο παρέμβασης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, των επιχειρήσεων κα των εργαζομένων τους, μέσω δράσεων συμβουλευτικής και κατάρτισης καθώς και στήριξης της απασχόλησης σε περιοχές που υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης". 
Σύμφωνα με τη Δράση 1 του προγράμματος το "Σχέδιο στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων και νέων επιχειρηματιών (σε φάση start-up)", αφορά στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων από ανέργους ηλικίας 18-64 ετών και στη στήριξη υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν ιδρυθεί από 1/1/2011 και επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, εκτός από τους μη επιλέξιμους ΚΑΔ (βλ. συνημμένο Παράρτημα 1 κεφ. 2).

Όπως αναφέρεται στον οδηγό προγράμματος οι δικαιούχοι της Δράσης 1 θα πρέπει:

- Να έχουν κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας μετά την 1/1/2011 ή να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας).

- Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ).

- Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να είναι μέχρι 64 ετών, δηλαδή το 18ο έτος θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα. Όσον αφορά στο 64ο έτος, μετά τη συμπλήρωσή του (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης), οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Όπως, τονίζει το ΤΕΕ Μαγνησίας, από το εν λόγω πρόγραμμα αποκλείονται οι διπλωματούχοι μηχανικοί και ειδικότερα οι νέοι και αυτό οφείλεται στο γεγονός λόγω της ασάφειας του Εθνικού Συστήματος σε ότι αφορά τον ορισμό του μηχανικού ως ανέργου. "Θεωρούμε ότι με παρέμβαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος μπορεί να αρθεί ο αποκλεισμός των διπλωματούχων μηχανικών και να ορισθούν ως άνεργοι με άλλα κριτήρια, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν π.χ. με βάση τη φορολογία εισοδημάτων του 2010 κάτω από ένα ποσό" αναφέρει χαρακτηριστικά.

buildnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου