3,8 εκατ. χρωστάει μόνο το υπουργείο Υγείας

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

3,8 εκατ. χρωστάει μόνο το υπουργείο Υγείας

Απλήρωτοι παραμένουν ένας στους τρεις λογαριασμούς της ΔΕΗ με το χαράτσι ακινήτων, έξι μέρες μετά την ημερομηνία λήξης τους, με αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να κινδυνεύουν με «μπλακ άουτ» στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της ΔΕΗ, περίπου 23.015 νοικοκυριά, που έλαβαν λογαριασμό μετά τις 11 Οκτωβρίου, δεν έχουν εξοφλήσει ακόμη τις οφειλές τους, παρ' ότι αυτές έχουν λήξει. Ο αριθμός είναι συγκριτικά μικρός, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, και κινείται στα συνήθη επίπεδα καθυστερήσεων. Με τη διαφορά όμως ότι αν οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί δεν πληρωθούν μέχρι και τις 18-20 Νοεμβρίου, οπότε λήγει η 40ήμερη προσθεσμία από την ημερομηνία έκδοσής τους, η ΔΕΗ αυτή τη φορά είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε αποκοπές της ηλεκτροδότησης.
Με βάση τα ίδια στοιχεία το 73% των καταναλωτών ή 63.082 νοικοκυριά έχουν εξοφλήσει κανονικά τους λογαριασμούς τους, ενώ η ΔΕΗ εκτιμά ότι τις επόμενες ημέρες το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά υπό το φόβο της διακοπής ηλεκτροδότησης. Συνολικά πάντως η αξία των καθυστερούμενων λογαριασμών ρεύματος προς τη ΔΕΗ έφτανε τον προηγούμενο μήνα στα 856 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Το «έκοψαν» στου Λοβέρδου

Στο μεταξύ χθες το πρωί συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ προχώρησαν σε συμβολική διακοπή ρεύματος στο υπουργείο Υγείας για τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ επέλεξε αυτόν τον τρόπο κινητοποίησης για να διαμαρτυρηθεί για τις ανεξόφλητες οφειλές του Δημοσίου ύψους 140 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, την ίδια στιγμή που το κράτος απειλεί με διακοπή της ηλεκτροδότησης τους πολίτες. Η ηλεκτροδότηση του υπουργείου υποστηρίχθηκε με γεννήτρια. Ο Ν. Φωτόπουλος δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες η ΓΕΝΟΠ θα προχωρήσει και σε άλλες διακοπές ρεύματος σε όσα υπουργεία ή οργανισμούς χρωστούν στο Δημόσιο.

Με δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίστηκε απολογητικός, λέγοντας ότι «όπως είμαστε αυστηροί με τον φτωχό, έτσι και εμείς πρέπει να είμαστε εντάξει με το Δημόσιο». Αργότερα ωστόσο το υπουργείο Υγείας, το οποίο κατά τη ΓΕΝΟΠ οφείλει 3,8 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ότι η κεντρική υπηρεσία δεν έχει ανεξόφλητες οφειλές ρεύματος, ενώ ζητήθηκε από τη ΔΕΗ «να γίνει έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας που χρωστούν και τι ποσά και να διευθετηθεί άμεσα -αν υπάρχει- οποιαδήποτε οφειλή».

Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ κατήγγειλε ότι πολλές βιοτεχνικές επιχειρήσεις, παρ' ότι εξαιρούνται της πληρωμής του τέλους, έχουν λάβει φουσκωμένους λογαριασμούς και ζήτησε να προβλεφθούν διαδικασίες άμεσης απαλλαγής με την επίδειξη του τιμολογίου βιομηχανικής χρήσης είτε της άδειας λειτουργίας και της φορολογικής δήλωσης.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου