Real estate Πιο real δεν γίνεται

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Real estate Πιο real δεν γίνεται

«Σε συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού, εν μέσω κρίσης, οι Ελληνες έφτασαν να θεωρούνται οι καλύτεροι επενδυτές στο χώρο του real estate», επισημαίνει ο Ν. Ρουσάνογλου («Καθημερινή» 17/7) σε δημοσίευμα που επιγράφεται «Ελληνικές επενδύσεις 126 εκατ. (ευρώ) σε λονδρέζικα ακίνητα».
Αυτό, όταν «την ίδια ώρα, εντός συνόρων, η οικοδομική δραστηριότητα "πάγωνε", με τις γνωστές συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η φυγή κεφαλαίων από Ελλάδα για αγορές ακινήτων στο εξωτερικό, εκτός από τη Βρετανία, ιδίως το Λονδίνο, όπου οι Ελληνες «συνιστούν μία από τις σημαντικότερες ομάδες» ξένων αγοραστών, έχει επεκταθεί και σε Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, εσχάτως και στην Τουρκία.
Στο τελευταίο, στις αγορές δηλαδή ακινήτων από Ελληνες στην Τουρκία (πιθανόν ορισμένοι εκπλήσσονται, ίσως και οργίζονται· όχι πάντως όσοι έχουν ήδη αγοράσει...), αναφέρεται και η καλή μηνιαία εφημερίδα των Κωνσταντινουπολιτών της Αθήνας «Ο Πολίτης» (Ιούνιος 2011) με δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Εξοχικό στην... Τουρκία αγόρασαν 10.000 Ελληνες!». Οι οποίοι, κατά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg (έκθεση της τουρκικής υπηρεσίας κτηματογράφησης για αγορές ακινήτων στην Τουρκία της τελευταίας τετραετίας), στρέφουν τις... επενδυτικές τους προτιμήσεις (πού αλλού;) στα μικρασιατικά παράλια, ιδίως σε Αττάλεια και Αλικαρνασσό, επειδή: πρώτον, έχουν καλή σύνδεση με τα... ελληνικά νησιά και δεύτερον (ας το δουν αυτό οι ημεδαποί κατασκευαστές που κρατούν απούλητες χιλιάδες κατοικίες περιμένοντας να... αναληφθούν οι τιμές!), επειδή οι τιμές κατοικίας στα μικρασιατικά παράλια κυμαίνονται μεταξύ 1.000-1.300 ευρώ το τετραγωνικό, με τις αντίστοιχες στα ελληνικά νησιά συνήθως να ξεπερνούν τα 2.000.
Για όλα αυτά αντιδρά η ελληνική κυβέρνηση; Αντιδρά. Πώς; Τη δήλωση του «πόθεν έσχες» -που έως τώρα δεν ίσχυε για την πρώτη κατοικία- την καταργεί, για όλες τις αγορές, έως το 2013. Αν, έως τότε, η ρύθμιση αποδειχτεί «Κερκόπορτα» για νομιμοποίηση «μαύρου» χρήματος; Μωρέ χρήμα να 'ναι! Είμαστε, τέτοιες ώρες, για... ρατσιστικές προκαταλήψεις

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου