«Θα γίνουμε αφεντικά στη Χαλκιδική»

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

«Θα γίνουμε αφεντικά στη Χαλκιδική»

Μετά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας των Σκοπίων και το όνομα του μεγαλύτερου γηπέδου στην ίδια πόλη που έχει το όνομα του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, τα Σκόπια δεν παύουν να…  ασχολούνται με την Ελλάδα.
Χαρά έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των Σκοπίων η αλλαγή ενός νόμου στην Ελλάδα. Όπως γράφει η «Dnevnik», η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των Σκοπίων, η Ελλάδα έχει αλλάξει τον νόμο ο οποίος απαγόρευε την αγορά ακινήτων από τους υπηκόους των χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο καινούργιος νόμος, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Ελληνικής Κυβέρνησης στις 22 Ιουνίου, θα τους επιτρέπει να αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα στο όνομά τους, πράγμα το οποίο δεν ήταν δυνατό έως τώρα. Όπως αναφέρεται στον Τύπο των Σκοπίων, η αλλαγή αυτή παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες της ΠΓΔΜ να αγοράζουν ακίνητα στο Αιγαίο. Ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να υπάρξει για μέρη της Χαλκιδικής και για τη Θεσσαλονίκη.
Όπως γράφει η «Dnevnik», ο πρόξενος των Σκοπίων στη Θεσσαλονίκη Τόμισλαβ Διμιτρόβσκι, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τον παλαιό νόμο, υπήρχε δυνατότητα να γίνει κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτων στην Ελλάδα μόνο μέσω του Υπουργείου Άμυνας, αλλά στην πράξη τέτοιες περιπτώσεις σχεδόν ποτέ δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα για υποψήφιους αγοραστές χωρών εκτός Ε.Ε.
 «Μέχρι τώρα, οι υπήκοοι της ΠΓΔΜ δεν μπορούσαν με κανέναν τρόπο να αγοράσουν ελληνικά ακίνητα στο όνομά τους, και με τη βοήθεια των Ελλήνων δικηγόρων προσπαθούσαν να εφεύρουν διάφορους τρόπους να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Τώρα, με την αλλαγή του νόμου, αυτό το εμπόδιο έχει πλέον ξεπεραστεί».
Μια άλλη υπόθεση που προβληματίζει τον Τύπο των Σκοπίων, αφορά την κρατική τους ιδιοκτησία στην Αθήνα, πρόβλημα το οποίο, όπως λένε, δεν πρόκειται να λυθεί με τον καινούργιο νόμο.
Πρόκειται για το κτίριο στο οποίο κάποτε στεγαζόταν η πρεσβεία της Γιουγκοσλαβίας, που μετά από συμφωνία πέρασε στην κατοχή των Σκοπίων. Στις 19 Ιονίου υπογράφηκε συμφωνία με την οποία τα Σκόπια είναι ο νέος ιδιοκτήτης του κτιρίου στους Αμπελόκηπους της Αθήνας, στο οποίο ακόμα βρίσκεται η Πρεσβεία της Σερβίας. Το πιο δύσκολο ερώτημα, όπως γράφουν στα Σκόπια, είναι με ποιο όνομα θα καταχωρηθεί αυτό το ακίνητο στα χαρτιά, αφού η Αθήνα δεν δέχεται το όνομα «Μακεδονία»;
ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ
Για να επιτύχουν το στόχο τους και να προβούν σε αγορές, κυρίως σε περιοχές της προτίμησής τους -όπως Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική- οι πολίτες της ΠΓΔΜ «αναγκαζόταν» να βρίσκουν «παραθυράκια» στην ελληνική νομοθεσία.
Δυο ήταν οι φόρμουλες που χρησιμοποιούσαν για να φτάσουν στον στόχο τους - την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα,  όπως έγραψε το «Dnevnik» την παρελθούσα εβδομάδα. Η πρώτη ήταν το συμβόλαιο με κάποιον Έλληνα υπήκοο, ο οποίος υποτίθεται, λόγω του χρέους, παρείχε σε ενδιαφερόμενο πολίτης της γειτονικής χώρας την ιδιοκτησία του για χρήση 100 ετών. Ο δεύτερος τρόπος ήταν με την υπογραφή συμβολαίου με κάποια βουλγαρική εταιρία, η οποία, υποτίθεται, αγόραζε ένα ακίνητο για τις ανάγκες της, και μετά το έδινε για χρήση σε υπήκοο της ΠΓΔΜ.
ΣΚΟΠΙΜΗ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΗ
Αυτό που αποσιωπούν σκόπιμα τα δημοσιεύματα εφημερίδων της ΠΓΔΜ είναι ότι η δυνατότητα απόκτησης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα δεν εξασφαλίζει ιδιαίτερα προνόμια στους αγοραστές, πέραν των δικαιωμάτων που έχει κάθε ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας εκτός των ορίων της χώρας του.
Δεσμευόμενη από τη σχετική νομοθεσία της Ευρώπης, η Ελλάδα αναγνώρισε το δικαίωμα και των πολιτών της ΠΓΔΜ να αγοράζουν ακίνητα εντός της ελληνικής επικράτειας. Μπορούν, λοιπόν, κάλλιστα, οι αγοραστές κατοικιών να γίνουν δημότες οποιουδήποτε Δήμου της Ελλάδας, αλλά δεν πρόκειται να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα.
Όσον, δε, αφορά τη φιλοδοξία τους «να γίνουν αφεντικά στη Χαλκιδική» η απάντηση είναι απλή. Έχουν γνώση οι φύλακες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου