Ένα βήμα μπρος, 2 πίσω για ξένες επενδύσεις

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Ένα βήμα μπρος, 2 πίσω για ξένες επενδύσεις

Οι Κινέζοι οι οποίοι υποτίθεται πως θα επένδυαν, μαζί με την ισραηλινών συμφερόντων Helios Plaza, σε μεγάλο ξενοδοχειακό και εμπορικό συγκρότημα στον Πειραιάουδέποτε εμφανίστηκαν. Λίγες εβδομάδες πριν το δημόσιο πωλήσει την εταιρεία – «κέλυφος» για το Ελληνικό ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα κατασκευαστεί στην περιοχή. Ενα μήνα μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα παραδίδονταν στην κυβέρνηση το πρώτο «πακέτο» δημοσίων ακινήτων προς αξιοποίηση, ακόμα περιμένουμε...

Οσο για το πολυδιαφημισμένο fast – track, μόνο τρεις επενδυτές έχουν καταθέσει αίτημα για ένταξη, με τον ένα να συνδέεται με κρατικό οργανισμό (ΔΕΗ) και μόνο μία περίπτωση να αφορά αξιοποίηση ακινήτων (την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος με γκολφ στη Χαλκιδική). Καμία από τις τρεις επενδύσεις δεν έχει ενταχθεί και η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η πρώτη έγκριση θα δοθεί εντός του Σεπτεμβρίου. 


Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι αισιοδοξούν γιατί θεωρούν πως αν διατηρηθεί το θετικό κλίμα τότε μπορεί να τονωθεί και το ενδιαφέρον των επενδυτών. Υπενθυμίζουν πως στο διαγωνισμό για το Εμπορευματικό Σταθμό του Θριασίου ουδείς εμφανίστηκε – παρά το τεράστιο αρχικό ενδιαφέρον - γιατί οι προσφορές υποβάλλονταν τις ημέρες που παίζονταν στις Βρυξέλλες η τύχη της Ελλάδας.

Πάντως, όποιος διαβάσει τον ετήσιο απολογισμό 2010 της ολλανδικής εταιρείας συμμετοχών Plaza Centers NV, που ελέγχει την Helios Plaza, δεν θα βρει τίποτα για τους Κινέζους του κατασκευαστικού κολοσσού BCEGI που θα κατασκευάζε ξενοδοχείο και εμπορικό κέντρο στο οικόπεδο της ΒΙΣ.

Στον απολογισμό αναφέρεται πως σχεδιάζεται εμπορικό και ψυγαγωγικό κέντρο τριών ορόφων, επιφάνειας 26.000 τ.μ. Κουβέντα για τους Κινέζους που μας είχε διαφημίσει η κυβέρνηση και ούτε λέξη για ξενοδοχείο. Τότε είχε ανακοινωθεί και σχετική συμφωνία ανάμεσα στην BCEGI και τη Helios Plaza, η οποία έκτοτε αναζητείται.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο μεγάλο project του Ελληνικού καθώς επικρατεί ασάφεια ως προς τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ενώ απομένουν εβδομάδες πριν από τη σχεδιαζόμενη πώληση της εταιρείας αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου (Ελληνικό ΑΕ). Τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Στρατηγικό Σχέδιο του ισπανού αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο οδεύει προς τις ελληνικές καλένδες. Η κυβέρνηση εξετάζει και άλλες προτάσεις, αλλά πολλοί αναρωτιούνται πως θα πωληθεί η εταιρεία αν ο επενδυτής δε γνωρίζει τι μπορεί να κατασκευάσει.

Εκτός και αν –με βάση τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου– ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το πρώην αεροδρόμιο κατά το δοκούν, στο πλαίσιο του νέου Ρυθμιστικού Αθηνών. Θα παραχωρηθεί άραγε με διακρατική συμφωνία (όπως θα ήθελε π.χ. το Κατάρ) ή θα γίνει διαγωνισμός; Μάλλον με διακρατική συμφωνία γιατί διαφορετικά θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Το αστείο είναι πως στις αρχές Ιουνίου ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Χ. Παμπούκης είχε ανακοινώσει πρόσκληση ενδιαφέροντος μη δεσμευτικού χαρακτήρα μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου υποτίθεται πως θα παραλάμβανε η κυβέρνηση και την πρώτη πρόταση των τραπεζών για τα προς αξιοποίηση δημόσια ακίνητα. Αλλά και σ’ αυτό το μέτωπο παρουσιάζονται δυσκολίες στο ξεκαθάρισμα των ιδιοκτησιών. Με την εξαίρεση των κτιρίων που σήμερα στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, τα υπόλοιπα ακίνητα είναι δύσκολο να βγουν γρήγορα προς αξιοποίηση υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς real estate.

Καταπατήσεις, δικαστικές προσφυγές, παλαιότερες συμφωνίες αξιοποίησης τμημάτων τους είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που συναντούν οι τράπεζες που έχουν αναλάβει το ξεκαθάρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου