Άγονος ο διαγωνισμός για το Θριάσιο

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Άγονος ο διαγωνισμός για το Θριάσιο

Σχεδόν ...προδιαγεγραμμένη ήταν η αποτυχία του εγχειρήματος για τη δημιουργία του πρώτου μεγάλου εμπορευματικού κέντρου του Θριασίου.
Υστερα από αναβολές και παρατάσεις, ων ουκ έστιν αριθμός, αλλαγές στα τεύχη δημοπράτησης, διαμαρτυρίες υποψηφίων ενδιαφερομένων επενδυτών, τελικά ο διαγωνισμός για τον οποίο η οριστική προθεσμία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών έληγε χθές, κατέληξε άγονος, αφού ουδείς ενδιαφέρθηκε να υποβάλλει προσφορά.
Οι επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς της ΓΑΙΑΟΣΕ αναμένονται σήμερα, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βασικοί λόγοι για την εξέλιξη αυτή του διαγωνισμού ήταν το δύσκολο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, η δυσπιστία από πλευράς ιδιωτών επενδυτών και κυρίως από πλευράς των τραπεζικών ομίλων που φάνηκαν απρόθυμοι  να χρηματοδοτήσουν το έργο. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον που υπήρξε από τους ιδιώτες επενδυτές αφορούσε σε ένα μεγάλο βαθμό εμπορικές χρήσεις, τις οποίες ουσιαστικά το Δημόσιο δεν ήθελε για το συγκεκριμένο ακίνητο.
Τί μέλλει γενέσθαι τώρα; Το πιο πιθανό σενάριο είναι το ακίνητο να ενταχθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και να ''σπάσει'' ο διαγωνισμός σε μικρότερα κομμάτια. Πηγές του υπουργείου χθές ανέφεραν ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχουν διατεθεί για το διαγωνισμό του Θριασίου, δεδομένου ότι η έκβαση του διαγωνισμού δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του Δημοσίου. Οπως τονιζόταν χθές, από πλευράς Δημοσίου, δόθηκαν παρατάσεις, έγιναν βελτιώσεις στα τεύχη του διαγωνισμού, το κλίμα ωστόσο δεν βοήθησε.
Yπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αφορούσε κεφάλαια €150 εκατ., τα οποία θα έβαζαν ιδιώτες επενδυτές κυρίως από το χώρο των logistics και των κατασκευών με στόχο να συγκεντρωθούν σιδηροδρομικές και εμπορευματικές δραστηριότητες, οι οποίες σήμερα διεκπεραιώνονται σε διάσπαρτες εγκαταστάσεις του ΟΣΕ. Στην εκδήλωση του αρχικού ενδιαφέροντος είχαν συμμετάσχει κοντά στις 30 εταιρείες μεταξύ των οποίων ο κινεζικός όμιλος της Cosco, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, οι όμιλοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, J&P ΑΒΑΞ, Goldair, Πρόοδος, Sharmed (Σαραντίτης) κ.α., ενώ ο πρώτος διαγωνισμός που είχε πραγματοποιηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε ακυρωθεί επίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου