Στη «σκιά» των στεγαστικών δανείων τα κέρδη των τραπεζών στις ΗΠΑ

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Στη «σκιά» των στεγαστικών δανείων τα κέρδη των τραπεζών στις ΗΠΑ

Μεικτά ήταν σε γενικές γραμμές τα οικονομικά αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών για το β΄ τρίμηνο του έτους, ενώ η απογοήτευση προήλθε κυρίως από μεγάλα ονόματα του κλάδου όπως η Bank of America -η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ από πλευράς στοιχείων ενεργητικού- η οποία κατέγραψε τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες απώλειες στην ιστορία της, καταβάλλοντας πάνω από 20 δισ. δολ., στο πλαίσιο συμβιβασμού με κατόχους δομημένων ομολόγων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια.
Goldman Sachs
Απογοήτευση προκάλεσε και η Goldman Sachs, η πάλαι ποτέ «βασίλισσα» των αγορών, με τα έσοδά της από συναλλαγές μετοχών και ομολόγων να μειώνονται σημαντικά. Στον αντίποδα, η Morgan Stanley ξάφνιασε ευχάριστα τις αγορές. Παρόλο που εμφάνισε ζημίες λόγω εφάπαξ χρέωσης, επέδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα στις συναλλαγές μετοχών, ομολόγων, νομισμάτων και εμπορευμάτων, κερδίζοντας μερίδιο στην αγορά από τους ανταγωνιστές της -κυρίως από την Goldman Sachs. Με ικανοποίηση, αλλά χωρίς ενθουσιασμό έγιναν δεκτά από τις αγορές τα αποτελέσματα των Citigroup και JP Morgan Chase, αλλά και «μικρότερων» τραπεζών, όπως η New York Mellon.
Τα οικονομικά αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών για το β΄ τρίμηνο σκιαγραφούν μία εικόνα που δείχνει ότι μεγαλώνει η απόκλιση μεταξύ τραπεζών διαφορετικού μεγέθους και επιχειρηματικού μοντέλου. Σε γενικές γραμμές, βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση των εμπορικών τραπεζών, με τις μικρότερες, τοπικές τράπεζες, να επιδεικνύουν σημαντικά βελτιωμένα λειτουργικά αποτελέσματα, ενώ οι μεγαλύτερες τράπεζες υποφέρουν ακόμη από τις ζημίες που τους προκάλεσε ο στεγαστικός κλάδος. Το μεγαλύτερο σοκ προήλθε από την BofA, της οποίας η αρνητική τάση στα αποτελέσματα των τελευταίων τριμήνων είναι πολύ ανησυχητική, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι επίκειται ριζική αναδιάρθρωσή της. Μεταξύ των μεγάλων τραπεζών τα καλύτερα αποτελέσματα ανακοίνωσε η Wells Fargo, η οποία ανακοίνωσε αυξημένα κέρδη και παράλληλα υψηλό τζίρο.
Μείωση κόστους
Τις τελευταίες ημέρες, πολλές τράπεζες ανακοίνωσαν μέτρα μείωσης κόστους. Η Wells Fargo σχεδιάζει να μειώσει το κόστος κατά 6 δισ. δολ. ετησίως μέχρι τα τέλη του 2012, ενώ η Goldman Sachs θα το μειώσει κατά 1,2 δισ. δολ. Η Bank of America ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται σχέδιο μεγάλης μείωσης κόστους, του οποίου οι λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν τον Οκτώβριο. Από την στιγμή που οι τράπεζες προχώρησαν σε μειώσεις του προσωπικού τους, καθώς και στους μισθούς των υψηλόβαθμων στελεχών τους, τώρα πρέπει να λάβουν πιο ριζικά μέτρα, όπως η πώληση μονάδων τους, ή η έξοδός τους από αγορές που δεν είναι επαρκώς κερδοφόρες.
«Όλες οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε μειώσεις κόστους, και μετά θα αρχίσουν να αναρωτιούνται εάν αυτό είναι αρκετό», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μπλέικ Χόουελς, της Becker Capital Manage­ment. Μέχρι στιγμής, οι τράπεζες προτιμούν τη λήψη «κλασικών» μέτρων, για να μειώσουν τις δαπάνες τους. Παραδείγματος χάρη, ένα μεγάλο μέρος των 6 δισ. δολ. του προγράμματος περικοπής δαπανών της Wells Fargo αναμένεται να προέλθει από τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, μέσω της συγχώνευσης κέντρων δεδομένων, καθώς και της βελτίωσης όσον αφορά τον αυτοματισμό των πληρωμών, σύμφωνα με δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου της, Τιμ Σλόουν.
Η τράπεζα καταπιστευμάτων State Street, που δέχεται πλήγμα από τα χαμηλά επιτόκια, ανακοίνωσε ότι θα περικόψει επιπλέον 850 θέσεις εργασίας, μετά τις 1.400 που ανακοίνωσε πέρσι. Προς το παρόν, σε περικοπές κόστους οδηγούν τις τράπεζες η μειωμένη ζήτηση για δάνεια, καθώς και τα χαμηλά επιτόκια. Τα δάνεια με υψηλότερες αποδόσεις, όπως τα στεγαστικά, λήγουν, και αντικαθίστανται -εάν αντικατασταθούν- από χαμηλής απόδοσης νέα δάνεια, ή από κρατικά ομόλογα.
Το περιθώριο επιτοκιακού κέρδους της BofA μειώθηκε στο 2,50% το β΄ τρίμηνο, από 2,77% το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το περιθώριο επιτοκιακού κέρδους της Wells Fargo -μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κλάδο- μειώθηκε κατά 0,37%, σε 4,01%.
Κόστος κεφαλαίων
Τα οφέλη από τις περικοπές κόστους δεν είναι αρκετά για να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες. Η νέα νομοθεσία για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών θα οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος κεφαλαίων, καθιστώντας ασύμφορη τη διατήρηση αρκετών μονάδων τους. Σ΄ αυτή την περίπτωση οι τράπεζες θα πρέπει να πουλήσουν πολλές από τις μονάδες τους ή να τις κλείσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου