«Αγανακτισμένοι» και στο Τελ Αβίβ

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

«Αγανακτισμένοι» και στο Τελ Αβίβ

«Αγανακτισμένοι» και στο Τελ Αβίβ«Αγανακτισμένοι» νεολαίοι έστησαν σκηνές σε κεντρική λεωφόρο του Τελ Αβίβ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπερβολική αύξηση των τιμών στα ακίνητα. Τη διαμαρτυρία υποστηρίζει η Εθνική Φοιτητική Ενωση της χώρας (NUS), ενώ το νεόκοπο κίνημα αναμένεται να εξαπλωθεί σύντομα και σε άλλες πόλεις.
Οι νεαροί κάτοικοι της «τεντούπολης», με ηλικίες από 20 ως και 35 ετών, δηλώνουν εξοργισμένοι με τα ακριβά νοίκια, που μάλιστα αυξάνονται συνεχώς. Πολλοί δηλώνουν ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Τελ Αβίβ και να μετακινηθούν στα προάστια, καθώς το μέσο μηνιαίο κόστος ενοικίασης ενός διαμερίσματος έχει, πλέον, ξεπεράσει τα 2.300 σέκελ (474 ευρώ).

Οι διαδηλωτές απαιτούν μείωση των τιμών στην αγορά ακινήτων άμεσα μέσω νέας νομοθεσίας που θα βάζει «πλαφόν» στα νοίκια ανάλογα με την περιοχή, ενώ επιπλέον, προτείνουν τη πρόσληψη ανεξάρτητων ειδικών για την κοστολόγηση των νέων κατοικιών.

Οι νέοι που αναζητούν εργασία συγκεντρώνονται από την επαρχία στο Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και τις άλλες μεγάλες πόλεις, με αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση στέγης και την έλλειψη σε προσιτά ακινήτων. Το πρόβλημα επιδεινώνεται, λόγω της κατάληψης πολύτιμου χώρου από τα εξοχικά Εβραίων του εξωτερικού, οι οποίοι επισκέπτονται το Ισραήλ δύο - τρεις φορές το χρόνο. Οι οικογένειες υπέρ-ορθόδοξων Εβραίων, οι οποίες είναι συνήθως πολυμελείς, επιβαρύνουν επιπλέον την κατάσταση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κ.Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχολίασε πρόσφατα τα γεγονότα: «Έχω επίγνωση της κρίσης στα ενοίκια, πόσο μάλλον στα ακίνητα. Η χώρα μας είναι μικρή και η ζήτηση κατοικιών αυξημένη. Δεν υπάρχουν αρκετά διαμερίσματα για όλους».

Ωστόσο, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα λάβει σοβαρά υπόψη τα αιτήματα των διαδηλωτών και θα διευθετήσει την «παράλογη γραφειοκρατία», η οποία ευθύνεται για την έλλειψη σε νέα κτίσματα.

Οι Ισραηλινές αρχές αντιπροτείνουν τη μετακίνηση μέρους του πληθυσμού στα προάστια, υποστηρίζοντας ότι σε αυτά διατίθενται άφθονες στεγαστικές και οικονομικές δυνατότητες. Επιτρέπουν, βέβαια, τη συνέχιση της διαμαρτυρίας, εφόσον παραμείνει σε έννομα πλαίσια. Οι διαδηλωτές έλαβαν πάντως επιστολή από τους επικεφαλής των…αυθεντικών «Αγανακτισμένων», του πασίγνωστου ισπανικού κινήματος Μ15, στο οποίο εκφράζουν την ένθερμη υποστήριξή τους στον αγώνα της ισραηλινής νεολαίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου