Οικόπεδα – ευκαιρίες στην Ελλάδα

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Οικόπεδα – ευκαιρίες στην Ελλάδα

Παραθαλάσσια οικόπεδα στην Ελλάδα από 35.000 ευρώ; Και όμως. Ο Πασχάλης Νικολαϊδης, Διευθυντής της Landtourist Estates Hellas, μας μιλά για τα σχέδια της εταιρείας στην Κάρυστο, τους λόγους που έχει επιλεγεί η συγκεκριμένη περιοχή και το μεγάλο ενδιαφέρον που ήδη υπάρχει. Πέραν αυτών, αναφέρεται στην αγορά ακινήτων της Αθήνας και μας μιλά για τις δημοφιλείς περιοχές, τις προτιμήσεις των Κυπρίων επενδυτών και τι πρέπει να προσέχουν, προτού αγοράσουν.
Κατ’ αρχάς να ξεκινήσουμε με την πρόσφατη επίσκεψη σας στο νησί.Ο σκοπός της επίσκεψής μου στην Κύπρο ήταν διπλός. Είχα συναντήσεις με αρκετούς από τους πελάτες μας, οι οποίοι έχουν διαμέρισμα στην Αθήνα και έχουμε ως εταιρεία αναλάβει τη διαχείριση αυτών των διαμερισμάτων. Επίσης, για τρεις μέρες είχαμε παρουσιάσεις σε ενδιαφερόμενους για τα παραλιακά οικόπεδα που προωθούμε στην Κάρυστο. Πρέπει να πω ότι για τα συγκεκριμένα οικόπεδα το ενδιαφέρον των Κύπριων επενδυτών ήταν πολύ μεγάλο.
Πού βρίσκονται τα οικόπεδα και ποιες είναι οι προδιαγραφές τους; Πρόκειται για οικόπεδα στην Κάρυστο, που βρίσκεται στην Εύβοια. Από το λιμάνι της Ραφήνας παίρνεις το καράβι και σε μια ώρα βρίσκεσαι στην Κάρυστο. Τα οικόπεδα είναι παραθαλάσσια.. Το κάθε ένα έχει έκταση 450 τ.μ. Πρόκειται για έτοιμα οικόπεδα με δρόμο, ρεύμα, νερό και όλες τις απαραίτητες υποδομές.
Μπορεί κάποιος να χτίσει σε αυτά τα οικόπεδα;Ναι, μπορεί να φτιάξει την εξοχική του κατοικία ή να το κρατήσει  για επένδυση. Κατ’ ακρίβειαν, τα συγκεκριμένα οικόπεδα προσφέρονται για επένδυση, λόγω κυρίως της τιμής τους. Με 35.000 ευρώ μπορεί κάποιος να αγοράσει σήμερα ένα οικόπεδο και να το πουλήσει έπειτα από μερικά χρόνια, σίγουρα σε πιο ψηλή τιμή από τη σημερινή. Ήδη το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο. Χαρακτηριστικά να σας πω ότι κάθε Κυριακή μεταβαίνω στην Κάρυστο με πελάτες που θέλουν να τα δουν από κοντά.
Δηλαδή με 35.000 ευρώ μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα ολόκληρο οικόπεδο;Ασφαλώς. Και επειδή έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τους οικοπεδούχους, υπάρχουν και ευκολίες πληρωμής. Δηλαδή μπορεί να δοθεί ένα ποσό ως προκαταβολή, γύρω στις 10.000 – 15.000 ευρώ και τα υπόλοιπα με άτοκες δόσεις.
Πόσα οικόπεδα έχετε διαθέσει στην αγορά;Τώρα σε αυτή τη φάση έχουμε γύρω στα 100 οικόπεδα. Ήδη έχουμε συμφωνήσει με αγοραστές για 30 από αυτά. Υπάρχει σημαντική ζήτηση. Όπως σας είπα κάθε Κυριακή συνοδεύω αρκετούς πελάτες στο νησί που θέλουν να αγοράσουν. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι Κύπριοι. Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον, λόγω της τιμής, η οποία θεωρείται πολύ ελκυστική. Στην Κύπρο δεν μπορεί να αγοράσει κάποιος οικόπεδο με  35.000 ευρώ.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Μόλις ολοκληρωθούν οι πωλήσεις των συγκεκριμένων οικοπέδων, θα προχωρήσουμε στον διαχωρισμό νέων και πάλι στην ίδια περιοχή. Δεν αποκλείουμε άλλες περιοχές, αλλά είναι βασικό να βρούμε οικόπεδα σε καλές τιμές και να υπάρχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση από την Αθήνα. Ένας λόγος που δώσαμε σημασία σε αυτά τα οικόπεδα, είναι η εύκολη πρόσβαση από Αθήνα. Μπορεί κάποιος να πάει εκεί το πρωί και να επιστρέψει πίσω στην Αθήνα το βράδυ. Ή να πηγαίνει κάθε Σαββατοκύριακο. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι όταν συνόδευα υποψήφιους πελάτες που ήθελαν να δουν τα οικόπεδα, ξεκινούσαμε στις 11 το πρωί, βλέπαμε τα οικόπεδα, τρώγαμε το μεσημέρι και επιστρέφαμε το απόγευμα.
Πέραν των οικοπέδων αυτών;Πολύ σύντομα ανοίγουμε γραφείο στην Κέρκυρα. Πρόκειται για το δεύτερο μας γραφείο στην Ελλάδα. Επιλέξαμε την Κέρκυρα καθότι υπάρχουν 10.000 Άγγλοι με μόνιμες εξοχικές κατοικίες, ενώ τελευταία καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον και από Ρώσους.
Να μιλήσουμε λίγο και για την αγορά ακινήτων στην Αθήνα. Υπάρχει ενδιαφέρον αυτή την περίοδο και από ποιους;Υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από Κυπρίους για την αγορά ακινήτων στην Αθήνα.. Κυρίως για διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας. Το 80% των ενδιαφερομένων αναζητούν μικρά διαμερίσματα για επένδυση. Κυρίως των 50 – 60 τ.μ. Οι περισσότεροι Κύπριοι ψάχνουν για καινούργια, αλλά οι τιμές δεν είναι τόσο ελκυστικές όσο στα μεταχειρισμένα. Οι τιμές των καινούργιων διαμερισμάτων δεν έχουν διαφοροποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καταστούν ελκυστικά. Αντιθέτως, υπάρχει μια πτώση των τιμών στα παλιά διαμερίσματα που αγγίζει και το 30%.
Τι εννοούμε όταν λέμε παλιά διαμερίσματα;Εννοούμε διαμερίσματα ηλικίας 40 – 60 χρονών. Τα διαμερίσματα μέχρι 10 ετών θεωρούμε ότι είναι καινούργια. Υπήρχε βέβαια μια παγιομένη αντίληψη των Κυπρίων, οι οποίοι δεν ήθελαν πολύ παλιά διαμερίσματα. Όταν, όμως, τους εξηγήσουμε ότι εδώ η κουλτούρα είναι διαφορετική, ότι ακόμα και ο Πρωθυπουργός μένει σε διαμέρισμα 70 – 80 χρονών, τότε βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα. Απλώς, πρέπει να ανακαινιστεί το εσωτερικό του διαμερίσματος και η πολυκατοικία να είναι σε καλή κατάσταση. Άλλωστε στο κέντρο δεν υπάρχουν πολλές καινούργιες πολυκατοικίες.
Σε ποιες τιμές και περιοχές μπορεί να βρει κάποιος τέτοια διαμερίσματα;Διαμερίσματα αυτής της ηλικίας γύρω στα 50 – 60 τ.μ. μπορεί κάποιος να βρει σε τιμές 1300 - 1500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Εξαρτάται από την περιοχή, τον δρόμο και τον όροφο. Στην Αθήνα οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις από δρόμο σε δρόμο. Όσον αφορά στις περιοχές, κυρίως αναφερόμαστε στους Αμπελόκηπους, Ζωγράφου, Καισαριανή, Ελληνορώσσων, Νέος Κόσμος, Δάφνη. Περιοχές δηλαδή που κατά κύριο λόγο προτιμούν και οι Κύπριοι.
Οι οποίοι τα θέλουν κυρίως για επένδυση;Συνήθως, ναι. Υπάρχει όμως και ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό που το θέλουν για διαμονή. Όταν πάνε στην Αθήνα να έχουν κάπου να μείνουν, χωρίς να ψάχνουν για ξενοδοχεία ή για γνωστούς να τους φιλοξενήσουν. Αρκετοί επιχειρηματίες που έρχονται για 2 -3 μέρες στην Αθήνα για δουλειές, θέλουν να έχουν τον δικό τους χώρο. Και συνήθως οι επιχειρηματίες ψάχνουν για διαμέρισμα κοντά στο κέντρο και κυρίως στο Κολωνάκι.
Όλες αυτές οι ταραχές στο κέντρο δεν επηρέασαν την αγορά;Αντιθέτως. Εξηγούμε στους ενδιαφερόμενους πελάτες μας,ότι οι ταραχές είναι περιορισμένες και περιοδικές και σε ορισμένα μόνο σημεία. Οι ταραχές είναι κυρίως στο Σύνταγμα και μόνο κάποιες μέρες. Εγώ ζω στο Κολονάκι και δεν βλέπω τίποτε. Υπάρχει και στοιχείο της υπερβολής στην όλη υπόθεση.
Εσείς, ως εταιρεία, αναλαμβάνετε και τη διαχείριση των διαμερισμάτων;Μπορούμε να αναλάβουμε εξ ολοκλήρου τη διαχείριση ενός διαμερίσματος και ο ιδιοκτήτης να μην έχει καμιά έγνοια. Όταν έχεις ένα διαμέρισμα στο εξωτερικό, το καλύτερο πράγμα είναι να συνεργαστείς με επαγγελματίες που θα σε βοηθήσουν. Διαφορετικά είναι δύσκολο να χειριστείς οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί στην πορεία. Μπορεί ο ενοικιαστής να σου τηλεφωνά κάθε μήνα για προβλήματα που παρουσιάζονται. Δεν μπορείς να μεταβαίνεις συνέχεια στην Αθήνα. Υπάρχει και μια αντίληψη που θέλει τους ενοικιαστές να κάνουν τη ζωή δύσκολη στους ιδιοκτήτες, όταν ξέρουν ότι αυτοί είναι στο εξωτερικό. Καθυστερούν τα ενοίκια ή οτιδήποτε άλλο. Και αυτό ισχύει κατά 90%.
Τι περιλαμβάνει από την πλευρά σας η διαχείριση ακινήτων:Μεταξύ άλλων, έλεγχο και επιθεώρηση ακινήτου, καταγραφή βλαβών- εργασιών αποκατάστασης, καθαρισμός κ.λ.π. (πάντοτε κατόπιν συνεννόησης με τον ιδιοκτήτη).
Προώθηση του ακινήτου στην αγορά για εξεύρεση ενοικιαστή.
Παρουσίαση του ακινήτου σε υποψήφιους ενοικιαστές από το πελατολόγιό μας.
Ανάληψη όλης της διαδικασίας της ενοικίασης. (Υπογραφή συμβολαίου, θεώρηση από την εφορία, τακτοποίηση ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ—Κοινοχρήστων κλπ).
Ενημέρωση του ιδιοκτήτη για την κατάσταση του μισθωμένου ακινήτου κάθε εξάμηνο, ύστερα από επιτόπιο έλεγχο του Γραφείου μας.
Ανάληψη συντήρησης του ακινήτου καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης με  τεχνίτες που χρησιμοποιεί το Γραφείο μας  (πάντοτε κατόπιν συνεννόησης με τον  ιδιοκτήτη).
Μέριμνα για την κανονική και απρόσκοπτη καταβολή των μισθωμάτων.
Μέριμνα για την άμεση ενοικίαση του ακινήτου μετά το τέλος της μίσθωσης , προκειμένου να μην παραμείνει καθόλου κενό.

"Υπάρχει μια παγιωμένη αντίληψη των Κυπρίων που δεν θέλουν πολύ παλιά διαμερίσματα. Στην Αθήνα, όμως, η κουλτούρα είναι διαφορετική. Ακόμα και ο Πρωθυπουργός μένει σε διαμέρισμα 70 – 80 χρονών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου