Εισπράξεις από τα καταπατημένα δρομολογεί το κράτος

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Εισπράξεις από τα καταπατημένα δρομολογεί το κράτος

Μπιλιετάκια αποζημίωσης για αυθαίρετη χρήση δημόσιων εκτάσεων θα λάβουν χιλιάδες καταπατητές ανά τη χώρα.
Το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο ψηφιοποίησης όλων των ακινήτων του Δημοσίου και αυτόματου υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, προχωράει ακόμα και στον καταλογισμό αποζημίωσης έναντι όσων έχουν καταπατήσει ακίνητά του. Δηλαδή, ανάλογα με την περιοχή, την αντικειμενική αξία, την έκταση και τα χρόνια καταπάτησης θα υπολογιστεί η αποζημίωση την οποία θα πληρώσουν οι καταπατητές.
Σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου ψηφιοποίησης, μετά την οριστικοποίηση των πρωτοκόλλων αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης, η αποζημίωση θα βεβαιώνεται αυτόματα (σήμερα γίνεται έντυπα διά αλληλογραφίας) στον αυθαίρετο χρήστη μέσω του Taxis.
Τα πρωτόκολλα αποζημίωσης οριστικοποιούνται μετά την πάροδο 30 ημερών αν ο καταπατητής δεν προχωρήσει σε ένδικα μέσα. Τότε βεβαιώνεται το χρέος στην εφορία μέσω του Taxis.
Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 12 Οκτωβρίου 2011 και αφορά την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των δημόσιων και ιδιωτικών κτημάτων, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες. Περισσότερα από 90.000 δημόσια κτήματα, 41.000 ανταλλάξιμα, 40.000 απαλλοτριώσεις, 6.500 προκαθορισμένοι αιγιαλοί και το σύνολο της εδαφικής επιφάνειας της χώρας θα αναρτηθούν σε ειδική ηλεκτρονική σελίδα. Οι δύο ομάδες ακινήτων αφορούν:
* Δημόσια κοινής χρήσης, τα οποία είναι εκτός συστήματος συναλλαγής.
Οθωμανική κληρονομιά
* Ιδιωτικά. Σε αυτά εντάσσονται τα δημόσια κτήματα που περιήλθαν στο Δημόσιο από τη διαδοχή του οθωμανικού κράτους (Συνθήκη Λονδίνου 6/7/1827 και Πρωτόκολλα εγγυητριών δυνάμεων 4/4/1826 και 22/3/1829), αποκτήθηκαν με νόμιμο τίτλο ή αναγκαστική απαλλοτρίωση, εγκαταλειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους μετά την παρέλευση 10ετίας, όταν έγινε η κατάληψη από το Δημόσιο, αδέσποτα και χωρίς κληρονόμους αποβιωσάντων πολιτών, καθώς και γήπεδα (φυσικές ή τεχνητές προσχώσεις στη θάλασσα, μεγάλη λίμνη, πλεύσιμα ποτάμια ως παλαιός αιγιαλός ή παλαιά όχθη ή έπειτα από καθορισμό ορίων αιγιαλού, παραλίας και παλιού αιγιαλού ή όχθης, παράχθιας ζώνης και παλιάς όχθης).
Ως ιδιωτικά λαμβάνονται ακόμα τα ανταλλάξιμα (από ανταλλαγές ελληνοτουρκικών πληθυσμών και όσα εγκατέλειψαν οι μουσουλμάνοι), εθνικά κληροδοτήματα (κοινωφελή ιδρύματα, κεφάλαια αυτοτελούς διαχείρισης, άμεσης διαχείρισης), σχολάζουσες κληρονομιές (όταν δεν υπάρχει κληρονόμος ή αμφισβητείται).
Στο πλαίσιο αυτό, προχωρούν και σε σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων. Κάθε ακίνητο θα εντοπίζεται στον ψηφιακό χάρτη και αυτόματα θα υπολογίζεται η «προτεινόμενη τιμή», η οποία θα αποτελεί τη βάση υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας.
Ακόμα, προωθείται η δημιουργία 10 νέων υπηρεσιών, εκτός των βασικών, που θα είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά προς τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου