Επενδυτικό ενδιαφέρον για εξοχικά

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Επενδυτικό ενδιαφέρον για εξοχικά

EXΩ αναφέρει αρκετές φόρες ότι ο τουρισμός είναι ο προθάλαμος του real estate. Η αγορά ακινήτου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τουριστική ανάπτυξη διότι βασική προϋπόθεση για την αγορά ακινήτου είναι οι υποψήφιοι αλλοδαποί αγοραστές να έχουν επισκεφθεί πρώτα τη χώρα μας ως τουρίστες. Αξιοσημείωτο γεγονός φέτος είναι η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από Ρωσία συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, όπου σε κάποιες τοποθεσίες της Ελλάδας αγγίζει σχεδόν το 50%.
Hδη στην Ελλάδα έχουν πουληθεί πολλά ακίνητα σε Ρώσους και ειδικά σε επώνυμους Ρώσους υψηλής οικονομικής τάξης. Το ποσοστό πρόθεσης αγοράς του 7% επί των 443.907 Ρώσων τουριστών που ήλθαν πέρσι στην Ελλάδα θα έπρεπε να ανταποκρίνεται σε 31.000 περίπου πωλήσεις τουριστικών ή εξοχικών κατοικιών κατ'Α έτος. Αυτό το ποσοστό πωλήσεων δεν έχει πραγματοποιηθεί και δείχνει μια τεράστια δυναμική που θα μπορούσε να υπάρχει τα προσεχή έτη.
Βέβαια με την παρούσα γραφειοκρατική νοοτροπία και πολυνομία είναι δύσκολο έως αδύνατον να καλύψουμε έστω και μέρος του ανωτέρω ποσοστού πωλήσεων δίνοντας αναπτυξιακή πνοή στην Ελλάδα. Η επιτυχημένη έκβαση επενδύσεων από τη Ρωσία τελεί υπό προϋποθέσεις ορισμένων αλλαγών και επιταχυμένων συνταγών:
• Μετακίνηση αρμοδιοτήτων από υπουργεία και οργανισμούς στα κατά τόπους Επιμελητήρια. Σε πρόσφατη εμπειρία μας με ρωσική επενδυτική εταιρία, η οποία τελικά έκανε την επένδυση στην Κέρκυρα, ήλθαμε σε επαφή με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κέρκυρας Γιώργο Χονδρογιάννη και έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση αυτού και του διοικητικού συμβουλίου ξεπεράσαμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Το Eπιμελητήριο όρισε άμεσα αρμόδιο άτομο για την επιστασία της επένδυσης αυτής την εξωτερική συνεργάτιδά τους κυρία Ελένη Ανεμογιάννη, η οποία έλυσε όλα τα τρέχοντα προβλήματα με συνοπτικές διαδικασίες, δηλαδή ενήργησε ως ιδιωτική επιχείρηση. Απρόσωποι δημόσιοι υπάλληλοι σε υπουργεία, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τα θέματα, δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν και να λύσουν τα γραφειοκρατικά προβλήματα.
• Δημιουργία φιλικού κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του Ρώσου επενδυτή και του ελληνικού κράτους. Για να δημιουργηθεί αυτό χρειάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες που ασχολούνται με την προσέλκυση επενδύσεων από Ρωσία να έχουν ρωσόφωνους υπαλλήλους. Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι από 600.000 μόνιμοι κάτοικοι οι οποίοι μιλούν τη ρωσική γλώσσα. Αυτό το ανθρώπινο δυναμικό έχει μείνει σχεδόν ανεκμετάλλευτο. Βασικός και καθοριστικός παράγοντας στις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους Ρώσους επενδυτές είναι να τους μιλάς στη γλώσσα τους.
Η συμμετοχή υπουργών σε διεθνή φόρουμ για την ενημέρωση και προσέλκυση επενδυτών έχει μικρό αποτέλεσμα. Μια ουσιαστική πρόταση θα ήταν οποιοσδήποτε Eλλην επιχειρηματίας προσελκύει επενδύσεις από το εξωτερικό να επιδοτείται τη στιγμή κατά την οποία δαπανά ίδια κεφάλαια για την προσέλκυση του επενδυτή και όχι τα χρήματα των φορολογουμένων. Παράλληλα, δε, να απαγορεύσει το ελληνικό κράτος σε κτηματομεσιτικά γραφεία την είσπραξη μεσιτικής αμοιβής από αλλοδαπούς επενδυτές τη στιγμή που θα τυγχάνουν του ευνοϊκού μέτρου της επιδότησης.
Ακόμα, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι όταν απευθυνόμαστε σε έναν ξένο επενδυτή πρέπει σε ορισμένα σημεία να προσαρμοστούμε στην ψυχολογία της δικής του αγοράς. Στην προκειμένη περίπτωση ο Ρώσος αγοραστής δεν πληρώνει φόρο μεταβίβασης όταν αγοράζει ένα ακίνητο στη χώρα του. Επομένως, μια λύση θα ήταν το ποσό αυτό να επωμιστεί ο πωλητής αντί του αγοραστή, εφόσον το ελληνικό κράτος ωφελείται άμεσα από τη εν λόγω επένδυση.
Το επιτόκιο δανεισμού για επιχειρήσεις στη Ρωσία κυμαίνεται από 12% έως 16% και το επιτόκιο καταθέσεων από 7% έως περίπου 9%. Ο εκάστοτε Ρώσος επενδυτής, έχοντας ίδια κεφάλαια για αγορά, έχει κάθε συμφέρον να καταθέσει τα κεφάλαιά του σε ρωσική τράπεζα και να δανειστεί από ελληνική τράπεζα, ή εάν το ακίνητο έχει τραπεζικό δανεισμό να μεταφέρει το δάνειο στο όνομά του. Δυστυχώς οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν μεταφέρουν το δάνειο στο νέο Ρώσο αγοραστή με φυσικό επακόλουθο αρκετές αγοραπωλησίες να μην ευδοκιμούν. Hτοι, χρειάζεται κάποια πολιτική από πλευράς της κυβέρνησης σε καθημερινά πρακτικά θέματα εάν θέλει να προσελκύσει επενδύσεις από τη Ρωσία.
Στις 28-4-2011 η κυβέρνηση ανήγγειλε το σχέδιο νόμου που αφορά την προώθηση τουριστικών επενδύσεων, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, με λίγα λόγια τον νόμο με τον οποίο αντίστοιχες μεσογειακές χώρες την τελευταία δεκαετία είχαν μεγάλη ανάπτυξη και εισροές δισεκατομμυρίων ευρώ από ξένους επενδυτές. Hδη από το 1997 έως και σήμερα έχουν γίνει επενδύσεις σε αγορά γης στην Ελλάδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Δε χρειάζεται να αναζητούμε επενδυτές, απλώς να ψηφιστεί ο ανωτέρω νόμος για να κινητοποιηθούν οι ενδιαφερόμενοι και να αναπτύξουν περαιτέρω τις επενδύσεις τους.

Του Αντώνιου Κολλάρου, διευθύνοντα συμβούλου της domus inc. κτηματομεσιτικής (www.greece.it)

Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου