«Τρέχει» ο δεύτερος διαγωνισμός αξιοποίησης ακινήτων της Εμπορικής

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

«Τρέχει» ο δεύτερος διαγωνισμός αξιοποίησης ακινήτων της Εμπορικής

Το δεύτερο διαγωνισμό αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας της «τρέχει» αυτή την περίοδο η Εμπορική Τράπεζα, η οποία έχει βγάλει προς πώληση αυτή τη φορά συνολικά 19 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, εκτιμώμενης αξίας περί τα 50 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για μία ακόμη φορά για χώρους όπου λειτουργούν διάφορες υπηρεσίες της Τράπεζας, καταστήματα και γραφεία, σε Αθήνα, μεγάλα αστικά κέντρα και νησιωτικές περιοχές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις δεσμεύσεις από πλευράς της Τράπεζας ότι θα παραμείνει ως μισθωτής στα ακίνητα που έχουν βγει προς πώληση, στο μέτωπο των υποψηφίων επενδυτών επικρατεί σκεπτικισμός λόγω της ρευστής κατάστασης στον τομέα των ακινήτων.

Η ήδη μεγάλη πτώση της αγοράς των επαγγελματικών ακινήτων - μεγαλύτερη σε σχέση με τον τομέα της κατοικίας - σε συνδυασμό με τις δυσκολίες πρόβλεψης της πορείας της αγοράς στο προσεχές μέλλον, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διαδικασία της διαμόρφωσης των προσφορών από πλευράς των υποψηφίων επενδυτών. 




Πάντως, το νέο πακέτο ακινήτων της Εμπορικής δεν φαίνεται να έχει αφήσει αδιάφορα όλα τα μεγάλα ονόματα της εγχώριας αγοράς - ΑΕΕΑΠ (Eurobank Properties, Trastor), οι οποίες διαθέτουν αυτή τη στιγμή χρήμα στα ταμεία τους αλλά και μεγάλους επενδυτές, εντός και εκτός Ελλάδος, κυπριακά και βρετανικά κεφάλαια - που ενδιαφέρονται για το «χτίσιμο» ενός ικανοποιητικού χαρτοφυλακίου ακινήτων με ενδεχόμενη και τη δημιουργία ΑΕΕΑΠ.


Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη κίνηση πώλησης είχε γίνει από την τράπεζα και στις αρχές του 2011, σηματοδοτώντας μάλιστα την πρώτη από τις δύο μεγάλες συμφωνίες στο εγχώριο real estate της χρονιάς (σσ. η δεύτερη συμφωνία ολοκληρώθηκε σχετικά πρόσφατα με την πώληση του ακινήτου που στεγάζει τις δραστηριότητες των ΕΛΠΕ).
Ο όμιλος ήδη στις αρχές του τρέχοντος έτους είχε προχωρήσει στην πώληση και επαναμίσθωση ενός παρόμοιου χαρτοφυλακίου 14 ακινήτων στον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία κ. Χαλίκια, έναντι τιμήματος ύψους 45 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω αγορά από τον κ. Χαλίκια έγινε με απώτερο στόχο τη δημιουργία ΑΕΕΑΠ.

Από πλευράς του ομίλου της Εμπορικής, η συγκεκριμένη κίνηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο, η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιεί η Εμπορική Τράπεζα τα τελευταία δύο χρόνια, του ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης, που προβλέπει μεταξύ άλλων και τον εξορθολογισμό της ακίνητης περιουσίας της.


Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Αντίστοιχες κινήσεις αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της πραγματοποιεί αυτό το διάστημα και ο όμιλος της Αγροτικής Τράπεζας, βγάζοντας ωστόσο στην αγορά μεμονωμένα μεγάλα ακίνητα.
Στο πλαίσιο αυτό, προς πώληση αυτή την περίοδο από τη θυγατρική του ομίλου ATELeasing βρίσκονται ένα τετραώροφο επαγγελματικό συγκρότημα βιοκλιματικών κτιρίων για επαγγελματική χρήση, εκτάσεως 5.800 τ.μ. στο Ρέντη επί της Λεωφ. Κηφισού 96, ενώ εντός του Αυγούστου πραγματοποιείται ο έτερος σημαντικός διαγωνισμός για την πώληση του πεντάστερου διατηρητέου ξενοδοχείου «Λουτράκι Palace», στο Λουτράκι Κορινθίας.
Πηγή:www.kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου