Τροχοπέδη τα ψηλά επιτόκια

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Τροχοπέδη τα ψηλά επιτόκια


Είναι κοινά αποδεκτό ότι η κτηματαγορά ακολουθεί την πορεία της οικονομίας με κάποια καθυστέρηση. Δυστυχώς έχουμε αποτύχει να παρέχουμε ως Κράτος χαμηλά επιτόκια. Αντιθέτως, λόγω και της σύνδεσης μας με την ελληνική οικονομία, το χρήμα «σπανίζει» και «ακριβαίνει». Γι’ αυτό το λόγο οι επενδυτές δεν βλέπουν το λόγο να επενδύσουν σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, με το 10ετές ομόλογο της Κύπρου να έχει ξεπεράσει το 8%.
Πολλοί Σύνδεσμοι / Φορείς που έχουν σχέση με τα ακίνητα, έχουν κατά καιρούς δώσει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τις δικές τους προτάσεις για την αναζωογόνηση της Κτηματαγοράς. Τα μέτρα αυτά είναι χιλιοειπωμένα και δεν θα τα επαναλάβω.
Δυστυχώς όμως, ακόμα και αν κάποια από αυτά τα μέτρα / εισηγήσεις υλοποιηθούν, πιθανώς να μην υπάρξει η αναμενόμενη θετική επίδραση στην κτηματαγορά αν δεν παρθούν την ίδια στιγμή μέτρα που θα δώσουν λύσεις στα διαχρονικά μας προβλήματα.
Για να υπάρξει ελπίδα αναζωογόνησης, θα πρέπει εκτός από την παροχή κινήτρων / μέτρων σε όλο το φάσμα της κτηματαγοράς, ταυτόχρονα να υλοποιηθούν μια σειρά από τομές για εξυγίανση της οικονομίας μας διαφορετικά το «σοκ» στην αγορά ακινήτων θα συνεχιστεί.
Τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα για το μήνα Ιούνιο, δείχνουν ότι οι πωλήσεις ακινήτων για το 2011 σε σύγκριση με το 2010 είναι μειωμένες κατά 19%. Η Πάφος, η Λάρνακα και η Αμμόχωστος έχουν τις μεγαλύτερες μειώσεις αγοραπωλησιών με -23%, -35% και -25% αντίστοιχα, εν σύγκριση με πέρσι. Η μεγάλη μείωση που παρατηρείται οφείλεται κατά κύριο λόγω στην κακή πορεία της οικονομίας μας, (ανεργία, δημόσια οικονομικά, κλπ) και τις υποβαθμίσεις από τους ξένους οίκους αξιολόγησης λόγω και της σύνδεσης μας με το οικονομικό σύστημα της Ελλάδος. 

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω παραγόντων έχουμε ψηλά επιτόκια που ενεργούν ως τροχοπέδη για την κτηματαγορά και την ανάπτυξη της οικονομίας γενικότερα. Ας πάρουμε λοιπόν μέτρα και τομές για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών προτού να είναι πολύ αργά. 

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου