Ραντεβού το Σεπτέμβριο στο Taxisnet για το Ε9

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Ραντεβού το Σεπτέμβριο στο Taxisnet για το Ε9

CLOSE WINDOWΟι φορολογούμενοι που κατά τη διάρκεια του 2010 είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους ή και στην οικογενειακή τους κατάσταση, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν μέσω του διαδικτύου το Ε9 από την 1η μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς λάθη και παραλείψεις μπορεί να ανεβάσουν το «λογαριασμό» του φόρου ακίνητης περιουσίας.
Υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε9 έχουν:
Όσοι κατά το έτος 2010 απέκτησαν ακίνητα κατά πλήρες δικαίωμα ιδιοκτησίας ή κατ' επικαρπία ή ψιλή κυριότητα ή έχουν δικαίωμα οίκησης στα ακίνητα αυτά.
Όσοι κατά τη διάρκεια του 2010 είχαν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που είχαν δηλώσει με τα έντυπα Ε9 των ετών 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 ή 2010 (όσοι πώλησαν ακίνητα ή δώρισαν ακίνητα στα παιδιά τους ή μεταβίβασαν την ψιλή κυριότητα ακινήτων στα παιδιά τους κ.λπ.).
Κάθε φυσικό πρόσωπο που το 2010 είχε μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση, όπως αυτή είχε απεικονισθεί στα έντυπα Ε9 των ετών 2005, 2006, 2007,2008, 2009 ή 2010, ανεξαρτήτως του εάν υπήρξαν κατά το 2010 μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση. Οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση που πρέπει να δηλωθούν είναι ο γάμος, εφόσον η σύζυγος έχει ακίνητα, η διάσταση, το διαζύγιο, η παύση χαρακτηρισμού των τέκνων ως προστατευομένων μελών ή ο θάνατος.
Ερωτήματα Απαντήσεις στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 δίνει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.
1. Πότε θα μπορώ να υποβάλω ηλεκτρονικά το Ε9;
Η υπηρεσία θα ενεργοποιηθεί την 1/9/2011 και η προθεσμία υποβολής μέσω διαδικτύου λήγει στις 30/9/2011.
2. Πώς υποβάλλεται το Ε9 σε περίπτωση γάμου;
Σε περίπτωση γάμου ο υπόχρεος-σύζυγος υποχρεούται να υποβάλει δήλωση Ε9 μόνο εφόσον η σύζυγος έχει εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα τα οποία έχουν αναγραφεί στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών.
3. Πώς υποβάλλεται σε περίπτωση διαζυγίου;
Σ' αυτή την περίπτωση ο υπόχρεος-σύζυγος που τα προηγούμενα έτη είχε αναγράψει τα ακίνητα της συζύγου του στο κοινό έντυπο Ε9, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση Ε9 και να αναγράψει στην πρώτη σελίδα του εντύπου τη σύζυγο, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις «σχέση με τον υπόχρεο -σύζυγος» και «μεταβολή σχέσης -διαγραφή -άλλη αιτία». Στο εσωτερικό του εντύπου δεν θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων της συζύγου. Η σύζυγος δε θα υποβάλει δήλωση Ε9, εφόσον δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων της.
4. Πώς θα δηλωθεί ένα ημιτελές ακίνητο;
Στην περίπτωση ανεγειρόμενης οικοδομής που έχει ολοκληρωθεί ο σκελετός της, ο υπόχρεος οφείλει να αναγράψει όλα τα κτίσματα που ανεγείρονται. Σε περίπτωση που έχει γίνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας τότε αυτά (κτίσματα) αναγράφονται σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σύσταση ενώ σε περίπτωση που δεν έχει γίνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας τα κτίσματα αναγράφονται σε διαφορετικές γραμμές ανά όροφο και η επιφάνεια του οικοπέδου στην ίδια γραμμή με το ισόγειο. Στη στήλη 10 του εντύπου Ε9 θα αναγραφεί ο κωδικός 99 (ημιτελές κτίσμα).
5. Υπάρχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου σε περίπτωση γάμου ή ενηλικίωσης των τέκνων;
Σε περίπτωση γάμου ο υπόχρεος-σύζυγος υποχρεούται να υποβάλει δήλωση Ε9 μόνο εφόσον η σύζυγος έχει εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα τα οποία έχουν αναγραφεί στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών.
Σε περίπτωση τέκνων που ενηλικιώνονται δεν απαιτείται δήλωση στοιχείων ακινήτων μόνο εξ αυτού του λόγου με την προϋπόθεση ότι τα τέκνα δεν έχουν ακίνητα ή δεν μεταβάλλονται τα ακίνητα που έχουν.
6. Υπάρχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου σε περίπτωση θανάτου του κληρονομούμενου μέσα στη χρήση;
Σε περίπτωση θανάτου του υπόχρεου οι κληρονόμοι του αποβιώσαντος υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), συμπληρώνοντας την ένδειξη «διαγραφή λόγω θανάτου». Στην ίδια δήλωση θα αναγραφούν και τα στοιχεία των λοιπών μελών όπως είχαν δηλωθεί στις δηλώσεις προηγουμένων ετών του αποβιώσαντος, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις «σχέση με τον υπόχρεο» και «μεταβολή σχέσης -διαγραφή -άλλη αιτία». Στο εσωτερικό του εντύπου δεν θα αναγραφεί κανένα ακίνητο.
ΣτοιχείαΣε περίπτωση θανάτου της συζύγου ή των προστατευόμενων μελών του υπόχρεου, ο υπόχρεος-σύζυγος θα υποβάλει έντυπο Ε9 συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις «σχέση με τον υπόχρεο» καθώς και «μεταβολή σχέσης -διαγραφή -λόγω θανάτου». Στο εσωτερικό του εντύπου δε θα αναγραφούν στοιχεία των ακινήτων του θανόντος.
Υπόχρεοι να δηλώσουν τα ακίνητα αυτά στη δήλωση στοιχείων ακινήτων είναι οι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι κατά το ποσοστό τους, εφόσον δεν έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι τις 31Δεκεμβρίου του προηγούμενου της φορολογίας έτους ή από τους εκ διαθήκης κληρονόμους εφόσον έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου της φορολογίας έτους.
Μεταβιβάσεις ακινήτων
Το Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν όσοι το 2010 απέκτησαν ακίνητα και όσοι πώλησαν ακίνητα ή δώρισαν ακίνητα στα παιδιά τους ή μεταβίβασαν την ψιλή κυριότητα ακινήτων στα παιδιά τους κ.λπ.
Οικογενειακή κατάσταση
Υπόχρεοι, επίσης, είναι και όσοι το 2010 είχαν μεταβολές στην οικογενειακή τους κατάσταση, ανεξαρτήτως εάν υπήρξαν κατά το 2010 μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση.
Προσοχή στα λάθη
Οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς λάθη και παραλείψεις μπορεί να ανεβάσουν το «λογαριασμό» του φόρου ακίνητης περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου