Μειώσεις φόρων για αναθέρμανση της οικονομίας

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Μειώσεις φόρων για αναθέρμανση της οικονομίας

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Επόμενο μέτωπο μείωσης φόρων είναι ο κλάδος των ακινήτων, ώστε να δοθεί ανάσα στην οικοδομή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Παντελής Οικονόμου, έχει δώσει οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν αναλάβει να καταρτίσουν το πλαίσιο για το εθνικό φορολογικό σύστημα να εξετάσουν από μηδενική βάση το θέμα όλων των φόρων γύρω από την οικοδομή, όπως του φόρου μεταβίβασης (ΦΜΑ), του ΦΠΑ αλλά και του ΦΠΑ των υλικών, με στόχο να δοθούν κίνητρα ώστε να ανακάμψει ο κλάδος.

Την πρόθεση αυτή σηματοδοτεί και η απόφαση να παγώσουν οι αντικειμενικές αξίες, καθώς επίσης και να μην επιβληθεί το τέλος ακινήτων που επρόκειτο να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Αναφορικά με τον Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων, οι συντελεστές που σήμερα επιβάλλονται στην Ελλάδα είναι 8% για το ποσό μέχρι 20.000 ευρώ και 10% για το τμήμα πάνω από αυτό. Επίσης, επί του φόρου επιβάλλεται και πρόσθετο τέλος 3%, με στόχο την οικονομική ενίσχυση των δήμων.

Έτσι, έχουμε τους μεγαλύτερους συντελεστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση (το Βέλγιο έχει 5% - 12,5% και η Ιταλία 10%). Αντίθετα, στην Αυστρία ο φόρος μεταβίβασης είναι 3,5%, στην Πορτογαλία 1% - 6%, στην Ιρλανδία 1% - 2% και στη Νορβηγία και στη Βουλγαρία 2,5%.

Στη μέγκενη θα μπει και ο ΦΠΑ στα ακίνητα -ακολουθώντας τη συνολική παρέμβαση στο μέτωπο του ΦΠΑ-, όπου επίσης η Ελλάδα είναι... πρωταθλήτρια φορολόγησης. Το ελληνικό 23% δεν συναντάται πουθενά αλλού, ενώ όσες από τις χώρες αποφάσισαν να εντάξουν τις αγοραπωλησίες ακινήτων στο καθεστώς ΦΠΑ φρόντισαν να διατηρήσουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για τις ανακαινίσεις. Η Ελλάδα πέτυχε να εξαιρέσει μόνο την πρώτη κατοικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου