Γερμανικός... εμφύλιος με επίκεντρο τη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Γερμανικός... εμφύλιος με επίκεντρο τη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης

Picture 0 for Γερμανικός... εμφύλιος με επίκεντρο τη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης
Για πoιο λόγο φέρονται να ερίζουν οι λιανεμπορικές αλυσίδες Lidl και Rewe και πώς συνδέεται μαζί τους η επίσης γερμανική Aldi;
Γερμανο…γερμανική «μάχη» με έπαθλο ένα πάγιο περιουσιακό στοιχείο εντός ελληνικού εδάφους, που χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας για τους διεκδικητές του, φαίνεται να εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες, με επίκεντρο στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Θεσσαλονίκης.

Ως «μήλον της έριδος» προβάλλει το υπερσύγχρονο Logistic Center της γερμανικής αλυσίδας super market Aldi, ενώ το ρόλο των «μνηστήρων» διαδραματίζουν οι, επίσης, γερμανικές λιανεμπορικές αλυσίδες Lidl και Rewe, αν και η τελευταία δεν διαθέτει, για την ώρα, παρουσία στη χώρα.

Τι ακριβώς συμβαίνει για την επένδυση των περίπου 85 εκατ. ευρώ; Με την αποχώρηση της Aldi από την ελληνική αγορά, το Δεκέμβριο του 2010, το κέντρο διανομής της στη ΒΙΠΕ Σίνδου συνολικής επιφάνειας 55.000 τμ, παρουσιαζόταν, όπως ήταν φυσικό, ως μεγάλη ευκαιρία για τους υφιστάμενους ή και δυνάμει παίκτες της εγχώριας λιανεμπορικής αγοράς. Κι αυτό γιατί με την ενεργειακή αυτονομία, τη σιδηροδρομική σύνδεση, καθώς και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που είναι εξοπλισμένο, μπορεί να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά την τροφοδοσία ακόμη και εκατοντάδων καταστημάτων.



Ζωηρό ενδιαφέρον

Ο μεγάλος αντίπαλος της Aldi (όσο η αλυσίδα λειτούργησε στην εγχώρια αγορά), η γερμανική Lidl, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δείξει ζωηρό ενδιαφέρον για την υποδομή, διότι με την απόκτησή της θα μπορούσε να λύσει μια σειρά από πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, λόγω της ταχύτατης ανάπτυξής της στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, κατά τις ίδιες πηγές, το σκεπτικό είναι ότι αν κατάφερνε να αγοράσει το logistic center της ΒΙΠΕ Σίνδου, αυτομάτως θα «άνοιγε τη βαλβίδα αποσυμφόρησης» στη δική της αποθήκη διανομής στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Διότι αυτή η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι πολύ μικρότερη, επιφάνειας 23.000 τμ, και όπως τονίζεται αρμοδίως, δεν επαρκεί, πλέον, για την κάλυψη των αναγκών της αλυσίδας που έχει στο δίκτυό της πάνω από 205 – 210 σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα και παρά την κρίση καταγράφει ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης.

Συν τοις άλλοις, με δεδομένο ότι το logistic center της Aldi περιλαμβάνει και γραφειακούς χώρους, μια πιθανή συμφωνία θα επέτρεπε στη Lidl να μεταφέρει στη Σίνδο και τα κτήρια διοίκησής της. Τα τελευταία, σήμερα βρίσκονται στην περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο, αλλά καθώς εργάζονται εκεί περίπου 400 διοικητικοί υπάλληλοι, ο χώρος δεν φθάνει.

«Το θέμα είναι οικονομικό. Η μια πλευρά προσπαθεί να κατεβάσει όσο μπορεί την τιμή, ενώ η άλλη επιχειρεί να πουλήσει το πάγιο περιουσιακό της στοιχείο όσο πιο ψηλά γίνεται», ανέφερε στη Voria.gr σχετική πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μεταξύ της Aldi και της Lidl υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και διεξάγεται διαπραγμάτευση για το ακίνητο.

Πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας πριν από λίγο καιρό πάντως, ανέβαζαν την τιμή πώλησης του Logistics-Center της Σίνδου στα επίπεδα των 125-135 εκατ.ευρώ, η οποία, όμως, ενδέχεται ήδη να έχει μεταβληθεί ή να αποτιμάται διαφορετικά αν πρόκειται να ενταχθεί σε μια ευρύτερη συμφωνία που ίσως περιλάβει και άλλα πάγια του ενεργητικού.

Νέοι παίκτες στη διεκδίκηση

Στο «παιχνίδι» της διεκδίκησης του αποθηκευτικού χώρου διανομής της Aldi, ωστόσο, φαίνεται να έχει μπει «σφήνα» και ο γερμανικός κολοσσός της Rewe, ο οποίος επιτυγχάνει ετήσιο κύκλο εργασιών στα επίπεδα των 53 δισ. ευρώ, διαθέτει πολυσχιδείς δραστηριότητες και περισσότερα από 15.000 καταστήματα σε 16 χώρες, χωρίς όμως παρουσία στην Ελλάδα.

Όπως έγινε γνωστό, πριν λίγες εβδομάδες βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής λιανεμπορικής αλυσίδας κ. Αλαίν Καπαρρός από τα ισχυρότερα στελέχη του λιανεμπορίου πανευρωπαϊκά και επισκέφθηκε το Logistic Center της Aldi.

Αν και για τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου ταξιδιού δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες, η μετάβαση του CEO του ομίλου Rewe στη Θεσσαλονίκη ερμηνεύεται πολλαπλώς, από παρατηρητές της αγοράς. Κι αυτό γιατί ενώ δεν δείχνει να μπορεί να μεταφραστεί ως πρόθεση άμεσης επέκτασης της Γερμανικής εκπτωτικής αλυσίδας στη χώρα μας, εντούτοις αποτελεί απτό σημάδι ότι η ελληνική λιανεμπορική αγορά σε ένα χρονικό σημείο όχι και τόσο μακρινό στο μέλλον, θα μπορούσε να ενδιαφέρει την λιανεμπορική επιχείρηση.

Άλλωστε η Rewe θα μπορούσε να πει κανείς πως έμμεσα βρίσκεται, ήδη, στην εγχώρια αγορά, αφού όπως έχει αναφέρει η Voria.gr στο πρόσφατο παρελθόν, μέσω της αλυσίδας super market «Penny Market» που διαθέτει στη γειτονική Βουλγαρία, μοιράζει και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας φυλλάδιο προσφορών στα ελληνικά, καλώντας τους κατοίκους ακριτικών νομών να διαβούν τα σύνορα και να πάνε εκεί για ψώνια.

Το συγκεκριμένο φυλλάδιο διανέμεται σε Δράμα, Σέρρες και Ορεστιάδα, αρχή γενομένης από τα Χριστούγεννα του 2010 κι αφορά τα τρία σημεία πώλησης της Penny Market στις βουλγαρικές πόλεις Γκότσε Ντέλτσεφ, Σαντάνσκι και Σβίλενγκραντ, οι οποίες απέχουν λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Πέραν αυτού, η αλυσίδα Penny έχει και Έλληνες προμηθευτές στη Βουλγαρία, καθώς βιομηχανίες από τη χώρα μας προμηθεύουν με προϊόντα (κυρίως τρόφιμα) καταστήματά της.

Εκτός από τους Γερμανούς, ωστόσο, διερευνητικές επαφές, που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι έχουν εξελιχθεί και σε διαπραγματεύσεις, για το logistic center της Aldi έχουν πραγματοποιηθεί και από ελληνικές λιανεμπορικές αλυσίδες, από Βόρεια και Νότια Ελλάδα.

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου